Silnice II/270 z Doks do Dubé na Českolipsku se vine malebnou krajinou přezdívanou Máchův kraj, její stav byl ale již delší dobu havarijní. Rozrušený asfalt, zastaralý systém odvodnění, zanesené příkopy, které na několika místech zcela chyběly. Od září 2020 se již ale řidiči mohou svézt po nově zrekonstruovaném úseku, který má vyšší únosnost, lepší jízdní parametry a je samozřejmě také mnohem bezpečnější.

O rekonstrukci se postaralo sdružení firem SaM silnice a mosty, Integra stavby a Silnice Žáček, rodinná firma z Českolipska, která se loni stala součástí ­Colasu CZ. Silnice Žáček, silný regionální hráč na stavebním trhu, dostal na starost úsek o délce 5,3 km. Součástí prací bylo frézování, sanace podkladních vrstev a nové vozovkové souvrství. Asfaltové směsi dodala nedaleká obalovna ­Colasu CZ v Provodíně, která patří mezi nejmodernější provozy v Česku. Společnost Silnice ­Žáček provedla dále kompletní obnovu dvou příčných a sedmnácti podélných propustků a také montáž ocelových svodidel v celkové délce 1,7 kilometru.

Jak říká Jiří Marek, stavbyvedoucí Silnic Žáček, stavba byla náročná kvůli tomu, že se na ní podílelo několik firem a subdodavatelů. „Koordinace prací tím byla komplikovaná, a to i kvůli pouze částečnému dopravnímu omezení, které nerespektovali hlavně řidiči nákladních vozů. To vše se násobilo především v závěrečné etapě stavby při pokládkách obrusných vrstev na všech stavebních objektech,“ dodává s tím, že i tak se vše zvládlo v termínu.