Světelná atmosféra je proto velmi důležitá. Aby bylo možné ji vnímat i tehdy, když je světla nedostatek, existují inteligentní způsoby osvětlení interiéru, díky nimž lze navodit určitou atmosféru nebo prostě jen účinně a funkčně osvětlit prostor.

Využíváautomatizovaných systémů pro ovládání elektroinstalací v domácnostech není však zatím příliš rozšířeno, i když častěji saháme po vypínači, než například po dálkovém ovládání televizoru. Osvědčený model samostatného ovládání světel a ostatních instalací v domě je v nás hluboce zakořeněn, proto ho stále přejímáme, příjemnou pohodu k posezení s přáteli nebo ke sledování televize si vytvoříme rozsvícením stojanových svítidel na třech místech, taak musíme nejprve každé zvlášť zapnout. Před odchodem z domu se ode dveří ještě vrátíme zkontrolovat, zdali jsme všude zhasli a při návratu domů zcela samozřejmě nejprve za dveřmi odložíme tašky s nákupem, abychom mohli rozsvítit světlo v předsíni nebo v chodbě. Ale úroveň vybavení objektů přístroji i světly se zvyšuje, klasická elektroinstalace už brzy nebude stačit. Inteligentní elektroinstalace je na rozdíl od klasického systému schopna nahradit rutinní činnosti při obsluhováosvětlení či přístrojů.

Základem může být sběrnicový systém, to znamená, že klasický vypínač je rozdělen na řídící a ovládací část, ovšem není nutné definovat přesně, která svítidla mají být z daného místa ovládána, konkrétní požadavky na jejich ovládání se nastavují až při uvádění elektroinstalace do provozu. Inteligentní systém tak může na jedno stisknutí tlačítka rozsvítit při příchodu domů celou trasu například až do kuchyně či obývacího pokoje a díky časové funkci zhasne světla na chodbě. Případně zajistí několik mechanických úkonů najednou, například zatáhne žaluzie v celém domě anebo jen v ložnicích. Stačí pouhý stisk odchodového tlačítka, zakódování zabezpečovacího systému u vchodových dveří, či vyslání zprávy z mobilního telefonu. Takto lze ovládat všechny spotřebiče (automatické pračky, žehličky, kávovary, vařiče apod.) včetně vytápění, osvětlení či audio a video techniky. Samozřejmostí jsou centrální funkce - tedy vypnutí všech svítidel v domě a zvolených spotřebičů při odchodu z domu nebo pohodlněji z ložnice, abychom už nemuseli před usnutím vstávat z postele a kontrolovat, zda někdo nenechal svítit.

Uživatelsky nejvíce ceněná je ale jistě možnost vytvoření světelných scén díky přednastavení různých kombinací jednotlivých svítidel a intenzity osvětlení například pro posezení s přáteli, čtení knihy či sledování televize. Vedení kabelových rozvodů pro sběrnicové systémy je ovšem zcela odlišné od klasické elektroinstalace. Ke spínačům je nutné uložit vedení datové sběrnice s bezpečným napětím i pro děti, přičemž všechny vypínače se mezi sebou vzájemně popropojují. Pouze svítidla a spotřebiče vyžadují samostatný silový kabel z rozvaděče, v němž jsou instalovány řídící jednotky. Je tedy zřejmé, že tyto instalace je možné zavádět pouze u novostaveb nebo při celkové rekonstrukci budov.

Řešení elektroinstalace "bez drátů"

Ani majitelé již dokončených domů se však těchto možností nemusejí zříkat. Společnost Moeller uvedla v rámci svého programu Xcomfort na trh také bezdrátový, takzvaný radiofrekvenční systém (RF), který nevyžaduje kladení komplikovaných kabelových rozvodů, neboť místo sběrnice využívá pro přenos povelů radiový signál. Aktory, zajišťující sepnutí příslušného obvodu, mohou být umístěny přímo ve spotřebičích nebo instalačních krabicích. Senzory, vypínače a pokojové termostaty lze instalovat kdekoliv, případně mohou být i přenosné - dálkové ovládače. Největší výhodou systému RF je však skutečnost, že může být zaveden kdekoliv, to znamená i v již existujících elektroinstalacích, a je schopen zautomatizovat a zjednodušit kompletní ovládání domu. Při používání nehrozí zahlcení pásma jinými vysílacími zařízeními, neboť pracuje na frekvenci 868 MHz, která není ve volně dostupném pásmu a je určena pouze pro automatizaci budov. Dostatečný dosah přístrojů, v praxi asi 100 metrů ve volném prostoru a 30 metrů v budově na přímé viditelnosti (což představuje prostup přes 2 zdi a 1 strop) je dán výkonem vysílače, který je však omezen normou.

RF systém je vybaven routingem, patentovanou technologií, která umožňuje předávání povelů mezi přístroji na větší vzdálenosti. Inteligence domovní instalace Xcomfort spočívá i ve schopnosti komunikovat s ostatními systémy v domě, je-li to žádoucí. Například zatáhnout žaluzie v případě překročení teploty v místnosti díky slunečnému počaa zároveň omezit výkon topení, které je ovládáno vlastním systémem. Zhasnout všechna světla v případě zakódování zabezpečovacího zařízení, nebo rozblikat svítidla na zahradě při narušení domu. Je možné také nadefinování úkonů, které se mají uskutečnit po odchodu z domu, například zavření oken, zatažení žaluzií, zhasnutí světel, odpojení některých spotřebičů, snížení teploty na ekonomickou hodnotu. Podobně lze nastavit i noční režim ovládaný například tlačítkem u postele. To vše přispívá nejen k bezpečnosti a pohodlí domu, ale i k úsporám energií. Veškeré ovládací prvky obsahují bezpečné nízké napětí, úraz elektrickým proudem je tak vyloučen, což lze využít i tam, kde je problém s instalací klasického ovládání, například v sauně, nebo v koupelnách. Pomocí logických nebo časových funkcí a hesla je možné rovněž definovat funkčnost některých spotřebičů až po příchodu domů, děti tak nebudou moci spustit například sporák, nebo automatickou pračku.

Bezpečnostní funkce inteligentní elektroinstalace

Moderními automatickými systémy lze ovládat nejen běžné funkce všech přístrojů, ale také zajistit bezpečnost objektu. Do systému tak lze včlenit detektory pohybu nebo přítomnosti osob jak v interiéru, tak v exteriéru, hlídat okenní kontakty a hlásit nedovolené otevření oken, důležitá je také ochrana proti požáru. Od 1. července letošního roku stanovuje ČSN 14604, týkající se autonomních hlásičů kouře, povinnost instalovat do novostaveb rodinných domů a bytů samostatné detektory kouře, jeden na 150 m2, ovšem pro větší bezpečnost se doporučuje instalovat tyto hlásiče všude, kde existuje zvýšené riziko vzniku požáru. Pokud jsou v inteligentním systému elektroinstalace začleněny elektricky ovládané ventily, je možné při požáru automaticky vypnout také hlavní přívod plynu, vody a elektrické energie. Do další výbavy patří i senzor zaplavení pro pračky nebo senzor kvality vzduchu pro spouštění odvětrávání či výměnu vzduchu v obytném prostoru.