Jedním z nejvýznamnějších materiálů, který firma DuPont vynalezla pro oblast stavebnictví, je materiál Tyvek®. ­Materiál ­DuPont™ Tyvek® letos slaví výročí 50 let od uvedení na trh. ­Tyvek® se vyrábí unikátní patentovanou technologií a neustále se objevují další možnosti jeho uplatnění.

Do oboru stavebnictví Tyvek® doslova vtrhl už před 25 lety. Díky jeho základním vlastnostem (vodotěsnost a prodyšnost) zcela změnil stavební systémy střech a fasád. Ne nadarmo je v USA ­Tyvek® synonymem pro fasádní difúzní fólie. V Evropě slouží jako membrána v provětrávaných fasádách a střechách. Dalším unikátem je, že za celou tuto dlouhou dobu se materiál Tyvek® nijak nezměnil, pouze se rozšířila nabídka o silnější variantu s ještě větší tloušťkou funkční vrstvy. Jinak se pouze přidávají doplňkové vrstvy, které rozšiřují nabídku tak, aby odpovídala trendům a regulacím. Můžeme proto říci, že se skutečně jedná o kvalitu prověřenou časem. V roce 2005 získal celý sortiment výrobků DuPont™ Tyvek® jako první na trhu stavebních fólií osvědčení CE. 

Pro provětrávané fasády je v nabídce kultovní materiál ­Tyvek® Housewrap, který je rozšířen o unikátní verzi Tyvek® FireCurb® Housewrap s reakcí na oheň třídy B1. Samozřejmě se dají použít i typy určené do střech jako je Tyvek® Solid nebo Tyvek® Supro. Kdo chce využít odrazu sálavého tepla, může použít Tyvek® Solid Silver.
Nezapomeňme ani na moderní trendy otevřených fasád. Tyvek® UV Facade zajišťuje optimální ochranu tepelné izolace a struktury v otevřených nebo větraných konstrukcích pláště před slunečním světlem, větrem, deštěm, sněhem a vlhkostí po dobu až padesáti let. Unikátní produkt Tyvek® UV Facade je vysocedifúzní větrotěsná membrána splňující harmonizovanou evropskou CE certifikaci pro aplikaci v otevřených fasádních systémech (certifikováno podle EN 13859 -1).

Otevřené fasády sice nabízí nové konstrukční a designové možnosti, avšak tepelná izolace a konstrukce stále vyžaduje účinnou a dlouhodobou ochranu před škodlivými vlivy složek, kterým jsou trvale vystaveny. Zejména UV záření může znemožnit dlouhodobé zachování dobrých vlastností vysocedifúzních větrotěsných membrán. To je důvod, proč DuPont vyvinul Tyvek® UV Facade, pokrokovou ochrannou membránu, určenou k ochraně konstrukčních prvků otevřených fasád.
Fakt, že se ochranná membrána Tyvek® UV Facade používá čím dál častěji i u nás a v okolních zemích, dokazuje několik velmi zajímavých realizací na Slovensku, které naší redakci představil Ing. Peter Kvetko z firmy Ravago Slovakia, která má s používáním tohoto materiálu dlouholeté zkušenosti.

Pasivní rodinný dům Hainburg

Tento rodinný dům je navržen v pasivním standardu se zelenou střechou. Moderní vzhled domu umocnilo jak jeho zasazení do svahu, tak použití jedinečné fasádní desky – speciální exteriérové protismykové překližky, kterou do projektu navrhli architekti Korec a Jurík. Materiál ­Tyvek® UV Facade s příslušenstvím zde byl použit při realizaci provětrávané fasády jako difúzní membrána na čedičovou tepelnou izolaci pro jednosměrný vertikální rošt.

Pasivní rodinný dům Hainburg


Rodinný dům Trnava

Při výstavbě moderního RD byly použity velmi kvalitní fasádní desky TRESPA  v jedinečném barevném provedení Diffuse – maximálně matná. Architektonický návrh a technickou stránku zajistila arch. kancelář Adamčiak. Materiál Tyvek® UV Facade byl použit jako difúzní membrána na čedičovou tepelnou izolaci pro jednosměrný vertikální rošt pro lepení fasád­ních desek.

Rodinný dům Limbach

Také při stavbě tohoto moderního RD, který je mj. specifický svým zešikmeným podhledem, byly použity fasádní desky TRESPA a sice ve dvou barevných provedeních. Architektonicky a technicky projekt zastřešila kancelář ProRea. Materiál Tyvek® UV Facade byl v tomto případě nasazen jako difúzní membrána na čedičovou tepelnou izolaci pro dvojsměrný vertikálně-horizontální rošt, který slouží jako podklad pro lepení fasádních desek. Zajímavostí je, že každá stěna je jinak odskočená od 70 mm až po 300 mm.

Rodinný dům Limbach


Rodinný dům Stupavská

Architektonický návrh moderního rodinného domu Stupavská vzešel z dílny architektů Korce a Juríka. Fasáda domu je navržena z desek z akátového dřeva o rozměrech 18 x 120 mm, které budou ­kotvené do horizontálního hliníkového roštu. Materiál Tyvek® UV Facade je použitý pod fasádou, která bude mít každých 12 cm svislou mezeru mezi akátový deskami.

www.tyvek.cz