Ovšem pro rok 2010 se vedení společnosti rozhodlo oslovit veřejnost něčím, pro české stavebníky zcela novým a zároveň si tím rozšířit výrobní program v oblasti zahradní architektury.

Nalézt produkt, který zaujme širokou veřejnost a najde si svou pozici

na trhu, není zrovna jednoduchý úkol. Tou zmiňovanou novinkou fi rmy CS-BETON s.r.o. je výrobek CSB-NATURBLOK. Díky speciální, pro evropský trh ojedinělé technologii tzv. "tumblování" (ostařování) lze betonový povrch zase o trochu více přiblížit vzhledu přírodního kamene.

Kde a kdy se našla myšlenka uvézt tuto technologii na český trh? Německá fi rma HESS Maschinenfabrik GMBH & CO. KG je naším dlouholetým dodavatelem vibrolisů a má zastoupení na několika kontinentech světa. Takže v rámci různých jednání s touto fi rmou jsme diskutovali i na toto téma a objevili v jejich nabídce velmi zajímavou technologii, kterou se ovšem fi rmě HESS podařilo uplatnit jen na americkém kontinentu. Proto vedení společnosti CS-BETON s.r.o. velice rychle zahájilo první rozhovory s fi rmou HESS v tomto směru a to v jarních měsících loňského roku 2009. Po doladění a inovacích z naší strany došlo k podpisu smlouvy o dodávce technologie v březnu letošního roku 2010. Montáže do již připravené haly byly započaty 11. června 2010.

Píše se datum 27. června 2010, čas 14:15, čestný host a člen rady Ústeckého kraje Bc. Radek Vonka společně s generálním ředitelem společnosti CS-BETON s.r.o Ing. Josefem Matějkou slavnostně přestřihují pásku a tím zahajují výrobu na nové výrobní lince TUMBLE MASTER

Co vlastně nová technologie umožňuje? Výrobní linka TUMBLE MASTER zajišťuje sekundární úpravu na betonových výrobcích. Vlivem dodatečného opracování dochází k otlučení všech osmi ostrých a pravidelných hran na betonovém bloku a navíc ploché strany získávají nádech starobní patiny, čímž se povrch výrobku blíží svým vzhledem na hrubo opracovanému kameni typu pískovec.

Jak již bylo řečeno, stěžejním výrobkem na této lince bude výrobek CSB-NATURBLOK. Několik slov k tomuto výrobku. Jedná se o systém betonových bloků, z kterých lze zděním na sucho stavět terasové opěrné zdi okrasné gravitační stěny schodišťové stupně a ploty. Jednotlivé prvky systému jsou spojovány speciálním plastovým elementem do drážky. Jedná se tudíž o stavění bez potřeby malty, betonu či stavebního lepidla. Kombinací štípaného povrchu a specifi ckého procesu tumblování (ostařování) nabývá betonový blok dojmu nahrubo otesaného přírodního kamene. CSB-NATURBLOK je vyráběn ve dvou tloušťkách, které se dají navzájem kombinovat a to jak naležato, tak i nastojato. Navíc lze okrasné zdi stavět svislé, mírné šikmé či výrazně odstupňované. Spoj umožňuje taktéž tvořit stěny rovné, zakřivené či do oblouku. Jako ukončovací prvek nabízí tento systém CSB-NATURBLOK STŘÍŠKU. Svým přírodním vzhledem umožňují opěrné zdi dokonale zapadnout do krajiny a nijak esteticky nenarušují okolní prostředí.Standardně se tento produkt nabízí ve třech barevných kombinacích pigmentů, tzv. naturcolorů.

Doufáme, že tento výrobek si najde své místo na trhu a zařadí se mezi standardně užívané prvky zahradní architektury. Navíc stavebníkům, kteří plánují realizaci kamenné zdi, nabízí CSB-NATURBLOK ušetření fi nancí, které lze použít pro jiné účely.

Ing. Lukáš Počík