Úspěšnost nabídek je nebývale vysoká, otázky směřující ke snížení nabídkové ceny se stávají nezdvořilostí a hlavní starostí poptávajícího je volná kapacita.

Nakupujeme nové bednění a doplňujeme portfolio o další prvky, zejména v oblasti BOZ. Zůstávají však naléhavé otázky, jakou budoucnost lze očekávat, jaká „bublina“ praskne a kdy přijde další globální  krize.
Jako každoročně se dopustím drobného „laicko-makroekonomického“ soukromého pohledu na to, co nás trápí. Zejména je velkou otázkou, kdo vůbec na stavbách zůstane, kdo bude stavět bednění a plnit ho betonem a kdo armovat. Zkušení pracovníci nemládnou a mladým se do toho nechce. Sice se začal, postupně a nesměle, měnit pohled, zejména rodičů, na nutnou vzdělanost svých dětí a velmi pomalu začínají růst počty přihlášek na tradiční učební obory, ale to se projeví, dle mého názoru nejdříve za 10-15 let. Začíná být nad slunce jasné, že dobrý řemeslník bude mít práci vždy a s výdělky podstatně převyšujícími ty kancelářské.

Nová škola v Chýni (září 2017)



Nicméně je naprosto jasné, že tuto „díru“ budou muset překlenout pracovníci z jiných zemí, zejména Ukrajiny. A to je asi tak jediné, co čekám od nové vlády, že si toto uvědomí a nebude jen mluvčími odborářů. Pokud se tak nestane, lze očekávat vlivem nedostatku pracovníků i zásadní přibrždění ekonomiky celého státu.
Co se týče nutné rekapitulace staveb, je nutno se pochlubit několika hezkými stavbami, které vznikly nebo vznikají, za naší spolupráce.

Zejména se nám povedlo v květnu dokončit monolit Nové školy v Chýni a ačkoli jsem byl velký skeptik, dokonce se podařilo i generálnímu dodavateli stavby, firmě PKS stavby a. s., dokončit tento rozsáhlý objekt tak, že 1. 9. 2017 nastoupily děti do nové školy. Gratuluji vedení stavby a smekám.
Na jaře jsme zahájili i práce na 5podlažním monolitu Domu pro seniory v Praze Stodůlkách a v současnosti již na stavbě finišují ostatní profese. Škoda jen termínového zaváhání GDS na počátku stavby a následné hysterie v průběhu provádění, mohla to být krásná a pohodová stavba…

Bytový dům Horizont Lipno



Ve stejném okamžiku jsme zahájili i provádění na Bytovém domě Horizont v Lipně nad Vltavou. I tato „designová“ stavba je nyní z naší strany dokončena a těšíme se na výsledný vzhled.
V červnu jsme zahájili pro našeho důležitého partnera SMP CZ a. s. další stavbu, a to Rozšíření úpravny vody v Písku. Jedná se o 4 podlažní složitý technologický objekt, kde bohužel vlivem projektové nepřipravenosti, dojde zřejmě k menšímu skluzu.

BBA-MONOLIT, s. r. o.
Ke Krči 576/36, 147 00 Praha 4
tel.: 244 468 540
e-mail: mail@bba-monolit.cz
www.bba-monolit.cz