Datové kabely jsou "nervové dráhy", které umožňují především aplikace v Průmyslu 4.0. Pro aplikace ve strojích a v robotice, kde se generuje velké množství dat – například v senzorech nebo kamerách s vysokým rozlišením, se proto upřednostňují vysokorychlostní kabely, které dosahují rychlosti přenosu 10 gigabitů za sekundu. Ethernetový kabel ETHERLINE® Cat. 6A FD FC s průřezem vodičů 26 AWG a certifikací UL je určen pro vysokorychlostní datovou komunikaci na krátké přenosové vzdálenosti a používá se pro přenos analogových a digitálních signálů ve frekvenčním rozsahu do 500 MHz. Umožňuje vysoce flexibilní trvale pohyblivé použití v pohyblivých částech strojů a vlečných řetězech a byl testován ve zkušebním centru LAPP na více než 1 milion ohybových cyklů. Přední světový dodavatel integrovaných řešení v oblasti kabelové a spojovací techniky nabízí datové kabely s robustním vnějším pláštěm z PVC nebo z PUR odolným proti oděru, takže jsou vhodné pro širokou škálu aplikací v suchém, vlhkém i mokrém prostředí.

Rychlá montáž
Důležitým kritériem pro uživatele je také jednoduchá a rychlá montáž. Díky konstrukci "Fast Connect" kabelu ETHERLINE® Cat. 6A FD FC lze nový kabel připojit k běžným konektorům, jako je RJ45, v několika málo krocích. Toho lze dosáhnout jednoduchým konstrukčním trikem. Aby bylo dosaženo optimálního stínění, byly dosud jednotlivé páry vodičů ovinuty fólií pod určitým náběhovým úhlem. Nyní se lze obejít bez tohoto fóliového ovinutí, protože kabel má uvnitř plastový kříž, který odděluje čtyři páry žil, a také společné stínění nad vnitřním pláštěm. Toto nové stínění také zajišťuje dlouhou životnost. Díky společnému stínění z hliníkem laminované fólie a plastovému kříži ve středu není třeba samostatně stínit čtyři jednotlivé páry vodičů a montér nemusí odstraňovat stínicí fólii na každém ze čtyř párů vodičů. To umožňuje ušetřit až 50 % času při montáži. Dodatečné ochrany proti elektromagnetickému rušení je dosaženo díky dodatečnému měděnému stínicímu opletu s vysokým stupněm pokrytí (SF/UTP). "Kabel je tedy dvojitě stíněný," vysvětluje Christian Illenseer z oddělení Product Management Automation společnosti U.I. Lapp GmbH.

Vhodný nástroj
Pro montáž kabelu Fast Connect je k dispozici také vhodný nástroj, který je dodáván na vyžádání. Nástroj na konfekci kabelů má několik čepelí, jejichž hloubku průniku a vzdálenost mezi nimi lze nastavit tak, aby vyhovovaly danému kabelu. V jednom kroku optimálně připraví kabel pro montáž konektoru a tím ještě více zkrátí dobu potřebnou k montáži. Speciální vnitřní plášť Fast Connect poskytuje dostatečnou ochranu proti poškození žil při odplášťování. Při montáži s vhodným nástrojem funguje téměř jako bezpečnostní nárazník, protože při neopatrných pokusech o montáž často dochází k proříznutí nástrojem, což má zásadní vliv na funkčnost spoje.

Pro více informací navštivte webové stránky www.lapp.cz