Z portfolia Rotexu upozorníme na solární kolektory, které jako jediné na trhu nemusí používat glykol nebo podlahové vytápění Rotex System 70 Duo, do něhož lze pouštět vodu o teplotě až 70 °C, a které lze napojit na jeden okruh společně s radiátory při zachování požadovaných hygienických standardů.

Řadu Daikin Altherma a produkty ROTEX představil Daikin na svém stánku v závěru loňského roku na veletrhu Aqua-therm a v lednu tohoto roku na veletrhu Infotherma 2010.

DAIKIN ALTHERMA HT - vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch/voda

Daikin Altherma HT (High Temperature) je vhodná nejen pro nové stavby, ale především pro rekonstrukce. Jedinečnou vlastností Althermy HT je účinná dvoukruhová komprese, která zaručuje teplotu vody pro radiátory až do 80  °C bez potřeby zdroje přídavné energie, se zaručeným výkonem a spolehlivostí až do venkovní teploty -20  °C. Uvedením vysokoteplotní verze tepelného čerpadla vzduch-voda Daikin Altherma HT na trh reaguje firma Daikin na rostoucí požadavky na vytápěcí systémy s přijatelnými náklady jako náhradu za plynové kotle nebo kotle na topný olej. Daikin Altherma HT je vybavena dvouokruhovým tepelným čerpadlem, odebírajícím tepelnou energii z okolního vzduchu. První tepelné čerpadlo - umístěné ve vnější jednotce - představuje zdroj tepla pro druhé tepelné čerpadlo umístěné ve vnitřní jednotce. Teplota výstupní vody je 80 °C. Obě tepelná čerpadla pracují s frekvenčně ovládanými kompresory, které ještě zvyšují účinnost systému. Další vlastností systému je možnost přípravy teplé užitkové vody pro domácnost. Protože systém dokáže ohřát vodu až na 80 °C, 2 nabízené objemy zásobníků - 200 a 260 litrů jsou schopny připravit 400 až 500 litrů teplé užitkové vody na koupání a sprchování.

V roce 2010 přicházejí další inovace

Vzhledem k velkému úspěchu tepelných čerpadel Daikin Altherma přistoupila společnost Daikin k vývoji dalších rozšíření jednotlivých produktových řad, které přijdou na trh v roce 2010.

DAIKIN ALTHERMA - vysokoteplotní řada pro bytové domy

Současná řešení vnitřního klimatu v bytových domech se vyznačují vysokými průběžnými náklady, vysokou spotřebou primární energie a tím zvýšenou hladinou emisí CO2, stejně jako absencí funkce chlazení. V reakci na tento stav přináší nyní Daikin na trh svůj proslulý komfort a účinnost v podobě tepelného čerpadla ­vzduch-voda Daikin Altherma ve velikosti vhodné pro velké rezidenční budovy.

Řada Daikin Altherma pro bytové domy umožňuje účinně vytápět (s teplotou výstupní vody až 80 °C), chladit a vyrábět teplou užitkovou vodu. Její pozoruhodná účinnost (hodnoty COP až 3,5) je dána schopností využívat teplo z venkovního vzduchu. Dosahuje teploty vody v zásobníku až 70° C a jednotka umí také chladit s teplotou výstupní vody až 5° C. Využití tohoto systému znamená jasné snížení primární spotřeby energie, nižší emise CO2 a nižší provozní náklady v porovnání s instalací individuálních plynových kotlů pro jednotlivé byty.

Daikin Altherma systém pro bytové domy využívá centrální venkovní jednotky (nebo více centrálních jednotek, je-li třeba) pro zásobování jednotlivých vnitřních jednotek v každém bytě.

Výška domu (od venkovní jednotky umístěné na střeše až po nejnižší byt) může být 50 metrů. Vnitřní jednotky jsou tiché (40 dBA) a vhodné pro instalaci v malých technických místnostech o 2 m3.

DAIKIN - konvektor s tepelným čerpadlem

S cílem stát se poskytovatelem komplexních řešení, vyvinul Daikin "heat pump konvektor" - konvektor s tepelným čerpadlem - a poukázal tak na častý problém s efektivností vytápění: V dobře zaizolovaných nových domech je kombinace podlahového vytápění a nízkoteplotních radiátorů jedním z nejefektivnějších a nejčastějších řešení vytápění na trhu. Toto řešení nicméně není perfektní. Nízké teploty výstupní vody, které jsou důležité pro účinnost, jsou adekvátní pro podlahové vytápění, ale pokojové radiátory (např. v ložnici) musí být potom předimenzované, aby mohly emitovat patřičné úrovně tepla při těchto nízkých teplotách výstupní vody. Jako řešení tohoto problému byl představen heat pump konvektor se spojovací funkcí. Heat pump konvektor je schopen emitovat potřebné úrovně tepla za nízkých teplot výstupní vody, přičemž si zároveň uchovává malou velikost. Místo aby se okruh výstupní vody prostřednictvím termostatu zapínal a vypínal v každé master místnosti, každý konvektor může být přímo napojen do vnitřní Daikin ­Altherma jednotky, inteligentního centra systému. To umožňuje všem místnostem získat požadované teplo, když je to potřeba, bez ohledu na ostatní místnosti. Navíc, když vezmeme v úvahu venkovní teplotu prostředí, je takto možné inteligentně kontrolovat teplotu výstupní vody ve funkci potřeb podlahového vytápění, potřeb heat pump konvektoru nebo obojího. Účinnost vytápění se tak zvyšuje o 25-40 % a značně se snižují provozní náklady.

Solární systém ROTEX SOLARIS

K již nabízeným produktům a systémům se korporaci Daikin podařilo rozšířit nabídku produktů o kompletní systémy společnosti ROTEX, což je přední německý výrobce kondenzačních kotlů, akumulačních nádrží, solárních systémů a kompletních rozvodů podlahového vytápění. Kromě Německa působil Rotex dosud především v Itálii a Francii. Tímto krokem se Daikin stává jedním z nejsilnějších hráčů v Evropě na trhu s vytápěním.

Rotex Solaris je unikátní systém řešení solárních panelů a akumulačních nádob a napojení tohoto systému na tepelná čerpadla. Pracuje na zcela odlišném principu než konkurenční zařízení a jeho hlavní výhodou je, že se nepoužívá glykol. Ochrana proti zamrznutí vody v systému se řeší automatickým vypuštěním vody v solárním okruhu. Systém se vypouští i v případě, že ze slunce je získáváno větší množství energie, než je potřeba. Nevzniká tedy problém, co s přebytkem energie v letních měsících. Pojďme se podívat blíže, jak celý systém funguje.

Začneme ohřevem teplé vody. Ta se neakumuluje v zásobníku ROTEX, ale ohřívá se průtokem. Díky extrémní délce výměníku (44 m) a jeho teplosměnné ploše více jak 5 m2 jsme schopni získat dostatečné množství vody pro celou rodinu (při 50 °C teploty v zásobníku a průtoku 12 l/min získáme 272 litrů 40 °C vody).

Voda v akumulačním zásobníku, který má objem 500 litrů, se využívá pouze pro solární okruh. Akumulační zásobník je otevřená nádoba, kde je atmosférický tlak. V případě, že vysvitne slunce a je možné využít solární energii pro ohřev akumulované vody, sepnou se dvě oběhová čerpadla, která překonají výškový rozdíl a vytlačí vodu do solárních panelů. Poté se horní čerpadlo vypne a běží pouze druhé oběhové čerpadlo, které má plynulou regulaci výkonu. Výkon tohoto čerpadla závisí na množství energie, které lze získat ze solárních kolektorů a které je měřeno průtokovým senzorem na přívodu vody do akumulace. V případě, že množství energie je velké, čerpadlo poběží na plný výkon, popřípadě si sepne i druhé čerpadlo. Pokud je množství energie ze soláru malé, výkon čerpadla se sníží. Pokud nelze získat dodatečnou energii ze slunce, čerpadlo se vypne a voda samospádem steče zpět do akumulační nádoby.

Solární panely jsou tedy prázdné a nemůže dojít k zamrznutí. V případě, že energie ze slunce sama o sobě nedokáže dodat dostatečné množství energie pro vytápění a ohřev TUV, pak se spíná kompresor tepelného čerpadla a ten dodá potřebnou energii. Je-li ale přebytek energie v akumulaci, můžeme touto energií i vytápět a kompresor tepelného čerpadla naopak nesepne.

Rotex SystEm 70 - podlahové vytápění

Je třeba se zmínit i o dalším unikátním řešení společnosti Rotex, a to podlahovém vytápění, do kterého lze pouštět vodu o teplotě až 70 °C. Jaké jsou výhody tohoto systému a jak je zajištěn komfort pro uživatele? Tak především nám stačí jeden teplotní okruh pro případ, že používáme jak radiátory, tak i podlahové vytápění. Není třeba řešit samostatný okruh pro podlahové vytápění s nižší teplotou vody a jeho dodatečnou regulaci. Můžeme velice jednoduše jít z kotle na tuhá paliva, peletky, standardní plynové kotle apod. rovnou do podlahového vytápění a radiátorů bez potřeby směšování a dalších čerpadel nízkoteplotních okruhů. Pokud by bylo používáno pouze podlahové vytápění a vysokoteplotní zdroj, není třeba řešit akumulaci a tím i požadavky na vnitřní prostor. Tento systém zároveň umožňuje použít jakékoliv povrchové úpravy, jako parkety, koberce a další.

Jak je možné, že lze takto teplou vodu používat pro podlahové vytápění a zároveň zajistit požadovaný komfort a hygienické limity? Podlahové vytápění s názvem Systém 70 je vlastně trubka v trubce, kdy vnější trubka funguje jako izolace a zároveň umožňuje vnitřní trubce délkové změny vlivem teplotní roztažnosti. Funkce systému je potvrzena zkouškami dle příslušných německých a evropských norem. Celý System 70 je cenově výhodnější než v případě řešení více okruhů otopné vody a náklady na energie jsou oproti dvěma okruhům se dvěma čerpadly dle zkušeností firmy Rotex o čtvrtinu nižší. Možnost většího teplotního spádu než u nízkoteplotních systémů umožňuje snížit výkon a spotřebu oběhového čerpadla. Systém 70 je vhodný pro všechny vysokoteplotní zdroje vody a všechny typy domů, jako rodinné domy, administrativní budovy, bazény a koupelny, nemocnice, sklady, rekonstrukce (speciálně koupelny), přístavby či hotely.

K podlahovému vytápění společnost Rotex dodává všechny potřebné komponenty, včetně systémových desek standardních i speciálních s názvem Protect, které mají vysokou odolnost proti poškození a může se po nich volně chodit. To je důležité především u velkých staveb, kde hrozí poškození systémových desek z důvodu pohybu velkého množství lidí z různých profesí.
Na závěr lze shrnout, že pokud použijete například vysokoteplotní tepelné čerpadlo s akumulační nádobou Rotex, k tomu solární systém Rotex a podlahové vytápění Systém 70 v kombinaci s radiátory, máte jeden okruh s jedním čerpadlem, nemusíte namíchávat vodu pro podlahové vytápění pomocí druhého čerpadla jako u standardní "podlahovky", tím dosáhnete nižší investice, zároveň máte obrovskou variabilitu celého systému a provozní náklady budou také o dost nižší.


DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL EUROPE - CZECH REPUBLIC spol. s r.o.
budova IBC - Pobřežní 3, 186 00 Praha 8
tel.: 221 715 700, fax: 221 715 701
e-mail: office@daikin.cz, www.daikin.cz