O bližší informace k realizaci této kotelny jsme požádali obchodně technického zástupce z firmy Gienger s.r.o., pana Radka Sněhotu, která akci komplexně zajišťovala. Ten k tomu říká: „Rekonstrukce kotelny mateřské školy v Ostravě-Petřkovicích byla realizována kompletně z námi dodávaných topenářských komponentů. Její rozhodující součást tvoří dva stacionární plynové kondenzační kotle značky Brotje série BGB, z nichž každý disponuje výkonem 90 kW.

Jaké jsou hlavní výhody těchto kotlů?
Mezi hlavní přednosti těchto kotlů patří jejich minimální nároky na stavební prostor, když zabírají plochu pouhých 600x671 mm. To je činí velmi zajímavými právě při řešení rekonstrukcí kotelen umístěných ve stísněných prostorách. Ideální je jejich využití při vytápění vícegeneračních rodinných domů, bytových domů a průmyslových objektů, kdy lze při vytvoření kaskády kotlů zajistit topný výkon až 400kW.

Jsou tyto kotle i úsporné?
Jednoznačně ano. Normovaný stupeň využití tepla u nich činí až 109% , takže tyto kotle jsou při svém provozu a spalování plynu mimořádně hospodárné. Dosáhnout výrazných úspor za vytápění byl konec konců i jedním ze zásadních důvodů, které vedly investora k rozhodnutí o rekonstrukci kotelny. K dosažení ještě větších úspor u těchto kotlů vede i mimořádný rozsah modulace výkonu, která se pohybuje v rozmezí 20-100%. K energeticky úspornému provozu přispívá také, pokroková ekvitermní regulace ISR-Plus.

Pomohli jste investorovi zajistit i realizační firmu?
Ano. Kotelnu realizovala montážní firma, se kterou máme bohaté zkušenosti a dlouhodobě s ní spolupracujeme. Ta od nás také odebrala veškeré komponenty, které nyní přispívají k bezporuchovému chodu kotelny.

K průběhu rekonstrukce se vyjádřila také paní ředitelka školky, paní Miroslava. Ta k celé akci dodává: „Původní kotelna v průběhu topné sezóny již téměř vždy vykazovala řadu poruch, které si vynutily i delší odstávky. To bylo pro chod našeho zařízení jen velmi málo přijatelné. Spojili jsme se proto s odbornými pracovníky společnosti Gienger. Ti pro nás zajistili posouzení stávajícího stavu kotelny. Jeho výsledkem bylo, že je nutné provedení GO kotelny. Požádali jsme je tedy o návrh řešení nové kotelny, případně i o doporučení montážní firmy, která by následně celou zakázku provedla. Dnes nejenže naše kotelna fantasticky vypadá, ale také skvěle, bezporuchově a hlavně mimořádně úsporně vytápí veškeré objekty našeho zařízení. Mohou za to dva velké stacionární kotle Brotje, které si v hale kotelny předou jako dvě koťata. Jsou naprosto spolehlivé, takže vlastně ani nevíme, že topíme, dodává s úsměvem paní ředitelka.

Ivo Románek