Za všechny bychom rádi zmínili kupříkladu rekonstrukce nejznámějších pražských hotelů Ambassador, Paříž, Fórum, Parkhotel či Olympic, dále rekonstrukce bankovních domů a poboček pro ČSOB či Komerční banku, výstavbu autosalonů pro společnost Auto Jarov či v nedávné době provozní halu pro společnost Metrans. Posledních několik let společnost úzce spolupracuje i s významným pražským developerem, společností YIT Stavo s. r. o. Pro něj v uplynulém období postavila kupříkladu bytový dům s názvem AALTO Cibulka a v roce 2020 byly zahájeny také práce na sousedním projektu s názvem PARVI, jehož investorem je také společnost YIT. Zdali práce na tomto projektu pokračují i v letošním roce, tak to již byla naše první otázka, kterou jsme při našem setkání položili řediteli společnosti Step, spol. s r. o., panu Ing. Jiřímu Škabradovi.

Ten k tomu říká: „Ano, je tomu tak. V současné době jsme ve fázi dokončovacích prací při realizaci tohoto výjimečného bytového projektu. Ten vzniká originální přestavbou bývalého továrního areálu firmy Meopta. Díky citlivému přístupu architektonického studia Jakub Cigler Architekti, a. s. zde postupně vzniká 150 bytů loftového typu o dispozicích 1+kk až 5+kk. Dalším naším nosným projektem, na kterém v současné době pracujeme, je realizace bytového souboru Rezidence Michelský Park. Obsahem stavby je vybudování celkem pěti obytných věží se 150 byty. Ty jsou stavěny na železobetonové podnoži a jejich nosný systém tvoří železobetonový monolitický skelet.“

Jaké další zakázky se vám podařilo nyní zahájit?
V jarních měsících tohoto roku jsme zahájili výstavbu bytového domu pro společnost Gerhard Horejsek v Litoměřicích. Předmětem výstavby je realizace celkem 25 bytových jednotek různých velikostí včetně vybudování podzemních garážových stání. Brzy spustíme také realizaci rozsáhlého rezidenčního projektu v Praze-Stodůlkách, jehož obsahem bude výstavba celkem 56 rodinných domů (36 dvojdomů a 18 řadových domů) s užitnou plochou 140 m2 a 170 m2. Rodinné domy s dispozicí 5+kk jsou dvoupodlažní, mají plochou střechu a garáž. Návrh domů vznikl z pera architektonického ateliéru Ing. Arch. Tomáše Pavlíka a developerem celého projektu je společnost ED Group. Předmětem výstavby v tomto území je také vybudování zdravotního střediska. Výstavbu tohoto projektu realizujeme pro investora takříkajíc „na klíč“ na zelené louce včetně vybudování všech inženýrských sítí.

Vývoj vámi realizovaných stavebních aktivit tudíž hodnotíte pozitivně?
Ano. Mohu říci, že jsme spokojeni. Pro nás klíčové zakázky se nám daří dokončovat ve smluvených termínech, což samozřejmě kvitujeme my i naši investoři. Mnohem vyšší nároky však jsou na nás kladeny při zpracovávání nabídek pro nadcházející období. Pro tyto účely se snažíme získávat relevantní informace o aktuálním vývoji cen materiálů na trhu i cen stavebních prací u našich klíčových subdodavatelů. Je tomu tak proto, abychom našim investičním partnerům dokázali nabídnout reálné aktuální ceny, které mohou v našich nabídkách očekávat. To samozřejmě klade zcela mimořádné nároky na naše obchodní oddělení a přípravu staveb.

Ing. Jiří Škabrada - ředitel společnosti Step, spol. s r. o.


Jak investoři reagují na rostoucí ceny stavebních prací, stavebních materiálů, energií a samozřejmě i úvěrů?

Bohužel, tato situace nikoho netěší. Nicméně zvyšující se náklady nutí developery i nás ke zvyšování cen. Na trhu však vidíme i developery, kteří své projekty vzhledem k nejisté situaci přibrzdili. Snížení poptávky v budoucnu jistě vytvoří větší tlak na cenu stavebních prací, což může vést k hledání cest, jak zlevnit. To může mít samozřejmě i dopady promítající se do kvality stavebních prací. My však touto cestou jít rozhodně nechceme. Naší strategií je spolupracovat s kvalitním týmem spolupracovníků a subdodavatelů a to vždy něco stojí.

Jaké kroky podle vás vedou k udržení dobře fungujícího týmu?
Samozřejmě je to výkonu odpovídající ohodnocení a také budování týmového ducha. Kupříkladu v uplynulých dnech jsme pro naše spolupracovníky uspořádali Team Building v Peci pod Sněžkou, jehož náplní byl výstup na Sněžku, výlet na koloběžkách nebo možnost absolvování záchranářského kurzu pořádaného místní horskou službou. Lidé se tak dozvěděli, jak se hledá člověk v lavině a základy první pomoci. Akce se zúčastnilo 55 našich kolegů.

Co dle vašeho názoru čeká Step a stavebnictví v nejbližším období?
Jsem založením pragmatik, a proto se domnívám, že náš obor čeká v nejbližším období určitý pokles. Přispívají k tomu zejména vnější vlivy, které vnáší na trh nejistotu. Nicméně stavebnictví má dlouhou setrvačnost a díky mnoha rozjetým projektům tato situace nenastane ze dne na den. Navíc naše činnost je postavena na spolupráci s řadou silných a osvědčených investorů, takže věřím, že naše společnost tento výkyv až natolik nepocítí. Pro to chceme v budoucnu udělat maximum.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí

Ivo Románek