Suchá maltová směs zdící malty Ytong je složena z anorganických pojiv, plniv a hygienicky nezávadných zušlechťujících přísad, malta je tedy ekologicky nezávadná. Zdicí malta Ytong se používá při zdění nosných a nenosných stěn, příček, překladů, schodů, stropů a dalších prvků stavebního systému Ytong.

Pracovní postup při přípravě zdící malty Ytong
Obsah pytle (17 kg) postupně vsypeme do čisté vody o objemu 4,8 litru a promícháme stavebním míchadlem, až vznikne vláčná hmota pastovité konzistence bez hrudek. Doporučujeme rozmíchat celý pytel malty najednou, toto množství stačí k vyzdění cca 1 m3 pórobetonových tvárnic. Po 5 minutách zrání směs znovu promícháme. V případě potřeby lze maltu rozředit 1–2 dcl vody. Malta má správnou konzistenci, když zachovává drážky vzniklé nanášením ozubenou lžící. Čerstvá malta je za normálních teplot zpracovatelná asi 4 hodiny.


Zdění se zdící maltou Ytong
Podklad pro nanášení zdící malty Ytong musí být soudržný, čistý a zbavený prachu. Maltu natahujeme celoplošně v rovnoměrné vrstvě nanášecí Ytong zednickou lžící se zuby 5 × 5 mm na vodorovné, u hladkých tvárnic i na svislé (styčné) spáry. Do malty klademe prachu zbavené tvárnice a doklepáváme gumovou hůlkou tak, aby spáry měly stejnou tloušťku 1–3 mm. Polohu tvárnic lze upravovat do 5 minut.

Na co si dát pozor při práci se zdící maltou Ytong?
Pórobeton Ytong a vápenopískové tvárnice Silka jsou svým složením velmi blízké materiály, přesto používejte ke zdění s pórobetonem Ytong zdící maltu Ytong a při zdění s vápenopískovými tvárnicemi Silka zdící maltu Silka. Obě malty se liší ve svém složení, a navíc zdící malta Silka je dvakrát únosnější. Se zdící maltou Ytong také není na rozdíl od lepicích malt možné zdivo omítat. Jak už její název napovídá, je určena pouze pro zdění. Dávejte pozor i na délku jejího uskladnění – při dodržení stanovených podmínek je skladovatelnost zdící malty Ytong 12 měsíců. Do zdící malty Ytong také nepřidávejte dodatečně pojiva, kameniva a jiné přísady.

Jaké další zdící malty Ytong nabízí Xella při práci s pórobetonem Ytong?
V sortimentu zdicích malt Ytong naleznete kromě zdící malty Ytong pro zdění pórobetonových stěn a příček i zakládací tepelněizolační maltu Ytong (je určena pro založení první řady zdiva z pórobetonových tvárnic a příčkovek Ytong) a Ytong/Silka zdící maltu zimní. Tato zimní malta se používá pro zdění v interiéru i exteriéru při minimálních teplotách od 0 °C do 10 °C.

Další informace o maltách Ytong najdete na www.xella.cz.