Katalog ocelových stožárů ­KOOPERATIVA je v současné době projektanty a další odbornou veřejností dle ohlasu z výstav a prezentací na internetu považován za „učebnici“ v oblasti ocelových stožárů. Pravidelně se věnujeme jeho aktualizaci a doplnění nejen o obchodní informace, ale právě také o informace pro odborníky.

V rámci této podpory nyní nově připravujeme na našich internetových stránkách www.ocelovestozary.cz
sekci zaměřenou na odborníky s názvem „Pro odbornou veřejnost“, kde po přihlášení uživatelským jménem a heslem, které každý obdrží, budou mít tito uživatelé přístup k mnoha odborným a důležitým informacím, které pro svoji práci mohou využít.

Nové platné normy zvyšují kvalitním výrobcům cenu produktů. Najdou se i výrobci, kteří je nerespektují…
Dnem 1. 4. 2010, tedy více než před rokem, skončila souběžná platnost ČSN a EN pro navrhování stavebních konstrukcí. Nadále pro výpočet a konstrukci lze používat pouze EN a tím skončila možnost vybrat si pro návrh, konstrukci, výrobu a prodej ekonomicky výhodnější postup dle staré ČSN.
Změna norem se dotkla nejen projektantů, ale také investorů zvýšením ceny díla. Změna se významně dotkla tzv. štíhlých konstrukcí, jako jsou právě stožáry, u nichž je vítr rozhodujícím zatížením, a proto je důležité tyto požadavky nepodceňovat také z důvodu bezpečnosti a charakteristiky použití ocelových stožárů.
Tato změna přinesla nevýhody při srovnávání ceny výrobku pro firmy jako je právě i KOOPERATIVA, které vždy a za každých podmínek postupují a pracují dle platné legislativy.
Nová platnost Eurokódů především zvyšuje nároky na bezpečnost konstrukcí a tím i požadavky na jejich provedení, které má vliv na použité materiály a tím i na finální cenu výrobků.
Bohužel na trhu ČR působí i takové firmy, které platnou legislativu 100% nerespektují a tím de facto matou zákazníky zajímající se o produkty v oblasti ocelových stožárů, protože nejen že nabízejí výrobky za nižší cenu než kvalitní výrobce, ale také prodávají výrobky, které neodpovídají platným normám. Pro investory je důležité se obrátit na kvalitní firmu, která požadavky splňuje a respektuje, a tou KOOPERATIVA rozhodně je.

Povrchové úpravy ocelových stožárů
Ochrana stožárů proti korozi je neustále více a více požadovaným parametrem u těchto produktů. Firma KOOPERATIVA dodává všechny své produkty v základním provedení opatřené protikorozní ochranou žárovým zinkováním dle EN 1461, které zajišťuje dostatečně kvalitní povrch a ochranu (viz foto č. 4).
Povrchovou úpravu na přání také zlepšujeme esteticky, vzhledově a designově nabarvením stožárů pomocí práškové vypalované barvy např. dle vzorníku RAL dle výběru zákazníka. Tato povrchová úprava má převážně za cíl vzhled a odlišnost stožáru do míst, kde je toto vyžadováno. Samozřejmě se tímto také zvyšuje odolnost proti korozi (viz foto č. 5).

Ochrana proti korozi. Ochranné plastové manžety, nátěry, termoplastické nástřiky
Speciálním požadavkem na povrchovou úpravu investora Ředitelství silnic a dálnic ČR je úprava dle předpisu Ministerstva dopravy ČR, který požaduje úpravu stožáru nátěrem speciálními barvami, a to buď v místě vetknutí, do výše dvířek stožáru nebo celého stožáru. Tyto nátěry jsou prováděny speciálně dle technických podmínek Ministerstva dopravy v návaznosti na korozní prostředí na pozemních komunikacích v ČR a mají 3 hlavní cíle:
•    Funkční (odolnost vůči mechanickému poškození, deformaci, podkorodování)
•    Ochranný (odolnost vůči vnějšímu prostředí)
•    Estetický (celkový vzhled, možnost barevných odstínů, lesk)
Toto provedení KOOPERATIVA považuje na základě zadání Ministerstva dopravy za nejkvalitnější jak funkcí tak vzhledem a dodává na přání zákazníka v provedení jako např. u stožárů dodávaných na stavbu Pražského okruhu (viz foto č. 6)

Standardním provedením ochrany proti korozi v bodě vetknutí stožáru do země je použití plastové smršťovací manžety, která je aplikována tepelným zpracováním na stožár v oblasti vetknutí. Tato ochrana je v současné době z pohledu funkčnosti nejúčinnějším řešením tohoto problematického místa, a to hlavně díky svým vlastnostem jako jsou tloušťka ochranného materiálu, složení materiálu, pevnost přilnutí k pozinkovanému povrchu, jednoduchost aplikace a tím i přiměřená cena.

Aplikace této ochrany provedením plastové manžety nebo nátěrem je ve srovnání s tzv. „termoplastickým nástřikem“ nabízeným na trhu ČR nesrovnatelně kvalitnější. Hlavním důvodem je nedostatečné „kotvení“, neboli mechanická vazba termoplastické hmoty s povrchem. Technologie termoplastického nanášení materiálu vychází z nástřiku nataveného plastu na chladnější kovový povrch. Dochází k „prudkému ochlazení“ materiálu plastu, tím vzniká nižší kvalita zakotvení na podkladu povrchu podkladového materiálu a vznik pórovitosti.

Termoplastická povrchová úprava využívá vzhledu „kropenatých povrchů“, používá se směs různě barevných prášků i různého složení, které po tepelném spojení vytváří jemnou texturu odpovídající zhruba granulaci výchozího prášku. Tento typ povrchu snadno skrývá „tepelné defekty“, které vznikají při lokálním přehřátí. Trvanlivost této úpravy je velmi krátká a náchylnost na poškození vysoká (viz foto č. 7).
Více detailních informací o výše uvedených tématech a produktech firmy KOOPERATIVA naleznete na www.ocelovestozary.cz.

Produkty nabízené výrobcem:
Ocelové stožáry - veřejného osvětlení, dekorativní, železniční, trakční, tramvajové, signalizační, vlajkové, kamerové, satelitní, meteo, atypické stožáry, výložníky a příslušenství, svítidla a elektro-výzbroj.

Ing. Milan Kocourek
- obchodní ředitel

Kooperativa v.o.d.
Sázavská 786, 285 04 Uhlířské Janovice
tel.: 327 551 411, fax: 327 551 464
info@kooperativa-vod.cz, www.kooperativa-vod.cz