Keramické komínové systémy se vyznačují zejména dlouhou životností. Keramická komínová vložka je zpravidla součástí stavebnicového případně cihlového komínu, který se hodí zejména do novostaveb. Jeho výstavba je totiž trochu náročnější, než v případě nerezových komínových systémů. Stavebnicové komínové systémy se neobejdou bez nutnosti výstavby základu. Naopak, lehké nerezové komíny základ nepotřebují, dají se kotvit přímo na fasádě. Jejich výstavba je tak velmi rychlá a nenáročná a ideálně se hodí na dodatečnou výstavbu komína, ať už z důvodu absence komínu nebo z důvodu instalace doplňkového vytápění  například v podobě krbové vložky, která vyžaduje instalaci druhého komínového tělesa.

Zdá se tedy, že nezbývá než si vybrat jednu nebo druhou variantu. Nicméně opak je pravdou. Kompromisu v tomto případě není třeba.


Společnost Schiedel, která se zabývá vývojem a výrobou komínových systémů již více jak 70 let má ve svém portfoliu řešení doslova pro každého. Komínový systém Schiedel Kerastar v sobě kombinuje výhody lehkého nerezového komína a kvalitní keramické komínové vložky. Izostatická keramická vložka Schiedel vyniká naprostou tvarovou přesností a extrémní odolností. Lisuje se za studena, stlačením téměř suchých keramických prášků do formy rovnoměrným působení tlaku až 500 MPa. „Polotovar“ pro vytvarování do požadované podoby nepotřebuje nadbytečnou vodu, díky tomu neprochází sušením a nedochází k jeho smršťování. Jednotlivé díly tak mohou být delší. Tím se snižuje počet spár, zjednodušuje se a zefektivňuje výstavba. Výsledný výrobek je dokonale homogenní a naprosto tvarově přesný. Na povrchu nemá takřka žádné póry, takže dokáže na jedničku obstát i v těch nejnáročnějších testech, při kterých se keramika ponechá 45 minut ve výhni 950 °C a poté se rozžhavená vhodí do ledové vody. Tyto zkoušky simulují extrémní teplotní změny, které mohou nastat při reálném provozu komínu. Vložky Schiedel z této specifické keramiky tak garantují univerzální použití, vysokou odolnost vůči zátěži, bezpečný provoz a velmi dlouhou životnost.

Nerezový komín jako architektonicky výrazný prvek

Lehké nerezové komín jsou vyhledávány zpravidla při nutnosti dodatečné výstavby komína. V současnosti ale architekti volí nerezové komínové systémy i do novostaveb díky své eleganci a variabilitě, která je mnohdy dechberoucí. V kombinaci s originálním krbem se nerezový komín stává doslova dominantou a ozdobou interiéru.