Lze použít maltu Ytong i na vápenopískové tvárnice Silka? Správná odpověď je ne, jsou to totiž rozdílné malty ve svém složení a navíc zdicí malta Silka je 2x únosnější. A je možné zdicí maltou Ytong omítat jako s jiným stavebním lepidlem? I tady je správně v žádném případě ne, zdicí malta Ytong je určena pouze na zdění. A poslední třetí: jaká je finální vrstva u vnitřního zateplení Multipor? V tomto případě je nutné desky Multipor zastěrkovat maltou Multipor se sklosíťovinou a jako finální úpravu zvolit například Ytong hlazenou stěrku nebo difuzně otevřený nátěr.

Zdící malta Ytong
Zdicí malta na pórobeton se používá při zdění nosných a nenosných stěn, příček, překladů, schodů, stropů a dalších prvků stavebního systému Ytong. Malta Ytong se snadno zpracovává a na její přípravu stačí jen několik jednoduchých pomůcek: Ytong mísidlo zapojené do elektrické vrtačky, nádobu na rozmíchání malty a vodu. Suchá maltová směs zdicí malty Ytong je složena z anorganických pojiv, plniv a hygienicky nezávadných zušlechťujících přísad, malta zdicí je tedy ekologicky nezávadná.

Kromě zdící malty Ytong nabízí společnost Xella pro zdění pórobetonových stěn a příček také zakládací tepelněizolační maltu Ytong.
Jak už její název napovídá, využijete ji při založení první řady zdiva z pórobetonových tvárnic a příčkovek Ytong. Při minimálních teplotách od 0 °C do 10 °C má Xella v nabídce Ytong/Silka zdící maltu zimní. Tato malta je vhodná pro pórobeton Ytong i vápenopískové tvárnice Silka a můžete s ní zdít v interiéru i exteriéru.

Pro zdící malty Ytong je charakteristické tenkovrstvé zdění
Tenkovrstvé zdění se zdicí maltou Ytong znamená minimum malty a tím i minimum zabudované vlhkosti ve stavbě. Výhodou je i eliminace tepelných mostů v místě spár.

Jedinou výjimkou, když namísto běžné 3 mm vrstvy malty budete nanášet vrstvu 10 až 40 mm, je založení první řady zdiva z Ytongu na základovou desku. K tomuto účelu je určena zakládací zdící malta Ytong. Hlavní předností této malty jsou kromě jednoduchého zpracování její tepelněizolační vlastnosti, opírající se o nízkou tepelnou vodivost (0,18 W/(m.K). Zakládací zdící malta Ytong byla stejně jako ostatní malty pro pórobeton Ytong vyvinuta tak, aby dokonale ladila s materiálem zdicích tvárnic, příčkovek a dalších stavebních prvků Ytong, tomu také odpovídá její materiálové složení a funkční vlastnosti.

Zdění obvodových stěn a příček z Ytongu
Zde je pro stavebníka k dispozici zdící malta Ytong. Zdění s touto maltou je snadné. Stačí si pamatovat, že podklad pro nanášení zdící malty musí být soudržný, čistý a zbavený prachu. Zdicí maltu nanášejte celoplošně v rovnoměrné vrstvě nanášecí zednickou lžící se zuby 5 × 5 mm na vodorovné, u hladkých tvárnic i na svislé (styčné) spáry. Do malty pokládejte prachu zbavené tvárnice a doklepávejte je gumovou hůlkou tak, aby spáry měly stejnou tloušťku 1–3 mm. Poloha tvárnic lze upravovat do 5 minut.

Zdění stěn a příček z vápenopískových tvárnic Silka

Svůj ke svému, na vápenopískové stavební prvky je vhodná zdicí malta Silka. Zdicí malta Ytong se od Silka zdící malty svým složením a vlastnostmi liší a proto nelze obě malty zaměňovat. Zdicí malta Silka je například dvakrát únosnější.