Představují přibližně 30 % z celkových tepelných ztrát. Toto množství může být ještě vyšší, když je střecha členitá.

Oproti fasádě je mnohem složitější správně vyřešit zateplení šikmé střechy. Zde jsou přítomné tzv. liniové tepelné mosty tvořené zpravidla krokvemi. Každá dřevěná střecha je vlastně taková dřevostavba. Nosnou konstrukci tvoří dřevěné trámy - krokve, kleštiny, z vnější strany krytina, z vnitřní obklad. Nejdůležitější funkci v celé konstrukci střechy však plní tepelná izolace. Její význam je tím větší, čím je konstrukce lehčí. Dřevostavby patří mezi tzv. lehké konstrukce, kde je obtížnější zabezpečit tepelnou stabilitu - tj. přehřívání vzduchu v pokojích v létě a zároveň udržování tepla uvnitř v zimě. To vše vzhledem k nízkým akumulačním schopnostem lehkých konstrukcí zajišťuje právě tepelná izolace.

Dnes, kdy jsou na trhu různé typy izolačních materiálů, je pro laika těžké si vybrat, a o to těžší ještě vybrat správně. Nejvhodnějšími izolacemi do šikmých střech se tradičně jeví minerální vláknité izolace ze skelných a kamenných vláken, kde tato vlákna tvoří miliony suchých vzduchových dutinek, které izolují. Už v minulosti lidé věděli, že vzduch je nejlepší izolant, my jsme tuto jeho vlastnost jenom efektivně využili. Jelikož jsou vzdálenosti jednotlivých krokví různé, minerální vláknité izolace ze skelné vlny ideálně vyplní vzniklou mezeru.

Nové možnosti

Neustálý vývoj technologií přináší na trh nové materiály. Novinku s jedinečnými vlastnostmi uvedla na trh společnost Knauf ­Insulation, nejrychleji se rozrůstající výrobce izolačních materiálů na světě. Její kvality byly oceněny několika cenami jak domácími, tak i zahraničními. V České republice získala nová generace minerální izolace s ECOSE Technology prestižní ocenění "Inovace roku 2009", v zahraničí kupříkladu cenu "Global Insulation Award 2009" za nejlepší izolaci na světě pro rok 2009. Mezi jednu z mnoha nesporných výhod patří samotné složení této izolace, neboť z procesu výroby byl odstraněn for­maldehyd, akryláty, fenoly a rovněž veškerá barviva. Materiál je tedy šetrnější k životnímu prostředí v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje. Ideálně se hodí do dřevostaveb i pro svou přírodní hnědou barvu. V šikmých střechách se velice jednoduše aplikuje vložením nad, pod či mezi krokve, kde velmi dobře drží.

Zateplení šikmé střechy

V dřívějších dobách byly šikmé střechy standardně zateplovány vložením izolace mezi krokve, ale dnes, v dobách neustálého zdražování energií, je toto řešení nedostatečné. Nutností je přidání minimálně jedné další vrstvy nad nebo pod krokve. Donedávna rovněž platilo, že stačí mít ve střeše 16 cm izolace. Snaha o maximální energetické úspory, státní příspěvky (např. dotační program Zelená úsporám), ale vyžadují zateplit střechu pořádně v řádech několika desítek centimetrů izolace (30 cm a více).

Dřevostavby

Novodobým trendem jsou dřevostavby, kde se při nižších tloušťkách stěn dosáhne konstrukce s minimálním množstvím tepelných ztrát. V porovnání se zděnými stěnami dosáhne dřevostavba stejných vlastností zhruba už při dvou třetinách tloušťky zděné stěny. Nemluvě o dalších ušetřených nákladech. Pro srovnání cen je nutno brát v úvahu kromě vstupní ceny materiálů i ceny na dopravu, montáž, spojovací prvky i opláštění. To vše půjde z vaší kapsy. Proto je lepší investovat jednou do větší tloušťky tepelné izolace a využívat jejich výhod pohodlně a v teple.


www.knaufinsulation.cz