Krátkodobým zvědavým pohledům neunikli ani v případě , když se na terasu vydali krátkodobě jen tak v negližé ku příkladu k sušáku na prádlo či utřít sklo venkovního stolu.

V určité chvíli si již řekli dost. Tohle zkrátka musí přestat a dali se do přemýšlení, jak jednoduše, nenásilně a funkčně svůj pozemek od toho sousedního odrušit a získat tak tolik kýženou kapku soukromí.

Původně bylo ve hře jen zhotovení jakéhosi dřevěného paravanu, který by od sebe opticky oddělil dvě sousední zahrady. Nakonec však rodina došla k závěru, že nad terasou vybuduje jednoduchou pergolu, jejíž boční stěny opatří vzdušnými dřevěnými výplněmi a zastřešení provedou z plastického skla.  Pergola tak bude plnit nejen účel zajištění soukromí a intimity, ale dobře ochrání také venkovní zahradní nábytek, sušící se prádlo i nově pořízeného pejska, který se bude mít za nepřízně počasí kde schovat.

Dnes již je dílo hotovo a majitelka domu paní Tereza si investici do pergoly nemůže vynachválit, když říká: „Jsme mladá rodina a dům jsme dostavěli teprve nedávno. Prostředků jsme tudíž neměli nazbyt a krátce jsme i uvažovali, že se stavbou pergoly ještě počkáme. Teď si ale náš nový přístřešek nemůžeme vynachválit. Plní totiž přesně to, co jsme od něj očekávali. To je zajištění pocitu soukromí, rozšíření obytného prostoru i lepší ochrany zahradního nábytku. Za teplých letních dnů jsme pod pergolou při kávě často seděli i při mírném dešti či přeháňce a nemuseli jsme hned vše ve spěchu uklízet a stěhovat se s přáteli zpět do obývacího pokoje“ , vysvětluje usměvavá paní Tereza při naší redakční návštěvě.

 

Ivo Románek