„Ocenění Brick Award staví do centra pozornosti moderní, inovativní cihlovou architekturu a dává architektům a designérům z celého světa možnost předvést své výjimečné projekty. Byť je soutěž pořádaná společností Wienerberger, je nutné zdůraznit, že je nezávislá. To, zda je projekt vybudován s produkty firmy Wienerberger, není rozhodujícím kritériem pro porotu; hodnotícími kritérii jsou inovativní design, architektonický koncept, estetická hodnota, udržitelnost a energetická úspornost,“ říká Heimo Scheuch, CEO společnosti Wienerberger AG.

Lhůta pro přihlášení projektů do soutěže Brick Award 2022 skončila 8. dubna 2021 a bylo dosaženo nového rekordu v účasti. Bylo předloženo 789 architektonických projektů z 53 zemí z celého světa, což je ve srovnání s rokem 2020 nárůst o 22 %. Nejvíce projektů pochází z Nizozemska, Německa a Belgie, což jsou země, kde má společnost Wienerberger vedoucí postavení na trhu. Velké množství projektů bylo předloženo i z exportních trhů společnosti Wienerberger, jako jsou Španělsko, Írán, Mexiko, Argentina, Brazílie a Austrálie, což dokládá mezinárodní charakter soutěže.

Brick Award 2022: rekordní počet přihlášek svědčí o popularitě cihlové architektury


V rámci soutěže Brick Award je pět kategorií a v každé z nich bude udělena cena dané kategorie. Kromě toho bude vyhlášen celkový vítěz. Nejvíce příspěvků do soutěže Brick Award 2022, a to 29 %, spadá do kategorie Příjemný domov, 27 % z celkového počtu příspěvků pak do kategorie Společné bydlení. Dalšími kategoriemi jsou Sdílené společenské / veřejné prostory, Společná práce a Inovace / novátorské projekty.

Z celkového počtu 789 projektů vybere v předvýběru odborná porota, složená z mezinárodně uznávaných architektů, 50 nejlepších projektů. Tyto projekty budou zveřejněny v knize Brick 22 v létě 2022. Vítězné projekty jednotlivých kategorií a celkový vítěz ceny budou vyhlášeni v červnu 2022.

Další informace o soutěži Brick Award naleznete na wienerberger.cz/brick-award/.