1. TIP – Žádné kartáče ani abrazivní čistidla
Na základní údržbu okenních i dveřních profilů je ideální kombinace měkkého hadru a speciálního přípravku na čištění PVC oken. Jednoznačně se vyvarujte abrazivních čistidel a zdrsňujících houbiček, hadrů či kartáčů, které mohou vaše okna nenávratně poškrábat či poškodit. „Pro základní čištění je ideální VEKAPRO DailyClean, což je univerzální čisticí prostředek pro čištění celého okna, tedy okenních skel, okenních profilů i těsnění,“ radí Milan Klepsa, zástupce společnosti VEKA pro ČR a SR. Tato německá rodinná firma patří mezi přední světové výrobce plastových okenních a dveřních profilů nejvyšší třídy A.

2. TIP – Pozor na rozpouštědla a ředidla
Pokud narazíte na odolnější nečistoty typu olej, saze či pyl, rozhodně nesázejte na „brutální sílu“ v podobě rozpouštědla nebo ředidla. „Při jejich použití je riziko nezvratného poškození oken vážně vysoké. Na silně znečištěné bílé nebo barevně fóliované okenní profily raději aplikujte VEKAPRO XtraCare white či XtraCare colour. A po čištění jakýmkoliv prostředkem určitě okna nezapomeňte omýt vlažnou vodou,“ říká Milan Klepsa.
Pokud vlastníte okna s bílými rámy, můžete proces čištění završit nanesením přípravku VEKAPRO SuperFinish. Ten vytvoří na okenních profilech ochranný film, který zvyšuje odolnost profilu proti přilnutí dalších nečistot.

3. TIP – Věnujte pozornost těsnění
Plastová okna jsou osazena těsněním s dlouhou životností, které chrání před průvanem, vodou a dalšími vlivy počasí. Přestože těsnění bývá velmi odolné, je vhodné ho při čištění zkontrolovat. Při kontrole umyjte těsnění v drážkách vodou, která obsahuje jemný čisticí prostředek. Abyste se vyhnuli škodám způsobeným vlhkostí, raději rovněž zkontrolujte připojovací spáry mezi rámem a zdivem. „Po čištění doporučuji na těsnění nanést přípravek VEKAPRO SealProtect, který udržuje těsnění odolné proti vlhkosti a zvyšuje jeho životnost,“ říká Milan Klepsa.

4. TIP – Nezapomínejte na kování
Na seřízení oken je ideální spíš jarní termín, ale při předvánoční údržbě nezaškodí promazat kování – například tukem či olejem bez kyseliny a pryskyřice – a dotáhnout upevňovací šrouby. Alternativou je i promazání multifunkčním olejem ve spreji VEKAPRO EasySpray, který snižuje tření a opotřebení i zamezuje korozi. „Když se o svá okna budete dobře starat, vydrží vám velmi dlouho. Není výjimkou, že při pravidelné péči a servisu mají okna či dveře z plastových profilů třídy A životnost klidně i 50 let,“ prozrazuje Milan Klepsa.

Více o výše zmiňované řadě prostředků VEKAPRO (i kde je pořídit) se dočtete zde: www.veka-okna.cz/vekapro/.