ilustrační foto

Takto řešená montovaná sportovní hala může být smontovaná za několik týdnů v závislosti na velikosti a komplikovanosti haly včetně všech výplní otvorů jako jsou okna, dveře či jiné typy prosvětlení sportovní haly.

Díky takové rychlosti montáže se značně snižují náklady na počáteční investici zejména oproti stavbám zděným či betonovým. Navíc kvalita použitých materiálů na opláštění je vysoká, s dlouhou dobou životnosti, stálobarevnosti a výbornými tepelně-izolačními vlastnostmi, které vykazují dvakrát vyšší tepelný odpor než zateplovací polystyren při stejné tloušťce materiálu. Sendvičové panely pro opláštění montovaných sportovních hal mají vysokou požární odolnost a jsou parotěsné a vzduchotěsné, zabraňují množení plísní a bakterií. Doporučená tloušťka opláštění je alespoň 100 mm na bocích i střeše, ideálně 120 mm na bocích i střeše haly. Sendvičové panely lze dodat v jakékoli barevné kombinaci dle vzorníku RAL, je možná variace více barev, různé profilace od jemné vlnky až po hrubé typy profilací. Kladení sendvičových panelů je možné horizontální či vertikální, což má také podstatný vliv na výsledný estetický dojem haly.

Poměr ceny a kvality u montovaných sportovních hal z ocelové konstrukce opláštěné sendvičovými panely je v tomto případě nejvýhodnější.

Typy montovaných sportovních hal z ocelových konstrukcí

Z ocelových konstrukcí lze vyrobit prakticky jakýkoliv typ sportovních hal – přes zimní stadiony, tenisové haly, posilovny, badmintonové haly či tělocvičny.

Základními předpoklady pro sportovní haly je zejména ekonomické provedení sportovní haly a dlouhá životnost, snadná údržba a maximální využití vnitřního prostoru v hale. Proto je často ocelová konstrukce pro sportovní haly řešena bez středových podpěrných ocelových sloupů. Ocelová konstrukce tak musí být dostatečně dimenzována na větší zátěž.

Dostatek světla pro sportovní haly

Ve sportovních halách je žádoucí dostatečný přísun světla, ať už denního, tak umělého osvětlení. Do sportovních hal se standardně nedoporučují střešní světlíky, ale dle typu haly je možné halu prosvětlit pásy plastových oken po bočních stranách. Do sportovních hal se zpravidla rozmísťují zářivky či halogenová světla.

Vhodné vytápění sportovních hal

Většinou se do montovaných sportovních hal instalují teplovzdušné jednotky typu ROBUR. Vytápění samostatnými teplovzdušnými jednotkami je ekonomické. Jednotky vytápí v místech, kde je to žádoucí a po dobu, kterou je to zapotřebí. V zimě teplovzdušné jednotky vytápí interiér haly, v létě poskytují čerstvý vzduch zvenčí. Teplovzdušné jednotky poskytnou ve sportovní hale rovnoměrné vytopení již za 30 minut bez znatelného rozdílu mezi podlahou a stropem.

Montované sportovní haly z ocelové konstrukce opláštěné sendvičovými panely jsou ideálním řešením pro Vaši novou sportovní halu.

Ing. Blanka Dostálová

UNIHAL s.r.o.