„Jednou z všeobecně známých předností keramického zdiva je, že cihla neobsahuje chemické přísady a neuvolňuje do vnitřního prostředí žádné škodliviny. Zároveň je to materiál s téměř nulovými emisemi těkavých organických látek,“ říká ředitel produktového managementu a business developmentu Wienerberger Jiří Dobiáš na základě naměřených výsledků v pozorovaném cihlovém domě z Porothermu ve spolupráci s vědci ze Státního zdravotního ústavu a laboratoří Centra zdraví a životního prostředí.

Moderní a zdravý domov je místo, kde se cítí rodina šťastně a bezpečně. K docílení takzvané rodinné pohody je nutné brát zřetel na několik požadavků:
1.    Vnitřní tepelná pohoda: Kombinací tepelné izolace a schopnosti materiálu akumulovat teplo je docíleno stabilní teploty vnitřního vzduchu jak v létě, tak i v zimě. K tomu mohou skvěle posloužit vhodné střešní tašky Tondach a cihlové bloky Porotherm. A to dokonce i bez nutnosti instalace dodatečného zateplení fasády nebo klimatizačních a ventilačních systémů.
2.    Klid pro pohodlné bydlení: Jednou z nejdůležitějších vlastností domů nebo bytů je akustický komfort. I z tohoto důvodu se na rodinné domy vztahují akustické požadavky udávané normou ČSN 73 0532. „Výrobci stavebních materiálů, kteří vyrábí akustické bloky pro konstrukce, jako jsme i my, kontrolují výrobu akustických cihel a mají zkušební měření akustiky stěn pro jejich bezproblémové použití na stavbách, aby výsledek vyhověl požadavkům norem a předpisů. Porotherm může investorům dokonce nabídnout ještě užší cihlu pro vnitřní příčky – Porotherm 10 AKU, která disponuje stejnými akustickými vlastnostmi jako její širší předchůdci,“ uvádí obchodní ředitel divize hrubé stavby za Wienerberger, největšího výrobce cihel v České republice, Roman Busta.
3.    Kvalita vnitřního vzduchu: Mezi nežádoucí faktory, které působí na lidské zdraví, jsou oxid uhličitý a prašnost. Přílišná koncentrace CO2 způsobuje nadměrný pocit únavy. Důsledkem zvýšené prašnosti mohou být i dýchací potíže, alergie a dopad na celkovou imunitu. Proto je dostatek čerstvého vzduchu ve vnitřních prostorách esenciální pro komfortní zdravé bydlení.
4.    Bezpečnost domova: Bezpečná konstrukce domu a materiálu zajišťuje ochranu jeho uživatelů. Konstrukce z pálených cihel odolává šíření ohně, lavin, nebo neoprávněnému vniknutí skrze stěnu.
5.    Práce s vlhkostí: Keramické materiály jsou schopné optimalizovat vlhkost vnitřního vzduchu. Přirozeným způsobem pohlcují vlhkost, zabraňují tvorbě plísní, a tím přispívají ke zdravému klima budovy.
6.    Ekologická těžba suroviny: Cihelné bloky a střešní tašky jsou udržitelnými stavebními materiály. Jsou vyrobené převážně z hlíny a vody, které jsou velmi citlivě těženy v blízkosti spotřebitele, což zkracuje přepravní vzdálenost na minimum.

„Inovovaných stavebních materiálů pro zdravé bydlení je celá řada. Cihla ale reprezentuje tradici starou více než dva tisíce let a v dnešní době je z pohledu životnosti, ekonomiky i energetické efektivity nepřekonatelná. Je výborně zpracovatelná, dobře se k ní přistavuje a je cenově konkurenceschopná. I proto velkou část cihlových staveb tvoří bytové a rodinné domy. Konstrukce obvodových stěn pouze z pálených cihel, které již nepotřebují další vrstvy zateplení, představují pro tento typ staveb naprosto čisté a technologicky správné řešení,“ dodává vedoucí produktových specialistů Wienerberger Milan Rotek.

Produktový tip:

Porotherm 10 AKU
Akustická cihla Porotherm 10 AKU je skvělou variantou pro vnitřní příčky mezi všemi obytnými místnostmi. Díky 10 cm tloušťce zaberou vnitřní příčky menší prostor, zároveň ale disponují výbornými akustickými vlastnostmi s útlumem až 47 dB, čímž nejen splňuje, ale dokonce překračuje požadavky normy ČSN 73 0532:2020 pro obytné prostory. A běžné domácí zvuky, jako je hlasitý vysavač (70 dB), jsou redukovány na úroveň tichého šepotu (přibližně 30 dB). Zpracování Porotherm 10 AKU je také šetrnější k životnímu prostředí. Vyrábí se z méně materiálu, a přitom mohou plně nahradit širší modely Porotherm 11,5 AKU / Profi / Profi Dryfix.