Proto značku Vaillant můžeme spojovat i s produkty, jako jsou solární systémy, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky a v neposlední řadě i s regulační technikou s dálkovým přístupem a ovládáním přes internet.

V letošním roce 2016 byla na trh uvedena nová tepelná čerpadla Vaillant flexoTHERM a flexoCOMPACT exclusive. Ta se vyznačují především vysokou sezónní energetickou účinností A++ a vysokou hodnotou topného faktoru. V případě provedení tepelného čerpadla vzduch-voda, se jedná o výrobek s nejnižší úrovní hlučnosti venkovní jednotky aroCOLLECT, která může být umístěna v přímém sousedství budov. Jde o tzv. „Sound Safe System“ zajišťující nejnižší hlučnost 47 dB ve venkovním prostoru.

Tepelné čerpadlo flexoCOMPACT obsahuje již z výroby vestavěný nerezový zásobník na teplou vodu. Tato kompaktní konstrukce zajišťuje malé nároky na prostor instalace. Dále se vyznačuje vynikajícím designem, vhodným i pro nejnáročnější architektonické prostory. To dosvědčuje získání mezinárodní ceny iF Design Award. Instalace je rovněž rychlá a nenáročná. Díky použité tepelné izolaci zásobníku je rovněž příprava teplé vody velice efektivní, což dokladuje energetický štítek A. Samozřejmostí tepelných čerpadel flexoTHERM a flexoCOMPACT je funkce aktivního chlazení. Vedle těchto tepelných čerpadel si zákazník může vybrat z další produktové řady – a to tepelná čerpadla aroTHERM. Jedná se cenově výhodnější řešení v provedení venkovní jednotky. Tyto čerpadla je možné kombinovat se speciální hydraulickou jednotku uniTOWER. Tato jednotka obsahuje zásobník na teplou vodu o objemu 190 l a vyznačuje se kompaktní konstrukcí s odpovídajícím designem.

 

Sortiment tepelné techniky Vaillant obsahuje tepelná čerpadla, plynové kondenzační kotle i rekuperace tepla

 

V úvodu článku jsem se zmiňoval o širokém sortimentu značky Vaillant. Uživatel může mít kombinaci několika výrobků Vaillant – ať již od nainstalovaného stávajícího kotle (např. v kondenzačním provedení ecoTEC) v kombinaci se solárním systémem. A tuto sestavu chce majitel rozšířit o tepelné čerpadlo. Zde se však naskytuje několik otázek, např. jak toto vše regulovat a ovládat? Budou všechny komponenty topného systému spolu komunikovat?

U firmy Vaillant Group je odpověď na tyto otázky velice snadná a jednoduchá – lze použít nový modulární regulátor multiMATIC 700. Tento typ umožní regulovat nejen kotel, tepelné čerpadlo, solární systém, ale také i rekuperační jednotku recovAIR. Ovládání je jednoduché na přehledném displeji, na kterém se zobrazují uživateli veškeré informace o topném systému s možností jeho nastavení. Toto „přímé“ ovládání není však jediná možnost regulace. Po připojení komunikační jednotky VR 900 si uživatel nainstaluje do mobilního telefonu nebo do tabletu bezplatnou aplikaci. Pomocí této aplikace lze rovněž nastavit různé funkce vytápění, jako jsou např.:

- změna časového režimu
- zapnutí funkce „party“
- jednorázový ohřev zásobníku
- zapnutí/vypnutí programu na dovolenou

Aplikace se vyznačuje intuitivním ovládáním a lze si ji stáhnout na Google Play nebo v Appstoru.

U předchozích popisovaných systémů se jedná o komplexnější, složitější topné systémy. V případě, že zákazník má zájem pouze o kotel, může se rozhodnout pro jednodušší variantu regulace kotle. Jedná se opět o bezdrátové provedení regulátoru s internetovým připojením. Tento moderní regulátor pod označením eRELAX  se skládá z vysílače (umístěn např. v obývacím pokoji) a přijímače, který je nainstalován v blízkosti kotle. Obě jednotky komunikují mezi sebou pomoc technologie Bluetooth a přijímač je připojen do internetové sítě v rámci WI-FI sítě uživatele. Opět v tomto případě je nutná instalace mobilní aplikace, pomocí které se provádí veškeré změny v topení a kotli, popř. zásobníku. I když tento regulátor není vybaven venkovním čidlem, snímající teplotu ve venkovním prostoru, přesto se chová tato regulace jako ekvitermní (=v závislosti na venkovní teplotě). Regulátor si načítá hodnoty venkovní teploty z internetových meteorologických serverů podle místa instalace a přizpůsobuje teplotu topení podle venkovních podmínek.

Je zřejmé z uvedených skutečností, že i obor topné techniky se propojuje a je čím dál více ovlivněn informačními technologiemi. Toto propojení dokazuje i firemní koncepce výrobků, označována jako GREEN IQ. Tato koncepce potvrzuje skutečnost, že produkty Vaillant označené tímto logem zaručují ekologicky šetrný provoz, minimální provozní náklady a vysoký komfort při obsluze výše zmiňovaných výrobků.

 

Ing. Libor Hrabačka
www.vaillant.cz