Během jednoho roku prošla budova náročnou rekonstrukcí. "Ještě baťovské stavební oddělení stihlo objekt postavit v roce 1938 jako obilné silo. Rekonstrukce již historického objektu pro moderní provozy, kde bude pracovat cca 300 zaměstnanců nebylo snadným úkolem," připomněl Martin Navláčil jr. ze stavební firmy provádějící kompletní rekonstrukci.

Výrazná dominanta západního okraje výrobního areálu firmy Baťa a pozdějšího Svitu byla dokončena v roce 1938 jako obilní silo a skladiště. Po roce 1989 obtížně hledal další využití a postupně chátral. V roce 2014 byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce, na jejímž konci je víceúčelová budova s originálním vzhledem nástupce původní zlínské architektury.

Kam se bude ubírat unikátní zlínská architektura?
Ve Zlíně v posledních několika letech proběhlo více rekonstrukcí baťovských budov či stavbě zcela nových, avšak pořád v duchu funkcionalistického Zlína. "Cestou zachování původního vzhledu šly rekonstrukce sídla Zlínského kraje - budovy 21 nebo Baťova institutu 14|15. Pomyslným středem mezi historickou podobou s moderními prvky je například univerzitní laboratorní centrum u autobusového nádraží nebo právě dokončená rekonstrukce sila v Prštném," tvrdí například Vít Mach, marketingový manažer stavební firmy Navláčil.

"Naopak nejdynamičtější posun zlínské funkcionalistické architektury nabízí například Kongresové centrum Evy Jiřičné," doplňuje Mach s dodatkem, že teprve budoucí generace řeknou, který přístup k baťovské architektuře byl správný.

Během 80ti let od obilí k IT technologiím
Budova bývalého sila má 8 nadzemních a jedno podzemní podlaží a nabízí celkem 8200 m2 vnitřních ploch. Základní konstrukční systém tvoří typický prvek zlínského meziválečného stavebnictví - modul o rozměrech 6,15x6,15 metru.