„Tento projekt je tím největším, co jsme kdy vyrobili. Posunuli jsme díky němu hranice toho, co lze ze skla a kovu vyrobit. V tomto projektu jsme museli spojit dvě tradiční řemesla – sklářství a kovářství. Využili jsme hluboké znalosti z obou oborů a výsledek obohatili o nejmodernější technologie,“ řekl k projektu Leon Jakimič, majitel a prezident společnosti.

Největší svíticí šperk na světě s kabely LAPP



Tradiční řemesla obohacená o nejmodernější technologie


Broušené kameny nezáří jen samy o sobě, ale jsou také podsvícené programovatelnými LED moduly, které jsou řízeny a napájeny konektory EPIC® SENSOR M12 společnosti LAPP. Těchto konektorů je v celé instalaci použito téměř 7000. Pro napájení jsou použity kabely LAPP – zejména bezhalogenová verze ÖLFLEX® CLASSIC 110, dále vodiče Multi-Standard SC 2.1 a v neposlední řadě i vývodky, převážně SKINTOP® ST-M zpěvněné sklolaminátem pro vysokou mechanickou stabilitu. Všechny LED moduly lze jednotlivě ovládat počítačem a každý drak tak může na povel majitele hotelu „převléct kůži“ například z růžové na zelenou. Povrch dračích těl je jako obrovská obrazovka. Během montáže nosné konstrukce i následné instalace pláště a vnitřní elektrické výstroje se technici mohli pohybovat uvnitř plastiky. Celkově tak někteří pracovníci týmu na místě strávili až dva měsíce.

Největší svíticí šperk na světě s kabely LAPP



Dostatečná bezpečnost konstrukce

Nosným prvkem každého draka je dutá prostorová trubková konstrukce s kruhovými příčnými výztuhami, která tvoří kompletní tvar a linii těla draka. Tato konstrukce splňuje dvě základní podmínky pro montáž a údržbu - průchodnost konstrukce (včetně transportu vnitřních rozvaděčů) a možnost výměny jednotlivých šupin. Ostrov Saipan leží v seizmicky aktivní oblasti, a tak musí draci vydržet i případné zemětřesení. „Konstrukce musela být pružná a zároveň co nejlehčí. Draci, jak jsou nyní, vydrží otřesy o síle až sedm stupňů Richterovy škály,“ vysvětlil jednatel a ředitel pro technologie a inovace společnosti Martin Šikola.