Wienerberger e4 dům – moderní cihlové bydlení s přidanou hodnotou

Přišla s ním společnost Wienerberger, lídr mezi výrobci keramických stavebních materiálů. „Náš byznys už dávno není vyrobit vlak cihel a prodat ho, podílíme se na celých řešeních, na koncepčních celcích i konstrukčních detailech. Ve spolupráci se stavbaři a experty totiž můžeme nabídnout řadu moderních postupů a produktů. Program Wienerberger e4 dům je jedním z nich,“ říká ředitel české pobočky společnosti Luděk Bárta o programu, který jako marketingový model vyvinula vídeňská centrála Wienerberger AG a česká pobočka jej před třemi lety přeměnila ve funkční obchodní model.


Živý vzorový dům

Hmatatelným důkazem je první e4 dům, který je v těchto dnech dokončován v Újezdu u Průhonic. Jeho zrod byl cílený. Návrh architekta Bohumila Brůži zvítězil v architektonické soutěži Wienerberger, která hledala model esteticky kvalitního, ekologicky šetrného, energeticky úsporného a ekonomicky vstřícného rodinného domu. A zaujal natolik, že řada investorů se ucházela o možnost podle něj realizovat vlastní bydlení. „Záměrně jsme nezvolili možnost postavit vzorový dům jako muzeum, ale hledali jsme pro vítězný návrh z naší architektonické soutěže ideálního investora, který by dům postavil i obýval. Vybírali jsme ho mezi sto padesáti zájemci. Díky tomu můžeme v hotovém a přirozeně obydleném domě ještě dva roky snímat veškerá potřebná data o vnitřním mikroklimatu, tedy vytápění, větrání, hodnotách CO2 a další čísla, která můžeme vyhodnocovat, a tak ověřit a případně i vylepšit koncept našeho e4 domu,“ dodává vedoucí projektu Daniel Uskokovič.

Dům pro rodinu Karla Vlčka tak je potvrzením toho, že moderní komplexní řešení výstavby cihlových rodinných domů se značkou Wienerberger e4 je realitou. A že jde o řešení atraktivní, dokládá i skutečnost, že se k programu okamžitě připojili další partneři. Program Winenerberger e4 dům, který spojuje moderní trendy technologie s tradičními přírodními materiály, je totiž něčím víc, než jen návodem ke stavbě. Představuje komplexní řešení výstavby rodinných domů – respektuje individuální požadavky každého investora i jeho životní styl a zároveň vyhovuje také stále se zvyšujícím požadavkům na energetickou či ekologickou šetrnost, rychlost výstavby a finanční dostupnost.

Wienerberger e4 dům – moderní cihlové bydlení s přidanou hodnotou


Tajemství čtyř E

Čtyři E z názvu konceptu odpovídají vlastně čtyřem základním výhodám. Základní a první nespornou výhodou e4 domu je individuální architektonické řešení vzhledu domu podle požadavků zákazníka. Cihelný systém Porotherm, keramická střešní krytina Tondach, lícové zdivo Terca i cihlová dlažba Penter, tedy materiály z rodiny Wienerberger, totiž umožní vytvořit dům podle vašich představ, osobitý, splňující i nejvyšší estetické nároky.

Druhé plus představují tepelně-technické parametry stavby, které splňují evropskou legislativu platnou po roce 2020 i legislativní podmínky nízkoenergetických staveb. Ostatně, obálka domu je navržena tak, aby vyhovovala požadavkům na domy s téměř nulovou spotřebou energie (typu NZEB).  Konstrukčně je tvořena jednovrstvým obvodovým zdivem bez dodatečného zateplení – e4 dům díky velmi dobré tepelné akumulaci a skvělým izolačním vlastnostem keramických materiálů snižuje celkové energetické nároky a současně uvnitř stavby zaručuje dostatečnou tepelnou pohodu. Zkrátka teplo v zimě a příjemné, nepřehřáté klima v létě.

Třetí předností je, že dům standardu e4 plně odpovídá i současnému trendu ekologických staveb. Vystavěn je z prvků na bázi přírodních materiálů, vyráběných s ohledem na udržitelné hospodaření s přírodními zdroji. Řešení zahrnuje i takové detaily, jako retenci nebo akumulaci a následné využití dešťové vody či promyšlený systém umožňující bezproblémové třídění odpadu. Wienerberger e4 dům je dům s minimálními dopady na životní prostředí v průběhu celého životního cyklu.

Váš dům tak bude nejen jedinečný vzhledem, ale také energeticky efektivní a ekologický. A jako takový zaručuje i ekonomickou výhodnost. Wienerberger e4 dům se totiž nesoustředí pouze na výstavbu jako takovou, ale zohledňuje celý životní cyklus s důrazem na budoucí potřeby jeho obyvatel Právě tím představuje zcela novou generaci cihlových domů. A to nejlepší nakonec – cena domu nepřevyšuje cenu běžné stavby, přičemž získáváte za příznivou cenu dům s vysokou užitnou hodnotou, která časem neztrácí.

První e4 dům je v těchto dnech dokončován v Újezdu u Průhonic. Jeho zrod byl cílený. Návrh architekta Bohumila Brůži zvítězil v architektonické soutěži Wienerberger, která hledala model esteticky kvalitního, ekologicky šetrného, energeticky úsporného a ekonomicky vstřícného rodinného domu.


Zdravotní průkaz budovy

Důvodů, proč věnovat e4 domům pozornost, je tedy celá řada. A je tu ještě jeden, který zajímá každého, kdo chce stavět dům pro svou rodinu. Totiž zdraví. „Dnes je moderní hovořit o energiích. Nepopírám, že to má velký smysl. Ale honba za maximalizací hodnot tepelného odporu se často v konečném důsledku projeví opomíjením základního faktoru každé stavby, a to je její vliv na zdraví obyvatel. Zlobí mě spousta alergií a astmat, často jsou totiž důsledkem hygienicky nevhodných bytů. Proto my s našimi partnery jdeme v programu Wienerberger e4 dům cestou certifikátů pro jednotlivé výrobky a připravujeme dokonce jakýsi zdravotní průkaz budovy,“ vysvětluje Luděk Bárta.

Pro laika je možná vliv cihly na zdraví překvapivý, nicméně je snadno prokazatelný. Přírodní materiál zkrátka i ve srovnání s mnoha moderními umělými materiály stále má co nabídnout a i dnes ukazuje své přednosti. „Kvalitní cihla nemá žádné negativní vlivy na lidské zdraví. Mají je ale látky, které zajišťují třeba nehořlavost dřevostaveb, mají je nejrůznější izolace. Proto náš koncept e4 domu například vůbec nepracuje s polystyrenem, důsledně používáme minerální vatu. Podtrhuje fakt, že keramická obálka domu je pro bydlení to nejlepší,“ doplňuje ředitel české pobočky společnosti Wienerberger.

I vy můžete mít vysněný rodinný dům podle nejnovějších trendů


Garance kvality

Vysoká přidaná hodnota Wienerberger e4 domu je dána už samotným konstrukčním řešením, které bylo vytvořeno ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Celý program Wienerberger e4 dům však jde investorům ještě více naproti – garantuje nejen kvalitu řešení a materiálů, ale současně i kvalitu realizace. Sdružuje nejen více než 150 certifikovaných e4 projektantů, kteří jsou odborně proškoleni v oblasti povinných i doporučených pravidel pro navrhování těchto kvalitních cihlových domů, ale také 25 certifikovaných stavebních firem, které jsou zárukou dodržení všech parametrů a podmínek realizace. Navíc jsou v programu aktivně zapojeni i ostatní přední výrobci stavebních materiálů. Stavět proto můžete po celé České republice. Program nabízí řadu výhod od možnosti využití typového projektu, přes garanční jistinu na dokončení stavby ve výši 250 000 Kč či slevy na stavební materiál až po závěrečnou kontrolu a certifikaci hrubé stavby.

Nutno poznamenat, že stavbu e4 domu lze zvládnout i svépomocí či s firmou, která není jednou z pravidelně proškolovaných firem z programu Wienerberger e4 dům. Investorům, kteří preferují takový způsob realizace, nabízí program také pomoc – například, odborné zakládání stavby, dotační podporu či přednostní dodávky stavebního materiálu z produkce Wienerberger. Zapojit se do programu je tak jednoznačnou výhodou pro každého investora – zbaví se starostí s realizací a bude mít možnost využít všech výhod i garancí, včetně certifikátu nezávislého Centra stavebního inženýrství.


Český koncept dobývá Evropu

O tom, že myšlenka e4 domu je atraktivní nejen v Česku, svědčí nejen zájem investorů, ale i skutečnost, že vídeňská centrála zavádí nyní český byznysový model a Program Wienerberger e4 dům ve všech svých evropských pobočkách. I na tak vyspělých trzích s bydlením, jako je například ten sousední rakouský, se totiž úspěšně prosazuje koncept flexibilního domu, který nároky doby nejen naplňuje, ale dokonce předchází. Domu, který si nejenže svou hodnotu udrží po dlouhá desetiletí, ale především představuje kvalitní, zdravé a úsporné bydlení pro několik generací. Což je vlastnost, kterou se cihlové domy pyšní od nepaměti.

Wienerberger e4 dům – moderní cihlové bydlení s přidanou hodnotou


Program Wienerberger e4 dům

Myšlenka a principy programu zaujala i další významné výrobce ve stavebnictví. Partnery programu a také prvního e4 domu se staly společnosti: ABB, Baumit, CSI, Fischer International, G Servis CZ, divize ISOVER Saint-Gobain,  Pipelife Czech, REGULUS, SEMMELROCK STEIN+DESIGN Dlažby, Schiedel, Siko koupelny, VEKRA Window, Velux a Wafe.

Zájemci o účast v programu zjistí veškeré detaily na stránce www.e4dum.cz, kde se mohou do programu i přihlásit a spojit se s experty společnosti Wienerberger.