Nečistoty, kamínky a voda vnesené do budovy na podrážkách obuvi zanechávají nevzhledné stopy a skvrny. Výsledek je nebezpečný - hrozí uklouznutí, drahý - vyžaduje důkladný úklid, a nevzhledný, a to nejen ve vstupních prostorách, ale i na dalších navazujících podlahách. Efektivní a atraktivní systém rohoží ale dokáže vstup návštěvníkům zpříjemnit. Může pomoci zabránit uklouznutí a hraje zásadní roli při snižování nákladů na údržbu.

Až 80 % všech nečistot jako je špína, písek a voda přinášejí návštěvníci neustále do budov na podrážkách svých bot. Každý člověk vnese do budovy průměrně 0,58 gramů nečistot a průměrné náklady na odstranění 1 kg nečistot a špíny činí přibližně 37 000 Kč. Spousta peněz je tedy vyhozena za uklízení jen proto, že nebyl použit vhodný rohožový systém. Je tedy nutné mít adekvátní rohož, která zastaví špínu a vodu přede dveřmi a navíc chrání podlahy uvnitř budovy před zbytečným poškozením.

Adekvátní funkční rohožový systém může všechny problémy s nečistotami pomoci vyřešit. Rohožový systém by měl:
Odstraňovat nečistoty z bot návštěvníků. Pro primární očištění by měla být použita "škrabací" rohožka. Je to první rohožka, na kterou příchozí vstoupí. Jejím úkolem je oškrábat většinu nečistot, přičemž je nutné zajistit, aby každá noha musela přijít alespoň jednou do kontaktu se škrabací rohoží. Minimální délka = 2 metry.
Být dostatečně dlouhý. Na primární rohožku navazuje sekundární rohožka pro zachycení vody. Jde o další povrch, na který návštěvník vstoupí po oškrábání hrubých nečistot. Jejím úkolem je zachycení vlhkosti. To vyžaduje 2-3 kroky pro každou nohu. Minimální délka = 4 metry.
Zadržovat nečistoty a vodu uvnitř rohože. Dobrá rohožka je uchová hluboko ve své konstrukci, daleko od povrchu. Obyčejná rohož ponechá nečistoty na povrchu a další návštěvník je vnese do budovy.
Stále dobře vypadat. Za špatného počasí se prokáže kvalita rohožek. Špatná rohožka vypadá na první pohled mokrá a snadno nasákne vodou. Dobrá rohož vypadá stále stejně dobře po celý den bez ohledu na počasí.
Umožňovat snadnou údržbu. Rohožky zachycují nečistoty z obuvi a samy proto potřebují čištění. Dobrá rohožka se snadno a rychle vyčistí, všechny nečistoty se z ní snadno vysaa vždy vypadá dobře. Čištění špatné rohožky trvá déle a rohožka nevypadá nikdy "čistě".

Společnost 3M - divize budov a komerčních služeb nabízí investorům širokou škálu rohoží Nomad, které se od sebe liší (kromě rozměrů) např. nasazením pro interiér nebo exteriér budovy, úrovní provozu a pohybu (nízký, vysoký, extrémní), vhodností nasazení rohože, ale i použitým materiálem a designem atp. Řada rohoží 3M Nomad obsahuje výrobky - Nomad Aqua Plus, Nomad Optima, Nomad Modular, Nomad Terra a další příslušenství pro aplikaci rohoží a jejich čištění a údržbu.

Zatím poslední novinkou společnosti 3M jsou potisknutelné rohože Nomad Print, které jsou vytvořeny tak, aby co nejvíce odpovídaly konkrétním představám každého zákazníka. Řada barevných rohoží Nomad Print je vyráběna s obrázkem či logem dle přání každé firmy. Výrobek je na zakázku potištěn pomocí špičkové technologie se standardní paletou 44 základních barev. Jednou z hlavních předností řady Nomad Print je trvanlivost, ať už se týká funkčnosti rohože nebo jejího potisku. V současné době 3M nabízí dva typy rohoží Nomad Print - Nomad Classic Print pro prostory se středním zatížením (denní průchod 500-1500 lidí) a voděodolnou Nomad Aqua Print pro zatížení pro 1500-5000 přechodů denně.

Pokud nepoužíváte rohože 3M, dostává se do vaší budovy více nečistot. Špína v budově pak způsobuje tyto čtyři druhy nákladů:
- musíte platit za úklid,
- musíte často pořizovat nové koberce a podlahové krytiny,
- hrozí riziko platby odškodnění osobám, které uklouzly nebo zakoply na vlhké a nečisté podlaze,
- nevhodné rohožky nestačí a je nutné je vyměňovat častěji.

Při zvážení nově budovaných projektů nebo renovaci stávajících prostor rohože Nomad pomohou vytvořit velmi efektivní vstupní prostor bez narušení designu interiéru. V konečném důsledku je cílem vaši budovu vylepšit a chránit, snížit náklady na údržbu a zlepšit bezpečnost. S rohožovým systémem 3M si můžete být jisti, že vaši návštěvníci nechali nečistoty a vlhkost přede dveřmi. Další informace o produktech 3M pro údržbu a čištění budov najdete na www.3Mprobudovy.cz.

Samolepicí fólie DI-NOC

Zpomalení ekonomiky negativně ovlivnilo výstavbu nových komerčních budov a obchodních center. Přesto a nebo právě proto mnoho velkých firem sází na remodeling a oživování svých interiérů, aby pozvedli nejen atraktivnost a komfort místa, ale především aby zvýšili návštěvnost obchodů a tím své prodeje. Fólie DI-NOC umožňuje majitelům budov, majitelům obchodů a mnoha dalším oživit, obnovit a znovu využít existující nábytek - dveře, vestavěné vybavení, skříně a další položky a ještě při renovaci nebo nové výstavbě ušetřit peníze.

DI-NOC je samolepicí fólie věrně napodobující vzory od přírodních po velmi moderní, včetně dřeva, kamene, mramoru, štuku, kovu, kůže a mnoha dalších materiálů. DI-NOC je tak skvělým substitutem při dokončovacích nebo doplňkových pracích, kdy může být použit místo přírodních materiálů. S více než 600 vzory nabízejí tyto fólie neomezené kreativní možnosti jak snadno nahradit stávající povrchy a vytvořit tak zcela nové. Architektům, a nejen jim, se tak skýtají neomezené možnosti za nižší cenu ve srovnání s tradičními materiály, které se využívaly při stavění, renovaci, údržbách nebo opravách.

DI-NOC nabízí širokou škálu využití, od staveb, přes hotely, kanceláře, restaurace, banky a obchody až po veřejnou dopravu, ať již železniční, silniční nebo námořní. Mezi typické aplikace patří mimo jiné renovace dveří, výtahů, recepcí, lodí, koupelen a mnoha dalších.

Fólie je odolná proti UV záření a slané vodě. Optimální tloušťka výrobku usnadňuje instalaci a pomocí vrstvy lepidla s technologií Comply dochází k přesnému a rychlému přilnutí k povrchu a k zamezení vzniku bublin. Tyto vlastnosti fólie DI-NOC vedou ke snížení nákladů při práci, snižují prostoje provozu a prodlužují životnost drahého vybavení. Flexibilita výrobku zajišťuje aplikace na rovné nebo zakřivené povrchy, stěny, nábytek a jiné vybavení. Vybrané fólie jsou vhodné pro použití v exteriéru, pro 3D povrchy nebo do míst náročných na hygienu jako jsou například nemocnice. Mohou být aplikovány také v koupelnách, toaletách, sprchových koutech, kuchyních a fitness centrech. Tyto fólie maantimikrobiální vrstvu a je dokázáno, že tento výrobek zpomaluje hoření (osvědčení IMO). Všechny fólie
DI-NOC jsou velmi odolné a omyvatelné. Produkt je chráněn zárukou až 12 let pro vnitřní aplikace a až 4 roky pro venkovní.

Whiteboard

Whiteboard je variantou fólií ­DI-NOC. Bílá popisovatelná samolepicí fólie Whiteboard má svůj původ v Japonsku. Jako většina japonských produktů, také tato fólie má pro uživatele několik přidaných hodnot. Nejvýznamnější výhodou je, že vás fólie neomezuje při výkladu a toku svých myšlenek. Díky své velikosti (1 100 mm šířky, až 30 m délky) na ni můžete psát pomocí fix na vodní bázi téměř donekonečna vše co potřebujete vyjádřit. Nemusíte se zabývat neustálým mazáním, protože je pro vás tabule příliš malá. Whiteboard umožňuje přeměnit veškeré hladké stěny v místnosti na popisovací tabule a ve velkém tak zefektivnit využití konferenční místnosti nebo třídy. Fólie není náročná na prostor, tudíž odpadávají úpravy v místnosti. Oproti klasické tabuli má menší hmotnost, což přijde vhod při manipulaci a navíc je levnější. Povrch fólie může být snadno smazán pomocí měkkého hadříku a teplé vody s mycím prostředkem.
Whiteboard je k dostání ve třech barevných provedeních, a to v barvě bílé, šedé a slonová kost. Díky akrylátovému lepidlu bez větších problémů přilne k aplikovanému povrchu. Využití fólie Whiteboard je stejné jako u klasické bílé tabule. Je tedy vhodná do kanceláří, mateřských a základních škol, výukových center a celé řady dalších zařízení.
Fólie Whiteboard zaznamenala velký úspěch také na Designbloku v roce 2007, kde sloužila především dětem k vyjádření svých pocitů a rozvíjení osobnosti.
Fólie DI-NOC spadají ve společnosti 3M pod divizi komerční grafiky.

Společnost 3M Česko byla založena v roce 1991. V současné době na českém trhu nabízí potřeby pro komerční grafiku, lepidla a brusiva do průmyslu, výrobky pro architekturu, kancelářské potřeby, potřeby pro péči o domácnost, zabezpečení pro knihovny, zdravotnické a dentální pomůcky a materiály či pracovní ochranné prostředky. 3M Česko se umístilo na prvním místě v soutěži Nejlepší zaměstnavatel roku 2008. Společnost 3M se zasazuje o bezpečnější, zelenější a zdravější Česko.

S využitím materiálů 3M Česko
Ing. Jiří Zahradnický


3M Česko, spol. s r.o.
Vyskočilova 1410/1, 140 00 Praha-Michle

telefon: +420 261 380 111
fax: +420 261 380 110

e-mail:
3mcesko@3m.com
http://www.3m.cz