Žhavou novinkou pro projektanty a konstruktéry je nový online návrhový software Reflex Solutions Pro. Nejen o něm, ale také o zajímavých referenčních realizacích z poslední doby jsme si povídali s jednatelem firmy Reflex CZ, s.r.o., Ing. Vítem Gabrielem v sídle českého zastoupení firmy v Praze.

Letošní „lichý“ rok je svátkem instalatérů, topenářů a dalších odborníků z oblasti TZB, když se koná tradiční veletrh ISH ve Frankfurtu. Ten letos proběhl pouze v digitální podobě a řada firem se jej vůbec nezúčastnila. Podařilo se vám i přes aktuální složitou dobu představit nějaké novinky?

I navzdory pandemii se naší společnosti v uplynulém roce dařilo velmi dobře a na trh letos uvedeme i několik novinek. Podařilo se nám rozšířit řadu tepelných výměníků, které jsou konstrukčně upraveny pro oblast chlazení. Změna nastala také v izolaci, kterou nově nabízíme z extrudovaného EPP, jež za příznivých cenových podmínek dokáže vyhovět velmi náročným požadavkům na tepelné ztráty. Nejen tyto novinky jsou součástí právě připravovaného katalogu pro letošní rok.
Hlavní novinkou pro letošek však není konkrétní produkt, ale nový software pro návrh a dimenzování našich výrobků Reflex ­Solutions Pro.

Biskupství České Budějovice


Mohl byste nám představit návrhový software Reflex ­Solutions Pro?

Nový software Reflex ­Solutions Pro je online cloudovým řešením, který je k dispozici ve 27 jazycích. S novou generací návrhového nástroje mohou být produkty z celého portfolia Reflex individuálně sestaveny a navrženy tak, aby odpovídaly konkrétním požadavkům – od udržování tlaku, odplynění a odlučování až po úpravu vody a doplňování, výměníky tepla, zásobníky pro přípravu TV a akumulační zásobníky. Poprvé je k dispozici jednotné prostředí, které lze použít k návrhu a kombinaci ve všech produktových oblastech a v projektech všech velikostí – od rodinných domů až po obytné budovy, komerční objekty a průmyslové podniky.
Ať už se jedná o individuální produkt nebo kompletní soustavu, po úvodním výběru aplikace od vytápění, chlazení, solární a geotermální energie až po pitnou a užitkovou vodu, se zadávají příslušné parametry soustavy, na jejichž základě Reflex Solutions Pro rychle a přesně určí vhodnou konfiguraci. Přehled výsledků zahrnuje také odpovídající specifikace, dokumentaci a BIM data, která lze stáhnout jedním kliknutím. Inteligentní výpočetní mechanismy nabízejí uživateli efektivní podporu pro časově úsporný průběh plánování, například při změně hodnoty tlaku v soustavě vytápění v průběhu návrhu soustavy.
Reflex Solutions Pro funguje také jako databáze. To umožňuje uživatelům ukládat své vlastní projekty a používat je jako užitečné šablony pro srovnatelné následné projekty. Jako digitální a rychle dostupný nástroj lze Reflex ­Solutions Pro použít všude. Tím, že je k dispozici v mnoha jazycích, umožní v případě potřeby vytvořit specifikaci i v jiném než českém jazyce. Nový nástroj také obsahuje řadu předem vybraných řešení, která se osvědčila a k jejichž zobrazení je zapotřebí pouze několik základních dat. S těmito předem konfigurovanými aplikacemi lze rychle nalézt perfektní řešení pro vlastní projekt.

Pro koho je tento SW určen a kde ho mohou potenciální uživatelé získat?

Software slouží především odborníkům, tedy projektantům, rozpočtářům, topenářům, konstruktérům, kvalifikovaným řemeslníkům, ale samozřejmě ho budou používat pro své výpočty také naši pracovníci. Nový návrhový cloudový software je k dispozici zdarma na našich webových stánkách nebo prostřednictvím přímého odkazu rsp.reflex.de. Existuje také jeho jednodušší verze pro mobilní platformy Android a iOS. Pro prvních 200 zaregistrovaných máme připraven malý dárek!

Centrální požární stanice v Přerově


Plánujete v současné době nějakou formu školení vašich zákazníků?

Vzhledem k nemožnosti uskutečnit v současné době standardní školení jsme připravili pro naše zákazníky sérii webinářů a instruktážních videí. Pevně věříme, že se na podzim s našimi partnery opět budeme moci potkat tváří v tvář formou školicích roadshow. Součástí těchto školení budou především ukázky výpočtů pomocí našeho nového softwaru Reflex Solutions Pro. Tímto bych rád pozval jak naše zákazníky, tak i projektanty.

Na jakých zajímavých projektech bychom mohli nalézt vaše zařízení?

V uplynulé době jsme se podíleli na celé řadě menších i větších projektů. Naše technologická řešení podporují například projekty Waltrovka v Jinonicích, Churchill Square, AFI Vokovice, participovali jsme na zakázkách pro Veolii. V neposlední řadě bych rád zmínil rekonstrukci Biskupství v Českých Budějovicích a Centrální požární stanici v Přerově. Naše produkty se čím dál více uplatňují i v rezidenční výstavbě, což nás velmi těší.
Více informací se dozvíte ve videoreportáži.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický