Díky odborným znalostem a preciznímu řemeslnému zpracování parketářů společnosti Pallmann bylo možné opotřebovanou podlahu odborně renovovat a vyhnout se tak obávané kompletní výměně.


Parkety z hruškového dřeva v rodinném domě ve Staig-Steinbergu nedaleko Ulmu vyprávějí příběh mnoha let rodinného života. V průběhu let se na ní projevily jasné známky opotřebení, a to i díky aktivnímu domácímu psovi. Při renovaci prostoru o rozloze 60 metrů čtverečních byl kladen důraz na opravu poškození a zachování vzhledu.

Odborníci na parkety čelili hned několika výzvám. Rozsáhlé skleněné průčelí vyžadovalo mimořádnou přesnost, protože v dopadajícím světle by byla jasně viditelná i ta nejmenší nerovnost při broušení. Také měkké hruškové dřevo vyžadovalo obzvlášť opatrný přístup, aby nedošlo k novému poškození. Kromě toho mnoho těžko přístupných rohů a ostrých úhlů vyžadovalo šikovné ruce a velkou zručnost, což působivě prokázalo odborné znalosti a dovednosti specialistů.


Bruska Pallmann Spider v kombinaci s profesionální manuální prací
První krok odborné renovace byl proveden s pomocí parketové brusky Pallmann Spider. Odborníci začali s předběžným broušením pomocí snadno ovladatelného a hladce pracujícího stroje na broušení parket. Vzhledem k povaze hruškových parket zvolili vhodné flexi kotouče a zirkonové kotouče na suchý zip se zrnitostí 60. Protože hruškové parkety jsou obzvláště měkké a citlivé dřevo, bylo při broušení nutné maximální soustředění, aby se zabránilo nerovnostem. Po druhém broušení zrnitostí 80 byly všechny známky opotřebení zcela odstraněny. Vzhledem k velkému prosklenému průčelí rodinného domu a dopadajícímu světlu stáli parketáři před úkolem vyvarovat se i té nejmenší chyby při broušení – tento úkol úspěšně zvládli.


Aby bylo dosaženo zcela homogenního povrchu, byly spáry následně uzavřeny tmelem Pall-X Kitt. Roztok na vyplnění spár na vodní bázi byl nejprve promíchán se vzniklým jemným brusným prachem a poté našpachtlován po celé podlaze. Díky jeho rychlému schnutí bylo možné podlahu dodělat již po 25 minutách.

Během celého procesu broušení a tmelení bylo třeba věnovat zvláštní pozornost několika těžko přístupným místům. Mezi ně patřila práce pod volně stojícím skleněným schodištěm a podél zakřiveného zábradlí, které vytvářelo plynulý přechod k dlažbě. Také kamna v obývacím pokoji domu měla za následek některá nepříjemná zákoutí a ostré úhly, kvůli kterým nebylo možné dokončit všechny části podlahy čistě s použitím přístroje Pallmann Spider. Profesionálové prokázali velkou zručnost, když tato místa pečlivě brousili a tmelili krok po kroku ručně, což si vyžádalo spoustu času a vysoce soustředěnou práci s detaily.


Dlouhodobá ochrana a zdůraznění přírodního charakteru pomocí Magic Oil 2K Change
Podlaha byla ošetřena dvousložkovým parketovým olejem Magic Oil 2K Change, který neobsahuje rozpouštědla a je vyroben z konopného oleje lisovaného za studena a přírodních vosků. Díky použití regionálních, obnovitelných surovin lze při výrobě tohoto vysoce kvalitního parketového oleje snížit emise CO2 přibližně o 60 % ve srovnání s běžnými parketovými oleji. Povrchová úprava s olejem Magic Oil 2K Change zdůrazňuje krásnou barvu a strukturu hruškových parket. Zároveň poskytuje přirozený povrch a majiteli oceňovaný „pocit bosé nohy“. Před konečnou aplikací oleje parketáři podlahu navlhčili čistou vodou. Jen tímto krokem se dosáhne výhod, jako jsou intenzívnější zvýraznění barvy, homogennější povrch dřeva a optimální pronikání oleje. Po zaschnutí povrchu nanesli pomocí špachtle na celou podlahu parketový olej smíchaný ze dvou složek. Po odstranění přebytečného materiálu béžovým čisticím padem bylo možné nanést druhou vrstvu Magic Oil 2K Change. Po tomto pracovním kroku byl přebytečný materiál rovněž odstraněn béžovým padem a následně vyleštěn bílým čisticím padem.


Tímto způsobem bylo renovováno přibližně 60 metrů čtverečních hruškových parket, které jsou nyní díky kvalitnímu parketovému oleji opět dobře chráněny proti mechanickému a chemickému namáhání. Projekt v prestižním domě dokazuje, že použití vysoce kvalitních výrobků Pallmann ve spojení s odbornými znalostmi zkušených parketářů dokáže úspěšně zvládnout i ty nejnáročnější renovační práce. Renovovaná parketová podlaha nejenže dodává rodinnému domu kvalitní a útulnou atmosféru, ale je také působivým důkazem toho, jak trvanlivé a udržitelné parkety jsou.