Plzeňská továrna Panasonic v České republice začala tepelná čerpadla vzduch-voda vyrábět před 3 roky. Výroba v české továrně Panasonic roste neustále, částečně i proto, aby uspokojila poptávku po jejich řešeních v oboru tepelných čerpadel vzduch-voda, čerpadlech Aquarea, které se rok od roku zvyšují.

Podle Zprávy o evropském trhu tepelných čerpadel a statistikách, která zahrnuje data z 21 evropských zemí, vzrostly prodeje tepelných čerpadel v Evropě v roce 2020 o 7,4 %, což s 1,62 milionu prodaných jednotek ustavuje, navzdory pandemii, nový prodejní rekord. Od roku 2018, kdy se v plzeňské továrně začala tepelná čerpadla Panasonic vyrábět, se kapacita neustále zvyšuje, aby vyhověla jak současným požadavkům, tak budoucímu zrychlování růstu v Evropě.

V EU přispívají tepelná čerpadla k roční redukci emisí CO2 o 9,16 milionu tun a podle IEA by v sektoru stavebnictví a průmyslu mohla ušetřit 1,8 miliardy tun CO2 ročně. Enrique Vilamitjana, výkonný ředitel Panasonic HVAC Europe, říká: „V posledních několika letech byla tepelná čerpadla v Evropě žádaná, ale teď skutečně vidíme, jak tento trend zrychluje. Jde o region, který si je klimatické změny velice dobře vědom a velmi usiluje o renovaci a stavbu environmentálně příznivých domů. Naše výrobky na ohřev a chlazení tedy i nadále umožní zákazníkům i dodavatelům snižovat jejich uhlíkovou stopu. Spolu s naším v Německu sídlícím oddělením výzkumu a vývoje dokážeme navrhovat a vyrábět tepelná čerpadla, která uspokojí rostoucí potřeby našich evropských zákazníků.“