Společnost Prestar, s. r. o. přes 20 let vyrábí stroje a zařízení ke zpracování trubek a tyčí do ocelářského a zpracovatelského průmyslu. Dodávky firmy Prestar zahrnují kompletní projektové práce, vývoj, výrobu a montáž plně automatizovaných strojů a zařízení.

Jedním z úspěšně realizovaných letošních projektů bylo dodání linky na zpracování trubek do závodu Volžskij nedaleko Volgogradu. Zařízení o rozměrech 162 x 40 m dokáže zpracovat trubky do hmotnosti 3,8 tun a maximální délky 13 m. Tento kolos, který je připraven na nepřetržitý provoz, využívá pro manipulaci s materiálem 212 motorů. Většina z nich je řízena frekvenčními měniči. Na všechny komponenty zařízení jsou kladeny extrémní nároky, kdy spolehlivost je na prvním místě. To se týká i výběru kabelů, kterých je na celé lince více než 30 km. Každý z nich plní jinou funkci a tomu odpovídá jeho výběr z pohledu konstrukce a vlastností. Jako hlavní dodavatel kabeláže pro celé zařízení byla vybrána společnost LAPP KABEL s. r. o.

Kabely pro servopohony
U velkého množství motorů, které jsou řízeny frekvenčními měniči, byly použity servokabely řady ÖLFLEX® SERVO 719 CY. Oranžový plášť dle DESINA® a aprobace UL pro použití v zámoří jsou u nových typů servokabelů standardem. Tato nová řada kabelů má navíc nízkokapacitní konstrukci, která umožňuje kvalitní přenos vysokých frekvencí na větší vzdálenosti. Dalším důležitým parametrem je hodnota jmenovitého napětí 0,6/1 kV, která se vztahuje i na ovládací páry žil. Servokabel tak umožnuje připojení motorů s brzdou ovládanou napětím 400 V, což u starších typů kabelů nebylo možné.

Pro pohyblivé přívody využívá zařízení odolné PUR kabely ÖLFLEX® SERVO FD 796 CP. Jejich konstrukce umožňuje použití ve vysoce dynamických aplikacích s rychlostí pojezdu do 5 m/s a zrychlením až 50 m/s2. Vnější PUR plášť je vysoce odolný vůči mechanickému poškození a olejům. Velmi dobrá flexibilita a malé poloměry ohybu se projeví především u kabelů velkých průřezů. U tohoto typu kabelu je možné volit průřezy až do rozměru 4G50 mm2.

 

Řízení a komunikace
Pro řízení systému a komunikaci celého zařízení je využívána průmyslová sběrnice PROFINET. Rychlý a bezproblémový přenos dat po této sběrnici zajišťují kabely ETHERLINE® PN Cat.5 Y FLEX FC. Pro signály od snímačů do nadřazeného systému jsou použity kabely ÖLFLEX® CLASSIC 110. Tyto PVC kabely jsou charakterizovány vysokým počtem žil (až 100 v průřezech 0,75 a 1,0 mm2) avýbornou flexibilitou, která jim umožnuje za určitých podmínek použití v pohyblivých přívodech. Tam, kde je počet cyklů vyšší a délky pojezdu přesahují délku 5 m, jsou použity vysoce flexibilní kabelyřady ÖLFLEX® CLASSIC FD 810.

Celá linka byla sestavena v halách Prestar v Opavě. Po prověření funkčnosti všech částí bylo zařízení rozebráno a převezeno na místo určení. Předání linky a její spuštění v ostrém provozu přímo v závodě Volžskij proběhlo v říjnu letošního roku.