Mezi nejhůře odstranitelné vedlejší produkty lidské činnosti patří výfukové plyny aut, cigaretový kouř a zbytky nebezpečných organických látek uvolněných z lepidel, nátěrových hmot a různých chemických činidel. Nacházejí se ve vzduchu všude kolem nás a ohrožují naše zdraví.

O jejich účinné odstranění se může postarat s naší pomocí sama příroda díky využití fotokatalytického jevu a slunečního světla. Nejznámější přírodní formou využití sluneční energie je fotosyntéza rostlin. Rostliny po adsorpci slunečního světla přemění oxid uhličitý a vodu na složité organické molekuly. V přírodě ale probíhá i obrácený proces, při kterém se za přítomnosti slunečního světla složité organické látky rozkládají na jednoduché, především na vodu a oxid uhličitý. Tento jev se nazývá fotodegradace anebo také fotomineralizace.
První nátěrová hmota, která využívá toho jevu a která je skutečně účinná proti plynným i kapalným polutantům a zároveň má antimikrobiální a antifungicidní účinek na denním i umělém světle, je Detoxy Color®. Jeho základem je speciální fotokatalyzátor, vyráběný podle vlastního, autorsky chráněného výrobního postupu. Ten je výsledkem víceletého společného výzkumu Ústavu anorganické chemie České akademie věd Praha a podnikového výzkumu Rokospol a. s. Uherský Brod.
Při vývoji fotokatalyticky aktivní barvy Detoxy Color®, rozkládající nežádoucí plynné i kapalné emise škodlivin, bylo především nutné najít látky, které jsou na světlo mimořádně citlivé, tzv. fotokatalyzátory. Mezi nejznámější tyto látky patří oxid titaničitý, čili běžný a často používaný bílý pigment. Pro skutečně účinnou fotokatalýzu bylo nutné tento velmi jemný prášek titandioxidu ještě dále modifikovat a do jeho krystalové struktury mu záměrně  dodat cizí kovové atomy, podobně jako u polovodičů. Na jejich povrchu pak stačí minimální energie dopadajícího světla uvolnit část elektronů, které se vzdušným kyslíkem začnou kolem sebe velmi silně napadat škodlivé látky organického původu. Výsledkem je štěpení složitých organických molekul a jejich rozklad až na oxid uhličitý a vodu. Rozkládají tak kapalné i plynné látky a přitom se v procesu nespotřebovávají.
Kromě chemických škodlivin se ve vzduchu vznáší i velké množství biologicky škodlivých organizmů, jako jsou mikroby, zárodky plísní a podobně. Povrch jejich buněk je při styku s fotokatalytickým povrchem silně atakován, a proto rychle hynou. Antimikrobní a antifungicidní účinek Detoxy Coloru® je přitom trvalý a bez rezistence. Účinná fotokatalytická látka se aktivuje slunečním nebo umělým světlem.
Detoxy Color® je tedy silikátová nátěrová hmota obsahující speciální nanočástice, které na svém povrchu vytváří v okamžiku působení světelné energie radikální kyslík, který má mimořádnou afinitu ke všem formám organické hmoty. Díky této schopnosti neinvazivně rozkládá toxické molekuly, plísně, viry, bakterie, choroboplodné zárodky, veškeré alifatické a aromatické uhlovodíky (propan, butan, benzín, xylen, benzen) a všechny nebezpečné produkty kouření, které se dostanou na jeho povrch.
Účinná látka se přitom nespotřebovává, protože energie k reakci je získána a obnovována světlem.
Státní zdravotní ústav Praha testoval působení Detoxy Coloru® na nejběžnější mikroorganismy. Výsledky měření prokázaly, že na povrchu Detoxy Coloru® mikroorganizmy hynou v řádu několika hodin. Stejně působí i na sledované plísně. Ústav anorganické chemie AV ČR provedl přesná měření úbytku toxických látek v závislosti na působení Detoxy Coloru®. Měřením ve speciálním fotoreaktoru bylo zjištěno, že DC je schopen rozložit dva litry acetonových (či jiných toxických) par za 20 hodin na vodu a oxid uhličitý.
Detoxy Color® tedy lze oprávněně označit za barvu, která čistí vzduch.
DETOXY COLOR® získal ocenění od:
•    Business leaders forum - Cena zdraví a bezpečného životního prostředí
•    Asociace inovačního podnikání ČR - Cena inovace roku 2008
•    Svazu výrobců a distributorů nátěrových hmot - Výrobek roku 2009

Na IX. mezinárodní výstavě inovací a investic v Moskvě získal DC bronzovou medaili za nanotechnologie.
_______________________________________________________________________________________________

Rokospol, a.s.
výrobní závod Kaňovice 101, 763 41 Biskupice u Luhačovic
tel.: 577 110 111, fax: 577 110 136, e-mail: rokospol@rokospol.cz
http://www.rokospol.cz, www.detoxycolor.cz