Dostupný výkon, systémy připojení, hydraulika a ovládací zařízení pro příslušenství (ACD) jsou na strojích Bobcat navrženy tak, aby usnadňovaly jeho rychlou výměnu a umožňovaly zákazníkům provádět řadu různých úkolů se stejným strojem. Práce s příslušenstvím je z investičního hlediska atraktivní volbou zejména pro firmy působící ve více odvětvích.

„Nabízíme jeden z nejrozsáhlejších programů příslušenství, s nímž můžete provádět všechny běžné činnosti ve stavebnictví, krajinářství, zemědělství, demolicích, recyklaci a manipulaci s materiálem. Proto byly všechny naše kompaktní stroje vyvinuty jako univerzální nosiče nástrojů,“ vysvětluje Katinka Kincses, produktová manažerka pro příslušenství, Bobcat EMEA.

„Je však důležité vybrat si tu správnou kombinaci stroje a příslušenství. Například smykem řízený nakladač je silný a obratný, ale pro použití v terénu, kde nechcete příliš narušit půdu, je lepší použít kompaktní pásový nakladač. A roli hraje rovněž výkon. Pokud chcete používat lesní mulčovač, okružní pilu nebo sněhovou radlici, musíte si pořídit výkonný stroj. Pokud chcete pracovat při vysoké rychlosti jízdy, smykem řízený nakladač není vhodný a je lepší použít kompaktní kolový nakladač. Pokud je důležitá výška a dosah zvedání, je jasnou volbou kompaktní kolový nakladač nebo teleskopický manipulátor. Kompaktní kolové nakladače mají také tu výhodu, že řidič sedí výše a má lepší výhled na pracovní prostor.“

Kincses je přesvědčena, že zákazník by si měl pořídit specializovaný stroj pouze v případě, že po celý den vykonává odpovídající specializované práce. „Pro údržbu golfových hřišť je sekačka Bobcat s pojezdem skvělou investicí, ale ve většině ostatních případů je rozumnější pořídit si víceúčelový nosič nářadí, protože můžete provádět více různých pracovních činností a projektů po celý rok, a stroj tak využívat intenzivněji. Často se setkáte s tím, že si nový zákazník koupí stroj se třemi nebo čtyřmi druhy příslušenství a postupně k němu přidává další tři nebo čtyři nástroje, aby mohl se stejným strojem vykonávat co nejvíce práce.“

Výběr z více než 120 druhů příslušenství
Jakmile se zákazník rozhodne pro vybraný stroj, může si vybrat z nabídky více než 120 druhů příslušenství Bobcat, přičemž mnohá jsou vzájemně kompatibilní mezi různými nosiči nářadí Bobcat. Pro větší pohodlí jsou příslušenství Bobcat rozdělena podle činností: demolice, stavebnictví, silniční práce, terénní úpravy, lesnictví, zemědělství a manipulace s materiálem.


Nabídka je mimořádně široká, zejména pro terénní úpravy a stavbu silnic, ale řadu příslušenství lze použít i pro běžné práce, např. lžíce, drapáky, upínače, paletové vidle, válcové kartáče, dozerové radlice, grejdry, vertikutátory, cepové sekačky, rýhovače, vrtáky a bourací kladiva. Kromě toho jsou k dispozici specializovaná příslušenství, jako jsou vibrační válce, míchačky betonu, lžíce na beton, frézy na asfalt, vysokotlaké vodní čističe, pracovní plošiny, štěpkovače a dokonce i přesazovač stromů.

Ovládací zařízení pro příslušenství
Bobcat integruje do svých strojů a příslušenství řadu funkcí, které zlepšují jejich konektivitu a ovládání. Systém Bob-Tach pro montáž příslušenství vyvinutý společností je již průmyslovým standardem, od roku 2000 je však k dispozici také systém Power Bob Tach, který umožňuje obsluhujícímu pracovníkovi připojovat a odpojovat nehydraulická příslušenství, aniž by musel opustit kabinu. Další užitečnou funkcí je systém řízení rychlosti, který umožňuje nastavit rychlost pojezdu nezávisle na otáčkách motoru, což přispívá k vyšší produktivitě.

Do příslušenství je integrováno ovládání ACD. Jedná se o systém sběrnice CAN, který řídí komunikaci mezi strojem a příslušenstvím. Díky systému ACD stroj rozpozná příslušenství a automaticky upraví nastavení mj. ovládacích prvků joysticku a hydrauliky.

Obsluha může nastavení upravovat prostřednictvím displeje ve stroji a má také přehled o době provozu, výkonu a stavu příslušenství. Pokud obsluha používá k práci se strojem dálkové ovládání, jsou automaticky k dispozici také všechny funkce pro ovládání příslušenství.


Bobcat na Bobcat

Katinka Kincses doporučuje zákazníkům, aby na svých nosných strojích Bobcat používali originální příslušenství Bobcat: „Naše stroje a příslušenství jsou optimálně sladěny a odzkoušeny. Můžete si být například jisti, že software příslušenství je vždy aktuální a jeho funkce pracují optimálně podle použití ovládacích prvků v kabině, že hydraulický systém je vhodný pro vykonávané úkoly a že můžete využívat všechny funkce, které příslušenství nabízí. Pokud se vyskytnou technické problémy, Bobcat je vyřeší v rámci záruční doby a vy nezůstanete bezradní mezi dvěma dodavateli, kteří na sebe navzájem ukazují prstem.“

„Dobrým příkladem přizpůsobení stroje a příslušenství je kombinace nové lesní frézy FRC 200XT a nejvyšších modelů z řad nakladačů S86 a T86. Pro práci s výkonnými nástroji, jako je tento, jsou tyto stroje vybaveny možností vysokého průtoku i funkcí superrychlého průtoku Super Flow, která zvyšuje standardní průtok přídavné hydrauliky z 87 l/min na 138, resp. 159 l/min. Pro použití lesní frézy musí být na nakladači nainstalována také speciální sada pro lesnictví, která chrání motor, stroj, spojení i obsluhujícího pracovníka,“ dodává Kincses.

Vývoj produktů
Jako produktová manažerka pro příslušenství je Katinka Kincses zodpovědná za vývoj produktů, marketing, doplňkové služby a školení.

„Své oddělení vnímám jako hlas zákazníků. Mapujeme jejich přání a provádíme terénní průzkum, abychom mohli vyvíjet nová příslušenství a nové funkce. Máme dvě důležité zásady: Tou první je skutečnost, že staveniště se zmenšují a že roste poptávka po kompaktních strojích a kompaktních příslušenstvích. Kromě toho je stále důležitější jednoduchost použití. Mnoho společností se potýká s nedostatkem zaměstnanců, což znamená, že je potřeba nabídnout alternativy k lidské práci. Mladí a nezkušení zaměstnanci musí být schopni ovládat stroje a příslušenství i bez rozsáhlého školení, aby byla zachována produktivita. K tomu může napomoci i automatizace. Podívejte se například na nový grejdr. Tento stroj je vybaven tolika technologiemi, že může svou práci vykonávat téměř samostatně.“

Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na www.bobcat.com nebo na  www.bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.