Věřte, nevěřte, ve svých podnikatelských prvopočátcích uvažovali o prodeji originálních učebnic anglického jazyka. Jejich celoživotní zkušenost se stavebnictvím je však přivedla na správnou cestu. Brzy poznali, že na českém trhu chybí opravdu kvalitní, především mrazuvzdorné výrobky na venkovní výstavbu fasád a dlažeb. Začali se tedy zajímat o výrobce tohoto zboží. Jejich úvodní cesta vedla do sousedního Německa, kde po pádu bývalého režimu došlo k významným investicím i do průmyslu stavebních hmot. Zde se seznámili s majiteli nově založené továrny na klinkerové dlažby i cihly v Oberlausitz v Horní Lužici. Jejich výrobní program byl pro náš trh zajímavý a z programu této továrny začala firma Lipea dodávat značné množství obkladových cihel na rodinné domy i polyfunkční objekty např. na Futurum v Hradci Králové, fakultu architektury v Praze a letiště Brno. Jednalo se především o klasickou červenou lícovku v prvotřídní kvalitě. Ale i cihly v tmavých barvách si našly místo na trhu, např. černá cihla na sídlišti Krutec v Praze Vokovicích a na universitě CERIT v Brně.

Další kapitolou v postupném rozšiřování sortimentu firmy Lipea je tzv. cihla ruční, vyráběná v Holandsku nebo Belgii, která se stala velmi oblíbenou zejména mezi soukromými stavebníky. Z významných staveb realizovaných z pomocí této cihly lze uvést dvojčata Gemini v Praze na Pankráci.

Fasáda administrativního centra Gemini z lícových cihel Lipea

Fasáda administrativního centra Gemini z lícových cihel Lipea


Co se týče pálených cihelných dlažeb, ty si po jejich uvedení na trh získaly přízeň architektů i soukromých investorů. Stavby z těchto dlažeb jsou esteticky nepřekonatelné a prakticky beze změn trvalé. Jedná se o materiál plně mrazuvzdorný a barevně stálý, s řadou barevných kombinací a výtvarných možností. Cihlová dlažba je probarvována ve hmotě s homogenním keramickým střepem. Tato dlažba byla ve větším množství dodána např. na Tesco v Praze Letňanech nebo na přehradní hráz Janov u Litvínova, jakož i na městský park v Doksech u Máchova jezera. Z nejnovějších realizací lze jmenovat menší náměstí v Orlové s barevnou trojkombinací, ale i s požadavkem na maximální zatížení. Tyto dlažby vynikají řadou různých formátů. Lze je použít i na velmi zatěžované vozovky, zejména při pokládce na kant. Návody na jejich zhotovení i technické listy má samozřejmě společnost Lipea k dispozici. Pro výběr požadované barevnosti existuje řada realizačních vyobrazení včetně originálních vzorků.

Při obkladech fasád i interiérů je v současnosti využíváno stále více obkladových pásků, buď tažených – klinkerových nebo pásků řezaných z tzv. ručních cihel. Výrobců těchto pásků je několik. Společnosti Lipea se nejvíce osvědčila spolupráce s firmou Feldhaus Klinker z Německa pro pásky klinkerové a s firmou Vandersanden Belgie pro pásky řezané. Pásky klinkerové /tažené/ mají minimální nasákavost, jsou plně mrazuvzdorné a mají relativně nízkou hmotnost, takže jsou ideální pro obklady fasád se zateplovacím systémem. Jejich diverzifikace spočívá v široké škále barev, různých površích, formátech i v celkovém vzhledu. Proti cihelnému obkladu je jejich zpracování jednodušší, materiálově i pracovně daleko levnější neboť zde odpadá potřeba nerezového kotvení, jako je tomu u cihel při snížené pracnosti. Při použití identických rohových pásků je uskutečněná fasáda prakticky k nerozeznání od zdiva cihelného. Z větších realizací můžeme jmenovat např. Atrium v Hradci Králové – 6500 m2 speciální 3 odstínová nuance v oranžovo červených barvách, obytný komplex Triangle v Praze Střešovicích – pásky v krémové barvě se strukturou, obytný komplex Sacre Coeur  v Praze Smíchov se světlými pásky a atypicky vyúhlenými rohy. Pro výběr požadovaných pásků má společnost Lipea k dispozici obsáhlý katalog s kompletním sortimentem, dále originální vzorky a návody na vlastní obkládání a zhotovení dilatací. Vývoj těchto pásků neustále pokračuje a sortiment je průběžně doplňován. Výrobu lze uskutečnit i dle požadavků architektů při použití konfigurátoru, který je běžně dostupný na stránkách www.lipea.cz.

Pásky a cihly tzv. ruční, jsou vyráběny především v Holandsku a Belgii ražením do forem, jedním z největších výrobců je firma Vandersanden s několika výrobními závody. Tyto cihly jsou pohledově čtyřstranné a jsou vždy plné. Obkladové pásky i rohové pásky se z nich vyrábí řezem a jsou tedy barevně s cihlami identické. Jejich povrch je podobný historicky vyráběným cihlám, je zvrásněný a opatřen různobarevnými písky. Jejich barevný rozsah je rovněž obdivuhodný, s rozsahem od světlých odstínů přes červené až po šedé a černé barvy. Lze je použít na obklady fasád i se zateplovací úpravou. Pro ilustraci jejich použití lze uvést např. objekt OCP Gemini Pankrác, kde bylo zabudováno cca 6000 m2 cihel. Velký zájem o tyto cihly a pásky je zejména u soukromých stavebníků rodinných domů, kterým se líbí jejich originální historizující vzhled. Tyto keramické materiály lze vzhledem k velice dobrým zkušenostem s jejich použitím jednoznačně doporučit.

A co říci závěrem? Společnosti LIPEA se za 25 let její existence podařilo získat významný podíl na trhu pálených cihelných obkladů a dlažeb. Cílem všech pracovníků firmy je další zlepšování této nabídky v souladu s posledním vývojem sortimentu u výrobců. Zdokonalována je komunikace a spolupráce s architekty, investory, stavebními firmami i s prodejci těchto specifických materiálů. Úkolem firmy je i do dalších let nadále působit jako spolehlivý mezičlánek mezi cihlářskou výrobou a úkoly jednotlivých účastníků zapojených do stavební činnosti.

S využitím materiálů Lipea
Ivo Románek