Řada investic umožnila rozšířit výrobu o další výrobní závody, ať již se jedná o Ferndorf (Rakousko), kde jsou vyráběny dřevovláknité desky Heradesign® nebo další závody vyrábějící konstrukci a příslušenství DONN®. Celkové portfolio produktů AMF, směřované do oblasti modulárních (kazetových) podhledů a obkladů stěn, tak může nabídnout zákazníkům komplexní řešení takřka všech jejich představ.

Standardní součástí nabídky jsou minerální podhledy AMF Thermatex® vyráběné technologií wet-felt (mokrým procesem), které vynikají výtečnými  vlastnostmi: Jejich protipožární reakce na oheň je A2s1,d0, požární odolnost až REI120, příp. EI30. Skvělé jsou jejich akustické vlastnosti, a to především u řady Acoustic Range, nabízející desky v celé škále zvukových pohltivostí αw od 0,1 do 1,00 a neprůzvučností Dn,f,w až 44 dB. To vše realizovatelné v celé paletě konstrukčních systému s viditelnou, skrytou i samonosnou konstrukcí jako podhledy nebo obklady stěn. Materiálům této skupiny je propůjčeno označení „Blauer Engel/Modrý Anděl“, které dokládá, že uvedené produkty nejsou v žádném případě škodlivé pro uživatele ve vnitřním prostředí. Materiály se osvědčují při použití ve všech typech objektů: školách, nemocnicích, administrativních budovách, výrobních objektech, kinech, bazénových halách nebo laboratořích jako podhledy, podhledové prvky-ostrůvky i jako solitérní stěnové absorbéry.

Desky řady Acoustic Range v kombinaci s technologií Varioline, umožňující digitálním tiskem přenést na podhled nebo stěnový obklad grafickou předlohu podle volby zákazníka, rozšiřují možnosti uplatnění těchto materiálů v designově náročných interiérech. Současně s přizpůsobeným vzhledem jsou zachovány jak jejich akustické, tak i protipožární vlastnosti desek, takže požadovaná technická opatření je možné citlivě vkomponovat do reprezentativního interiéru.

Podhledy Thermatex® se nejčastěji kombinují s konstrukčními systémy AMF VENTATEC® nebo DONN®, nabízejícími kromě efektivní a rychlé montáže i speciální varianty pro protipožární systémy nebo pro prostředí s vysokými nároky na odolnost proti korozi.Dřevovláknité desky pojené magnezitem Heradesign®, používané již od začátku 20. století, nabízejí nejen přírodní materiál s robustním i hladkým vzhledem, ale i řadou technických řešení jak akustických, tak provozně náročných projektů. Široká paleta provedení hran, formátů i možnosti volby barevnosti poskytují volné pole působnosti při navrhování podhledů, podhledových ostrůvků, bafflů i stěnových obkladů, které se často používají ve sportovních halách, školních třídách, reprezentativních interiérech apod.Od září 2015 uvádí Knauf AMF na trh novou produktovou řadu AMF TOPIQ®. Nové, vysokopohltivé desky nabízejí především vyšší standard akustické pohody ve velkoprostorových kancelářích, školách, muzeích a prostorách pro sport i rekreaci. Technologickým základem jsou desky z kamenné vlny, kašírované z obou stran netkanou akustickou textilií, na lícové straně s nástřikem barvou a se zušlechtěnými hranami. Desky se vyznačují lehkostí a odolností vůči vlhkosti při zachování tvarové stálosti společně s výbornými akustickými vlastnostmi. Svým hladkým bílým povrchem nabízejí kromě elegantního designu i vysokou odrazivost světla, která příznivě ovlivňuje pohodu v místnosti jak při využití denního osvětlení, tak při použití umělé iluminace. Z hlediska požárně technických vlastností nepředstavují pro budovu žádnou zátěž: reakce na oheň u všech desek je podle EN 13501-1 ve třídě A1. K dispozici jsou v provedení TOPIQ® Prime, TOPIQ® ­Efficient Pro, ­TOPIQ® Efficient Pro ­HYGENA a TOPIQ® Sonic Element.

Podhledové desky TOPIQ® Prime nabízejí zvukovou pohltivost αw=0,95, tzn., že absorbují (v závislosti na frekvenci/výšce tónu) až 95 % zvukové energie, která na ně dopadá. Tato hodnota zaručuje vytvoření příjemného zatlumeného prostředí, zkrácení doby dozvuku a snížení akustického tlaku, který uživatel vnímá jako hlučnost, takže desky mají univerzální užití.

Varianta TOPIQ® Efficient Pro poskytuje materiál pro ještě vyšší nároky s hodnotou zvukové pohltivosti αw=1,00 a je vhodná nejen pro zatlumení velmi hlučných provozů, ale díky podstatnému snížení hluku u zdroje i ke snížení vlivu hluku na okolní prostory. Proto je oblast použití rozšířena o náročné výrobní i nevýrobní provozy, které negativně ovlivňují hlukem své okolí.Pro prostory se zvláštními provozními požadavky na odolnost, vlhkosti a údržbu je k dispozici provedení ­TOPIQ® Efficient Pro HYGENA. Jeho povrchová úprava umožňuje omyvatelnost desek a je vybavena tak, aby působila proti choroboplodným zárodkům, bakteriím a plísním. Deska je tak předurčena pro použití v náročných prostorech zdravotnických zařízení, potravinářského průmyslu i výzkumných pracovišť.Všechny tyto varianty jsou dostupné jako desky v základních formátech 600 x 600 mm, 1200 x 600 mm, 625 x 625 mm a 1250 x 625 mm. Montují se v osvědčeném systému s viditelnou konstrukcí VENTATEC® nebo DONN®.Další volbou, která je k dispozici, je použití desek TOPIQ® v provedení jako podhledové ostrůvky ve variantě „TOPIQ Sonic Element“. Jedná se podhledové plochy upravené pomocí TOPIQ Strong Edge Technology, která zajišťuje stabilitu a odolnost těchto bezrámových podhledových prvků. Dodávané jsou v řadě tvarů: čtvercových, obdélníkových, lichoběžníkových, oválných či kruhových, vše do maximálního formátu 1800 x 1200 mm. Díky zavěšení na lankách z ušlechtilé oceli vytváří dojem lehkosti a vzdušnosti, takže kromě úpravy akustických poměrů v místnosti mohou být důležitou součástí celkového designu prostoru.Podrobnější informace získáte v technické kanceláři Knauf AMF v Praze.

www.amf-cz.cz