Montáž nosníků na novém mostním objektu přes dálnici D10 proběhne v průběhu dvou nocí ve dvou navazujících víkendech, konkrétně 14. – 16. října a 21. – 23. října. Během těchto prací bude z bezpečnostních důvodů docházet k dočasným úplným uzavírkám provozu na polovině dálnice D10 v obou směrech.

„Každý nosník je originál. Váží 65 až 68 tun a měří 33 metrů. Usazovat je budeme pomocí jeřábu. Každý víkend usadíme celkem 10 nosníků, resp. za jednu noc 5 ks nosníků. Ve dvou víkendech je to pak celkem 20 nosníků. Práce budou probíhat vždy v době od 20hod večer do ranní 6hod. První víkend budeme zasahovat do provozu na D10 ve směru na Prahu a druhý víkend pak ve směru na Liberec, “ sdělila Iveta Štočková, tisková mluvčí Skupiny VINCI Construction CS, jejíž je EUROVIA CS členem.

Každý pátek, tj. 14. a 21. října, budou od 20 hod probíhat přípravné práce, kdy bude provoz na polovině dálnice D10 (14. října na polovině směrem na Prahu a 21. října na polovině ve směru na Liberec) sveden do jednoho jízdního pruhu. Následně bude připravený nosník navázán a podle hustoty silničního provozu dojde k umístění nosníku na své místo. Tyto práce budou z bezpečnostních důvodů probíhat za dočasné úplné uzavírky poloviny dálnice. První osazování nosníku předpokládáme v pátek 14. října mezi 22. a 23. hodinou. Následně bude provoz obnoven, dokud nebude připraven další nosník.

„Chtěli bychom požádat řidiče, aby si svou cestu s ohledem na uvedené práce naplánovali a předem děkujeme za jejich trpělivost,“ dodala Iveta Štočková.

Výstavbu celého 1km úseku, jehož součástí je i směrově rozdělený most 357 metrů dlouhý provádí Sdružení firem EUROVIA CS a BREX. Stavba probíhá od prosince 2021 a její zprovoznění se předpokládá v červnu 2023.