Od 1. září 2024 začal v ČR platit zákaz provozu nejstarších kotlů, který byl do legislativy začleněn již v roce 2012. Zda domácnosti a firmy zákaz provozu kotlů 1. a 2. druhé emisní třídy skutečně dodržují, budou podle Asociace pro využití tepelných čerpadel (AVTČ) prověřovat obecní úřady. Ty si mohou od provozovatele vyžádat protokol o kontrole kotle na pevná paliva. Podle něj poznají, jaký kotel je v dané nemovitosti v provozu. Pokuta za nedodržení zákazu se může vyšplhat až k 50 000 korun a obce ji budou moct ukládat i opakovaně, dokud majitel nezjedná nápravu.

„Tepelná čerpadla mají samozřejmě vyšší pořizovací náklady než ostatní systémy vytápění, na druhou stranu je vhodné si uvědomit, že tuto investici neděláte na rok či pět, ale klidně na dalších 20 až 30 let. A když z nákladů odečtete poměrně štědrou dotaci, ekonomika může rázem vycházet velmi přátelsky k vašemu rodinnému rozpočtu,“ vysvětluje předseda AVTČ Radek Červín a dodává: „Málokdo si uvědomuje, že už za tři roky začnou platit emisní povolenky na vytápění budov. Zatím není jisté, o kolik přesně domácnostem navýší faktury za fosilní paliva, ale tento aspekt může výrazně promluvit do návratnosti investice.“

Pořídit tepelné čerpadlo výrazně usnadňují zmiňované dotační programy NZÚ a NZÚ Light. Podívejte se, co oba programy v obměněné podobě nabízejí od 1. září.

Nová zelená úsporám
V rámci standardního programu Nová zelená úsporám, který rovněž podporuje výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy (i výměnu všech druhů kotlů na uhlí nebo koks a dalších neekologických zdrojů tepla), dochází ke změně ve výši maximálních částek podpory. Změna v programu NZÚ se týká tepelných čerpadel a maximální dotační částka je stanovena na 130 000 Kč (systémy voda-voda, země-voda). U nejběžnějšího řešení podpory NZÚ v případě tepelných čerpadel systém vzduch-voda bude vyplácena částka 75 000 Kč, pokud čerpadlo slouží pouze k vytápění. V případě systému, který kombinuje vytápění s ohřevem vody, je dotace ve výši 90 000 Kč.

Nová zelená úsporám Light
Program NZÚ Light zůstává nadále určen pro domácnosti s nižšími příjmy. Zvýhodněnou podporu na ýměnu kotle budou moci využít starobní důchodci, příjemci invalidního důchodu 3. stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě.

Maximální výše podpory v programu NZÚ Light je stanovena fixní jednotkovou výší podpory na vybraný instalovaný zdroj tepla pro vytápění, nebo na vytápění a ohřev vody. Pokud starý zdroj nahradíte kotlem na biomasu včetně akumulační nádrže nebo kotlem na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, můžete zažádat až o 110 000 Kč. Na výměnu za kamna (sálavá, teplovzdušná nebo s teplovodním výměníkem), je maximální dotace 50 000 Kč. V případě výměny nevyhovujícího kotle za tepelné čerpadlo dostanete až 130 000 Kč, pokud tepelné čerpadlo použijete pouze pro vytápění. V případě, že tepelné čerpadlo bude zajišťovat i ohřev vody, dosáhnete na dotaci až 150 000 Kč.

Více o výhodách tepelných čerpadel, dotacích i možnosti jejich bezplatného vyřízení při nákupu čerpadla naleznete ZDE.

Pět důvodů, proč vsadit na tepelné čerpadlo vzduch-voda:
1.         Top účinnost
Tepelná čerpadla jsou nejúčinnějším zdrojem vytápění na trhu. Například modely Panasonic T-CAP mají maximální koeficient topného faktoru (COP) 4,85, což znamená, že při 1 kW vyprodukují až 4,85 kW energie. Pro srovnání – olejový kotel je 5,7x méně účinný a plynový kotel 5,3x méně účinný než čerpadlo.

2.         Nominální výkon bez bivalentního zdroje až do venkovních –15 °C
Modely Panasonic Aquarea umějí dosáhnout vynikajících výkonů i v nepříznivých podmínkách. Čerpadla Aquarea T-CAP lze provozovat i při venkovních teplotách až −28 °C a garantují vysokou účinnost bez poklesu nominálního výkonu i nutnosti použití záložního zdroje až do venkovní teploty −15 °C.

3.         Nízká spotřeba i provozní náklady
Například kombinace vnitřní a vnější jednotky Panasonic Aquarea K splňuje energetickou třídu A+++ a při výkonu 5 kW nabízí topný faktor (COP) až 5,1. Za rok pro svůj provoz v mírném klimatickém pásmu a při nízkých teplotách spotřebuje 1 631 kWh elektřiny. To by při celkové ceně za 1 kWh ve výši například 6 Kč znamenalo roční provozní náklady nižší než 10 000 korun.

4.         Státní dotace až 150 000 Kč
V případě výměny nevyhovujícího kotle za tepelné čerpadlo typu vzduch-voda s ohřevem vody můžete získat na dotacích až 150 000 Kč z programu NZÚ Light. Pokud nemůžete využít NZÚ Light, z NZÚ na pořízení tepelného čerpadla vzuch-voda s ohřevem vody získáte až 90 000 Kč.

5.         Smart ovládání
Ovládání tepelného čerpadla, jeho uživatelské nastavení a přehled výdajů jsou díky moderním smart technologiím jednoduše přístupné a intuitivní. Například Panasonic Comfort Cloud je aplikace, pomocí které lze snadno ovládat nastavení vytápění a chlazení i monitorovat spotřebu a výdaje přes chytrý telefon či tablet. AC Service Cloud zase umožní instalačním firmám vzdálenou diagnostiku, správu i prediktivní údržbu systému, což významně prodlužuje jeho životnost.