Pokud se začneme přibližovat, začneme vnímat i ostatní barvy. Při procházce po povrchu již nalezneme všechny barvy včetně zelené. Zelená barva se stala symbolem pro ochranu planety nebo spíše pro lidské aktivity, které jsou vůči ní šetrné. Zůstává však otázkou, zda jevy, podle kterých dnes usuzujeme, že dochází ke změně klimatu na Zemi a globálnímu oteplování, jsou či nejsou způsobovány lidskou činností.

Posledních pár let stále častěji slyšíme a čteme o zelených technologiích. Jejich podstatou je snižování energetické náročnostii zachování výkonu zařízení. Důvody pro využívání těchto technologií mohou být různé. Jako první se nabízí snížení nákladů, tedy ekonomická stránka. Pokud jsou energie získávány z fosilních paliv, jako je ropa, zemní plyn či uhlí, je nasnadě i snížení těžby a zachování stávajících nalezišť na delší dobu. Společnost IBM se celosvětově aktivně podílí na snižování uhlíkové stopy (anglicky Carbon footprint). Tato aktivita je automaticky propojena se snižováním energetické náročnosti zařízení.

Aplikace využívání zelených technologií se v poslední době rozšířila téměř do všech oblastí lidské činnosti. Jednou z nich, které bych se chtěl věnovat podrobněji, jsou takzvaná zelená IT datová centra (DC). Stále přibývá společností, jež ke své činnosti datová centra využívají. Je to dáno neustálým růstem požadavků na IT Infrastrukturu společností, jako jsou stále se rozvíjející programové aplikace ve společnostech.

Priority při projektování a výstavbě datového centra se v poslední době výrazně změnily. Z  pohledu IBM jde o komplexní řešení, které nepokrývá pouze IT technologie, jež jsou v něm umístěny. Jedná se o vlastní stavební prostor, který musí splňovat požadavky na fyzickou bezpečnost, jako jsou systémy EZS, CCTV, kontroly vstupů včetně mechanických systémů (turnikety, bezpečnostní dveře). Velmi důležitým hlediskem je i požární bezpečnost, ať již instalací EPS (elektrická požární signalizace) či samočinných hasících zařízení (SHZ). Při výběru vhodného hasícího média je důležité, aby splňovalo požadavky odpovídající hašenému typu zařízení i požadavky na složení, které je šetrné k životnímu prostředí. Do oblasti bezpečnosti patří i stíněná DC (IT Security Room), která chrání zařízení uvnitř proti elektromagnetickému zářeníicházejícímu z venku, ale i proti elektromagnetickému vyzařování směrem ven. Vzhledem k úrovni technologií, které jsou dnes schopny toto záření zachytit a zrekonstruovat takto zachycená data na externím zařízení, a to i mimo budovu, je i hledisko této bezpečnosti vašich dat či dat vašich klientů velmi důležité. Další vlastností stíněných místností je požární odolnost celé místnosti a tím i ochrana nemalých investic do IT zařízení, nemluvě o možných ztrátách při zničení dat, které mohou převýšit škody na vlastním zařízení.

Jedním z hlavních kritérií však u návrhu zeleného DC zůstává minimalizace či optimalizace spotřeby elektrické energie nutné k provozu. V dřívějších dobách bylo toto hledisko často opomíjeno. Důležitý byl výpočetní výkon centra a nezáleželo příliš na jeho rozloze. Do centra byly nainstalovány IT technologie (servery, datová úložiště, aktivní síťové prvky atd.) a prostým výpočtem bylo možné zjistit, kolik tepla tato zařízení vyzáří, či naopak kolik elektrické energie spotřebují. Z toho vyšel potřebný chladící výkon. Dnes se při návrzích již modelují termální analýzy pro přesné zjištění proudění teplého vzduchu ohřívaného příslušnými zařízeními. Toto má dopad na rozmisťování datových skříní (Rack) s technologiemi a na jejich chlazení. Většina výrobců (nejen IT) technologií již dnes zařízení vyrábí s ohledem na minimalizaci spotřeby při zachování výkonu. Tím je dosaženo toho, že hustota osazení datových skříní technologiemi je vyšší. Do jedné datové skříně se tak vejdou zařízení, která byla dříve umístěna do vícero z nich, z čehož plyne i úspora podlahové plochy datového centra. Dalším důležitým hlediskem je stavební řešení vlastního DC. Jedná se především o výšku stropu či výšku zdvojených podlah, ve kterých je umístěna datová kabeláž a rozvody elektrické energie. Umístění energocentra (motorgenerátory, UPS) též nelze opo­menout.

Společnost IBM patří ke špičce v návrzích a realizacích datových center po celém světě. Jednoznačnou výhodou je, že jsme schopni nabídnout kompletní řešení DC na klíč - od stavebních úprav až po dodávku vlastních IT technologií včetně programových aplikací. Při návrzích postupujeme dle vlastní IBM metodologie pro budování Green Data Center (zelená datová centra).

Pro konkrétní a měřitelné úspory energií byl zaveden tzv. Koeficient energetické efektivity pro datová centra PUE (Power Usage Effectiveness). Tento koeficient je vyjádřen následujícím poměrem:

PUE = celková energie na vstupu do DC / příkon do IT zařízení

Pro konkrétní představu tento koeficient pro konvečně budovaná DC dosahuje hodnoty 3. To znamená, že v případě vstupního příkonu DC 300 kW je pouze 100 kW využito pro vlastní IT technologie (výpočetní výkon) a 200 kW spotřebují podpůrné technologie, jako je chlazení či klimatizace. U DC budovaných dle "zelené metodiky" však dosahujeme koeficientu PUE 1,5. Tímto jednoduchým srovnáním je na první pohled zřejmé, že úspory na energii pro konkrétní DC mohou být výrazné.

IBM nabízí a provádí zpracování analýz pro již vybudovaná datová centra. Na základě těchto analýz je možné spočítat návratnost investice do rekonstrukce či vybudování nového datového centra.

Společnost IBM je připravena a schopna vám pomoci a nabídnout služby v jakékoliv fázi vašeho projektu.
Ing. Milan Podivín
Site & Facility Services
Integrated Communications Services
Manager
kontakt : +420 272 131 788
milan_podivin@cz.ibm.com
IBM Česká republika, spol. s r.o.
The Park
V Parku 2294/4
148 00 Praha 4 - Chodov