Budoucí majitelé ušetří hned v několika oblastech – kromě topení totiž počítají i s úsporami za chlazení objektu. Celkově tak náklady na provoz domu budou oproti například výstavbě před rokem 2010 nižší až o 85 %. Navíc také usilují o to, aby zde vzniklo prostředí pro setkávání a život sousedů na společném pozemku.

Stavební materiál Ytong si společnost SFM MARKO, která je developerem projektu, ověřila už u Zeleného atria, které je první pasivní bytovou výstavbou na Slovensku. Výstavba je díky němu snadná a rychlá, hlavně ale napomáhá vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem. „Vybrali jsme opět Ytong, protože se do něj dají snadno tvořit drážky bez porušení těsnosti obvodového zdiva. Je to homogenní materiál a při sekání se netvoří dutiny. To je pro těsnost budovy důležité.“ uvádí k volbě stavebního materiálu Ing. arch. Miroslav Marko, který je autorem Zeleného gruntu.


Ytong je veřejnosti dlouhá léta známý zejména jako materiál pro snadné zdění, představuje však mnohem komplexnější možnosti využití. V současnosti se jedná o ucelený systém nejen pro celou hrubou stavbu včetně střechy, ale také doplňků pro vnější a vnitřní povrchové úpravy. Společnost SFM Marco, která sleduje tyto inovativní trendy ve stavebnictví, u Zeleného gruntu dala příležitost montovanému stropu a schodišti Ytong.

Oba tyto prvky jsou díky své masivnosti velmi stabilní a podporují mimo jiné tepelněizolační vlastnosti objektu. Výhodou stropu je téměř naprostá rovinnost, navíc je v něm možné vést například rozvody sítí. Jeho montáž není nijak náročná, zvládnou ji stavební firmy bez nutnosti najímat specializované řemeslníky a poradili si s ní už i mnozí stavebníci svépomocí. Schody se u staveb rodinných domů prosazují díky své variabilitě – dodávají se připravené na míru podle projektové dokumentace a rovněž nevyžadují při montáži speciální řemeslné dovednosti. Budoucí obyvatelé ocení, že tlumí kročejový hluk.

Zelený grunt je tak připraven oslovit náročné klienty, kteří mají vysoké požadavky na estetickou i ekonomickou stránku bydlení. Současně je zajímá také celková kvalita prostředí v domě i jeho okolí. Nové domy v Hlohovci lákají ty, kteří se zajímají o investici, která se v budoucnu zúročí. Kvalita zvolených materiálů je pak jedním z podstatných plus.

Xella CZ, s. r. o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
tel.: 547 101 124, fax: 547 101 103
Infolinka 800 828 828
e-mail: ytonglinka.cz@xella.com
www.ytong.cz