Požadavky na projektování sportovních hal je stanoveno např. normou DIN 18032-1, která udává nejčastěji používané typy hal uvedené v tabulce 1. Přičemž jednotlivé prostory víceúčelových zařízení bývají často rozdělovány na menší hřiště či plochy, kterým je vhodné přizpůsobit samotné proudění a distribuci vzduchu. S ohledem na velikosti hracích ploch se zpravidla jedná o pole s rozměry 15 x 27 m nebo 22 x 22 m.

Typ haly

š x d x v

počet polí

Jednoduchá

15 x 27 x 5,5 m

1 x (15 x 27) m

Dvojitá

22 x 44 x 7,0 m

2 x (22 x 22) m

Trojitá

27 x 45 x 7,0 m

3 x (15 x 27) m

Tabulka 1: Nejčastěji používané rozměry hal

Nezbytný vzduchový výkon je závislý na způsobu využití haly, t.j. zda se počítá s čistě sportovním využitím, sportovními utkání s diváky případně víceúčelovým využitím s velkým počtem účastníků pořádaných akcí. Na každého sportovce je standardně uvažováno s přívodem 60 m³/h a na diváka 20 m³/h venkovního vzduchu. Dle obsazenosti haly, která se v průběhu dne mění, má smysl zvážit instalaci takového větracího systému, který se dokáže přizpůsobit těmto široce se měnícím požadavkům provozu.

Úspěšný příklad ze zahraničí
Sportovní hala na ilustračních obrázcích (Goldbach, Thüringen) je typická dvouúčelová hala s úzkým prostorem tribuny (obrázek 1, 2, 3). Nosná konstrukce je v tomto případě tvořena dřevěnými vazníky, které znemožňuje instalaci vedení vzduchotechniky. K větrání byl z tohoto důvodu zvolen decentrální systém, přičemž každé herní pole je ošetřeno jednotkou se zpětným získáváním energie a průtokem vzduchu 5500 m³/h.

Vytápění haly přebírají tyto jednotky, vybavené automaticky stavitelnou integrovanou vířivou vyústkou vzduchu Air-Injector. Ty intenzivně a bez průvanu dodávají čerstvý vzduch do jednotlivých částí haly a automaticky zajišťují požadovanou teplotu.

Podle provedených měření teplotní stratifikace o hodnotě 0,15 K/m přispívají decentrální vzduchotechnické jednotky na základě sníženého teplotního rozdílu mezi podlahou a stropem k očekávaným úsporám energie.

Neboť jsou na základě víceúčelového využití haly kladeny nároky také na její klidnější provoz, jsou VZT jednotky vybaveny tlumiči hluku přiváděného a odváděného vzduchu. Rozdílný stupeň obsazenosti haly potom v konkrétních případech pomáhají řešit ventilátory s frekvenčními měniči. Redukovaný vzduchový výkon také současně přispívá k bezhlučnému provozu větrání.

Chytrá regulace pro nezávislý provoz v různých částech haly
Zařízení je ovládáno a regulováno speciálně vyvinutým systémem měření a regulace určeného pro decentrální vzduchotechnické jednotky, umožňujícím nezávislé druhy provozu podle využití jednotlivých částí haly. Lze tak například zajistit větrání jedné části a přitom v druhé pouze temperovat na sníženou teplotu.

Součástí systému ovládání je i automatická regulace nastavení vyústek podle diference teploty přiváděného a okolního vzduchu. Prostor je tak rovnoměrně vyvětrán, chlazen či ohříván za všech provozních okolností, aniž by vznikal průvan.

Celkový výsledek je velmi přesvědčivý. Uživatel oceňuje především zajištění tepelné pohody vnitřního prostoru a provozovatel zase bezúdržbový, spolehlivý a energeticky optimální provoz.

Zkušenosti jiných sportovních hal ukazují, že i při polích 15 x 27 m lze vyústkami Air-Injector nastavit velmi dobře rozdělování vzduchu a dosažení požadovaných teplot. Porovnání s běžně používanými tryskami s dlouhým dosahem ukazuje, že zařízení bez vyústky Air-Injector nejsou schopna docílit stejně vyrovnaného rozdělení vzduchu a teplot.

Použití decentrálních jednotek je vhodné právě v případech sportovních a víceúčelových hal. Absencí vzduchovodů, nízkou hmotností a kompaktností jednotek přinášejí decentrální VZT systémy nezanedbatelné snížení zatížení konstrukcí o 70 % proti centrální vzduchotechnice, což znamená také lehčí celkovou konstrukci vlastní haly. Příznivá hmotnost a malé zatížení umožňuje snadné začlenění do střechy v případě rekonstrukce stávajících objektů. Odpadá nutnost hledání prostor pro technické místnosti respektive strojovny vzduchotechniky.

Jednotky se dodávají zkompletovány a elektricky připraveny pro snadnou instalaci. Tím jsou náklady na konstrukci a instalaci optimalizovány. Vlastní montáž je potom velmi rychlá.

Přínosem decentrálních systémů je především snadná přizpůsobitelnost podle rozmanitých požadavků sportovních a víceúčelových hal s důrazem na úsporu provozních nákladů, přičemž investice do těchto systémů lze pořídit za velmi konkurenceschopnou cenu.

Hoval spol. s r.o.
Republikánská 45, Plzeň 312 04
www.hoval.cz

Tel. +420 377 261 002