Most na silnici I/67 v KM 0,360 přes BOHUMÍNSKOU STRUŽKU, TRAŤ ČD A ULICI JANA PALACHA
Konstrukce mostu byla navržena fy. Stráský, Hustý a partneři s.r.o. s ohledem na rozmístění překážek tak, aby bylo dosaženo minimální stavební výšky. Ze statického hlediska jde o zavěšený trámový most. Délka nosné konstrukce v ose je 131,600 m s rozpětím jednotlivých polí 30+70+30 m, nachází se v pravém směrovém oblouku o poloměru R = 256,0 m a výškovém zakružovacím oblouku s vrcholem v cca 56% délky trámu. Ocelobetonové pylony jsou podélně svislé, příčně šikmé, nepravidelného pěti-úhelníkového průřezu, výšky 13 m, umístěné nad středními podpěrami a v jejich horní části jsou zakotveny tyčové závěsy. Podélník trámu tvoří I profil, s dolní vodorovnou pásnicí, šikmou stojinou a šikmou horní pásnicí, uzavřený z vnější strany skruženou kapotáží. Levý podélník je v příčném řezu po celé délce v převýšení 150 mm proti pravému. Hlavní nosná ocelová konstrukce je vyrobena z oceli třídy S355. Tvar podélníků je polygonální respektující směrový a výškový zakružovací oblouk komunikace.  Spřažená železobetonová deska nosné konstrukce má tloušťku 220 mm a je z betonu C 35/45.

1

V rámci stavby Silnice I/67 Skřečoň – Bohumín, obchvat byl postaven zavěšený most o třech polích přes Bohumínskou stružku, železniční trať a ul. Jana Palacha. Nosná konstrukce mostu je tvořena dvěma hlavními ocelovými spojitými nosníky zavěšenými v semiharfovém uspořádání na ocelové pylony, v příčném směru jsou hlavní nosníky spojeny ocelovými příčníky, na kterých je provedena mezilehlá spřažená železobetonová deska.

Založení všech podpor je provedeno na vrtaných pilotách f 900 mm, podpěry 2 a 3 jsou v příčném směru tvaru písmene „U“ se zaoblenou vnitřní částí a zkosením vnějších bočních stěn. Příčné vodorovné síly působící směrem vně mostu jsou v nich  zachyceny příčně orientovanou předpínací výztuží. Opěry 1 a 4 jsou železobetonové, členěné, přizpůsobené tvaru vnitřních podpěr a jsou v nich osazena ocelová kotevní táhla sloužící k zachycení tahových reakcí.

NOVÁ KAROLINA OSTRAVA-LÁVKA PŘES ULICI PORÁŽKOVOU, ŽEL.TRAŤ A ULICI FRÝDLANTSKOU
V samém centru Ostravy, v prostoru bývalé koksovny Karolina, vyrostla stavba jednoho z největších obchodních a zábavních center v Evropě, Nová Karolina.

Kratší, betonová, lávka nahradila původní lávku přes ulici Místeckou, která sloužila k převedení pěší dopravy mezi Ústředním autobusovým nádražím a železniční stanicí Ostrava-střed. V oblasti zalesněného pahorku mezi ulicemi Místecká a Frýdlantská na ni navazuje její delší sestra, lávka ocelová, která dovede chodce dále až do prostor „Nové Karoliny“.

2


Propojením nově budovaného obchodního a zábavního centra a autobusového nádraží tak obě lávky dotváří dálkovou trasu z historického jádra Ostravy přes území Karoliny dál na západ.Lávka překračuje silniční komunikace (ulici Porážkovou a Frýdlantskou) a železniční trať. Její prostorová poloha vychází z polohy obchodního a zábavního centra (dále jen OZC), na nějž se z důvodu překonání železniční trati napojuje v úrovni prvního nadzemního podlaží. Po dokončení komplexu Nové Karoliny se lávka stala součástí exponované oblasti využívané k pracovním i volnočasovým aktivitám.

Na budovu OZC je konstrukce lávky uložena prostřednictvím hrncových ložisek podpíraných železobetonovými konzolami, které jsou součástí budovy. V místě křížení jsou hlavní nosník a oblouk vzájemně propojeny. Lávka je zakončena koncovým, integrovaným, železobetonovým příčníkem. Oblouk je rozepřen do základových patek.

Celková délka lávky činí 146,3 m. Volná šířka v základním uspořádání má hodnotu 3,50 m, v prostoru obchodního a zábavního centra se zvětšuje na 4,30 m. Šířka mostovky se pohybuje mezi 4,60 – 5,40 m. Rozpětí oblouku je 102,30 m při vzepětí 25,70 m.

Směrové vedení lávky vychází z konfigurace překračovaných překážek, především polohy trolejových bran na železniční trati, kterým bylo třeba se vyhnout. Osa lávky leží v hlavním poli půdorysně v přímé, k budově OZC přichází pod úhlem cca 74,5°, před čelní fasádou budovy přechází do pravotočivého oblouku, aby v prostoru OZC pokračovala dále v přímé až ke vstupním dveřím. Niveleta je navržena tak, aby nebyla překročena hodnota maximálního podélného spádu, kterou je podmíněna možnost využívání lávky osobami s omezenou schopností pohybu nebo orientace.

Díky složitým geotechnickým poměrům bylo nutné lávku založit hlubinně. Základy oblouku jsou kromě svislé síly namáhány i značnými účinky v horizontální rovině, proto jsou zde vrtané velkoprůměrové piloty doplněny zemními kotvami, resp. mikropilotami. Koncový příčník je založen pouze na svislých vrtaných pilotách, které díky své ohybové tuhosti a interakci s okolní zeminou vytvářejí v podélném směru pevný bod lávky.

Hlavní nosník tvoří ocelový trám uzavřeného jednokomorového průřezu konstantní výšky 0,70 m s konzolami vyloženými v proměnné délce. Trám se skládá z dolní vodorovné pásnice, dvojice šikmých stojin, horní ortotropní mostovky, která je na okrajích upravena do tvaru říms, příčníků a podélných výztuh. V prostoru OZC se v úrovni mostovky nacházejí troje dveře do budovy, čelní – určené pro vstup veřejnosti a dvoje boční, vedené jako nouzové či únikové. Do všech těchto dveří bylo nutné zajistit přístup z lávky. Proto je v místě bočních dveří podélný trám doplněný příčným trámem totožného uspořádání, který rozšiřuje mostovku. Průnik trámů tak v tomto místě vytváří konstrukci s podhledem ve tvaru latinského kříže.

Příčníky vynášející ortotropní mostovku a římsu a v místě oblouku přenášející zatížení z mostovky do závěsů, jsou v podélném směru konstrukce rozmístěny ve vzdálenostech 2,00 - 2,25 m. Příčníky jsou navrženy jako jednostěnové s dolní pásnicí.

Na ložiska je trám uložený prostřednictvím nadpodporových příčníků, které jsou koncipované jako uzavřené, dvojstěnové průřezy obdélníkového tvaru.

Do koncového příčníku je trám vetknutý prostřednictvím 4 nosníků tvaru nesymetrického I, opatřených spřahovacími trny, které navazují na zesílenou konstrukci konce trámu.

Oblouk tvoří dvě samostatné, ve svislé rovině skloněné, nohy uzavřeného, jednokomorového průřezu obdélníkového tvaru. Ve vrcholu jsou obě nohy na čtyřech místech vzájemně propojeny vevařenými trubkami. Každá trubka je v podélném směru lávky doplněna dvěma tvarovanými styčníkovými plechy.

Propojení trámu mostovky s konstrukcí oblouku je realizováno pomocí jednokomorových příčníků rovnoběžníkového průřezu. Spojení je navrženo jako rámové, příčník spolu s dolní částí oblouků vytváří příčný polorám přenášející vodorovné účinky, především od větru.

V patách oblouku jsou na styku se základy vytvořeny pomocí vícestřižného čepového spoje liniové klouby. Do základů jsou jednotlivé nohy oblouku zakotveny pomocí předem zabetonovaných tyčí s roznášecí hlavou.

Závěsy jsou navrženy jako tyčové, v dolní části rektifikovatelné. Spojení dlouhých tyčí zajišťují systémové spojky. Na obou koncích je každý závěs opatřen dvojicí systémových koncovek s krytkou. K oblouku i trámu mostovky jsou závěsy připevněny pomocí čepu uloženého do styčníkového plechu.

Na vnějších okrajích trámu dotváří na podhledu celkový vzhled mostovky kapotáž z ohýbaných plechů, která skrývá podélné odvodňovací potrubí a chráničky pro převedení inženýrských sítí.

FIRESTA - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s.
Mlýnská 68, 602 00 Brno
tel.: 543 532 231, 233, fax: 543 532 232
e-mail: firesta@firesta.cz, http://www.firesta.cz