Koncepce interiéru umožňuje prostorové zasazení do celé skupiny místností a možnost různých kombinací. Architekti také sami navrhli odpovídající dřevěný nábytek. Kromě přiznané stěrky a obkladů zvolili parketovou podlahu z březového dřeva. Vzhledem k voštinové struktuře byla při pokládce nutná velká přesnost. Stejně spolehlivě muselo fungovat i lepidlo na parkety. Christina Zieglerová ze společnosti ParkettLust se pro tento náročný úkol rozhodla pro smykově odolné a velmi nízkoemisní lepidlo Uzin MK 250 .

Konceptem stavebního družstva WOGENO bylo oživit městský prostor v obytné zóně v areálu bývalého letiště Riem a poskytnout rodinám alternativní formy bydlení a života. V souladu s touto koncepcí byla postavena budova v podobě velkého včelího hnízda – v pevné konstrukci ve standardu pasivního domu – navíc je součástí i prodejna jízdních kol a různé sociální vybavení.


Včelí plástve pro experimentální formy bydlení

Experimentální forma s experimentálním nádechem – to bylo přání klienta. Výsledkem je nová forma bydlení: na sebe poskládané voštinové tubusy, téměř bez přímek. Architekt Peter Haimerl to vyjádřil takto: „Roztrhli jsme obvyklé struktury stěn tvaru krabic, abychom vytvořili nový pocit prostoru. Z obdélníku se stává včelí plástev, nový obytný prostor se širším horizontem.“ Šestiúhelníkové struktury jsou v přírodě velmi rozšířené. Umožňují kombinovat četné prostorové celky. „Ve včelím domě se shluky propojují a síťují,“ říká Haimerl. Stěny se stávají spojovacími schodišti. Aby toho bylo možné dosáhnout, byly strany šestiúhelníku stlačeny tak, aby splňovaly normu DIN pro schodiště. To umožňuje obyvatelům dostat se do dalšího podlaží. Nejsou zde žádná klasická schodiště. Pouze takzvaný nebeský žebřík vedoucí šikmo vzhůru budovou, spojující jednotlivá patra a končící ve společných místnostech, které jsou přístupné všem. Podle architektů je voštinový blok obzvláště vhodný pro družstevní bydlení: Je otevřený a společenský, vytváří komunitu a otevírá se okolí.


V centru pozornost: šikmé podlahy místo stěn

Šestiúhelníkové voštinové moduly jsou navrženy tak, aby optimalizovaly využití prostoru a zároveň vytvářely působivý vizuální dojem. „Místo stěn je zde pouze podlaha, strop a šikmé podlahy,“ vysvětluje architekt a vedoucí projektu Ulrich Pape. Koncept podtrhuje šedá obnažená stěrka, obklady a sádrokartonové stěny v barvě betonu. Parketová podlaha z březového dřeva působí útulně a přirozeně. Parketové pásy o rozměrech 1 200 x 135 x 13,5 mm byly položeny v tzv. divoké vazbě, povrch je světlý, klidný a rovný. Jejich příjemné působení pokračuje i v rámci nábytku speciálně navrženého týmem architektů: skříně a police z březového dřeva, sezení v podobě tribuny a rozkládací stoly. Měkké „pěnové bubliny na sezení“ kontrastují s hranatostí pláství. K dispozici je určitá základní sada nábytku a každý obyvatel si může vybrat další položky z katalogu.


Design interiéru: březové parkety dodávají přírodní šmrnc

Balkony v každém bytě a okna od podlahy ke stropu zajišťují optimální vnímání prostoru. Při pokládce parket však bylo obzvláště náročné napojení stěn, dveří a oken na šikmé ploše. Architekt navíc nepočítal s žádnými lištami. Christina Ziegler ze společnosti ParkettLust GmbH o zvláštnostech pokládky podlahy v domě s voštinovou konstrukcí: „Nejsou zde téměř žádné rovné linie, takže jsme museli pracovat velmi přesně a hodně se přizpůsobovat. Vše muselo být dokonalé, zejména na okrajích.“ Na podlaze bylo nutné přijmout zkosené hrany, takže bylo nutné provést mnoho řezů. „Každý řez musel být přesný, měli jsme pouze tři až čtyři milimetry vůle,“ říká Christina Ziegler. Také přechody na cementovou podlahu a dlažbu musely přesně sedět a potěr byl výškově posunutý, aby se různé typy podlah shodovaly. To znamenalo nejen zručné řemeslo s velkou přesností, ale také naprosto spolehlivé pokládkové materiály. Tvrdé lepidlo UZIN MK 250 pevné ve smyku bylo pro tuto aplikaci tím nejlepším řešením. Velmi vysoká přídržnost zajišťuje potřebnou přilnavost parketových dílců. Navíc neobsahuje rozpouštědla, je velmi nízkoemisní, bez změkčujících přísad, má ekologickou značku „Modrý anděl“ a prohlášení o ekologickém výrobku (EPD), takže je ideální volbou pro soukromé obytné prostory.


Nízkoemisní instalace – přesná a bez soklových lišt

„Před pokládkou jsme změřili vlhkost potěru, po které bylo možné aplikovat jednokomponentní penetraci na bázi reaktivní pryskyřice UZIN PE 414 BiTurbo ,“ vysvětluje Heimo Danneberg, aplikační technik společnosti Uzin. „Snadno se nanáší, rychle schne a dosahuje neklouzavého povrchu podkladu. Tím se optimalizuje lepicí spoj pro následné lepení parket.“ Nyní mohl tým ParkettLust začít s pokládkou pásů. Christina Ziegler je nadšená: „Lepidlo na parkety je naprosto spolehlivé, používám ho vždy, máme s ním ty nejlepší zkušenosti.“ Výhody lepidla UZIN MK 250: Zůstává dlouho otevřené, takže se snadno roztírá, a má také vysokou pevnost v tahu a výdrž. Po dvanácti hodinách již bylo možné po podlaze chodit – další výhoda díky úzce koordinovanému harmonogramu s ostatními řemesly. V dalším kroku tým aplikoval spárovací parketový tmel Pall-X Filler vyztužený vlákny. Po krátké době schnutí byla podlaha odborně zbroušena, a nakonec byla provedena povrchová úprava.


Ve včelí plástvi jde vše směrem vzhůru

„Pokládka parket ve tvaru včelí plástve si vyžádala naši plnou pozornost,“ shrnuje Christina Ziegler. „Mnoho věcí bylo zkrátka jinak, jiný pocit z prostoru, jiný výpočet plochy, jiné plánování.“ Výsledek je takový, jaký si přála: klidný, rovný a velmi přirozený povrch, přičemž nápady pro neobvyklý design poskytl sám Peter Haimerl: „Pohybujeme se v nových světech a ty se musí odrážet i v nových formách bydlení. Už nemáme důvod narážet do stěn, můžeme se pohybovat směrem vzhůru a napojovat se na další včelí plástev. Díky tomu máme pocit, že někam patříme, místo abychom zažívali omezení.“ Tvar včelí plástve znamená spojení, expanzi a beztížný stav. Místnosti lze spojit a vytvořit tak společný domov, kuchyně a společenské místnosti jsou přístupné všem obyvatelům. Pro Haimerla jsou to byty budoucnosti.


Realizátor: ParkettLust
Foto: Uzin Utz Česká republika s.r.o.