Podniková skupina Gretsch-Unitas, dodavatel prvků pro stavební otvorové výplně, nabízí jako jediný přímý výrobce svým odběratelům opravdu komplexní systémová řešení pro výplně stavebních otvorů.„Prodloužit stoprocentní funkčnost otvorové výplně je možné jen s použitím nejkvalitnějších komponent. Uvědomme si, že na nejmenší část celé otvorové výplně, a sice kování, je přenášena její celková hmotnost, a proto na kvalitu kování musíme klást maximální důraz,“ zdůrazňuje úvodem našeho rozhovoru produktový manažer firmy GU Zbyněk Stloukal.

Jaké produkty zahrnuje portfolio podnikové skupiny GU?
Gretsch-Unitas je skupina společností, která zahrnuje značky GU, BKS, Ferco a GU Automatic. Tyto značky ve svých továrnách produkují výrobky, které celkově tvoří nejširší škálu produktů pod globální značkou GU pro  okna, dveře a management budov. Pod značkou GU vyrábíme celoobvodové okenní kování, nejširší paletu jedno a vícebodových bezpečnostních zámků a kování, nadsvětlíkové otvírače (Ventus), kování pro posuvně sklopná okna (PSK), zdvižně odsuvné elementy (HS portály), dveřní prahy a kompletní systém řetězových a pístových pohonů a ústředen do RWA (systémů pro odvod tepla a kouře).Značka BKS je největším evropským výrobcem zámků a kování pro panikové dveře (výplně stavebních otvorů pro únikové cesty), dveřních samozavíračů s nejmodernější vačkovou technologií a dále nabízí nejširší škálu cylindrických vložek (mechanických, mechatronických i rádiově ovládaných). Pod značkou GU Automatic vyrábíme, montujeme a provádíme servis vlastních automatických posuvných dveří, karuselů a pohonů pro otvíravé dveře.Výrobní závody se nachází v Německu, Francii (Ferco) a Slovensku.

Firma GU je dodavatelem systémových řešení v oblasti produktů pro otvorové výplně. Co přesně se skrývá pod výrazem systémová řešení?
Co konkrétně si můžete představit pod pojmem systémové řešení, vám mohu vysvětlit na příkladu z mé dlouholeté praxe. Často se na stavbách setkávám s tím, že na oknech či dveřích jsou použity díly od různých výrobců a mnohdy montovány různými firmami, což v konečném důsledku znamená nefunkčnost celého elementu díky vzájemné nekompatibilitě jednotlivých osazených dílů. GU je jedinou firmou ve své branži, která vyrábí všechny komponenty, kterými je možné osadit otvorovou výplň a zároveň testuje jejich vzájemnou kompatibilitu pro získání záruky stoprocentní funkčnosti celého elementu. Tento fakt potvrzuje množstvím získaných certifikátů.  

Na co si má dát investor největší pozor z hlediska výběru dodavatele otvorových výplní?
Na trhu působí velké množství výrobců oken či dveří, kteří nabízejí různou kvalitu výrobků a související montáže. Hlavním kriteriem pro výběr dodavatele oken a dveří je kompletní certifikace vyráběných výrobků jako celku, ne jen jejich dílů (jako např. jen kování, profilů…). Jako konkrétní příklad z praxe nám může posloužit prodej panikových dveří (výplně stavebních otvorů pro únikové cesty) hlavně z PVC profilů, které nejsou označeny štítkem CE, což odporuje platné legislativě. Stručně řečeno, každý investor by měl po dodavateli vyžadovat platný certifikát CE dle ČSN EN 14351 na celý element. Neoznačením výrobků štítkem CE nebo nedoložením kompletní certifikace dle ČSN EN 179 nebo ČSN EN 1125 se výrobce vystavuje postihu od ČOI, tedy tyto výrobky nesmí prodávat!!!

Proč by investoři měli požadovat výplně osazené vašimi výrobky?
O nejvyšší kvalitě produktů firmy GU se přesvědčili naši zákazníci z řad výrobců hliníkových profilů (jako např. ­Schüco, Heroal, Hueck, Aluprof, Sapa, Kawneer, Ponzio, Reynaers…), a proto je pro ně GU-BKS hlavním dodavatelem zámků a kování, obzvláště pro své jedinečné řešení dvoukřídlých dveří a spojení mechaniky s elektronikou. S firmou GU-BKS spolupracuje řada celosvětově uznávaných architektonických studií a spousta předních výrobců otvorových výplní z PVC, Al a dřeva a prosklených fasádních systémů.

Na jakých zajímavých referenčních projektech bychom se mohli setkat s vašimi produkty?
S produkty GU můžeme nalézt např. na olympijském stadionu v Innsbrucku, na letištích v Düsseldorfu či Bratislavě. Kromě těchto projektů jsou naše výrobky instalovány například na věži ­Tai-pei Tower 101 na Taiwanu, na luxusní zaoceánské lodi Queen Mary 2, budově Švédského parlamentu, v Alianz Areně v Mnichově, v Evropské centrální bance ve Frankfurtu, v muzeu Mercedes-Benz, v nejvyšší budově světa Burj al-Arab v Dubaji, Bank of London, ­Petronas ­Towers v Kuala Lumpur.V rámci České republiky jsme se podíleli např. na projektech ArtGen Praha, Central Kladno, Forum Nová Karolina, Airport Mošnov, Nupharo, VUT Brno, TAKENAKA Vyškov, Dektrade Brno, Areál Slatina Brno, Procter and Gamble Rakovník či centrála společnosti ­Skanska.

Děkujeme za rozhovor
Ing. Jiří Zahradnický