Jedním z nejznámějších a na českém trhu nejúspěšnějších produktů je aplikace AutoTURN. Jde o komplexní nástroj pro dopravní inženýry, architekty a projektanty, kteří řeší projektování různých typů komunikací s ohledem na průjezdy vozidel a složité dopravní situace v intravilánu i extravilánu.

Podporované platformy a systémové požadavky:
- AutoCAD 2004 - 2010 (s výjimkou AutoCAD LT)
- MicroStation V8.1, V8.5, V8 XM, V8i
- Plná podpora 64bitových operačních systémů
- Windows XP, Vista
- Windows Server 2000, 2003

AutoTURN představuje výkonný analytický software pro analýzy obalových vlečných křivek a současně pro sledování a simulace pohybů vozidel. Je používán inženýry, architekty a konstruktéry k vyhodnocení trasy vozidel při návrhu rozmanitých typů silnic, dálnic a místních komunikací. Díky svým unikátním funkcím, intuitivnímu uživatelskému rozhraní a použití národních směrnic (české knihovny vozidel dle TP 171) pro určování poloměrů, přechodnic, klopení a bočních tření je AutoTURN světově nejrozšířenějším softwarem svého druhu.

AutoTURN přináší mnoho výjimečných funkcí, které pomáhají konstruktérům lépe zpracovávat nejrůznější požadavky zadavatelů projektů, usnadňují jim práci a především šetří čas potřebný k dokončení návrhů.
Například nástroje SmartPath se čtyřmi interaktivními režimy jízdy umožňují snadno simulovat jízdu vozidel vpřed i vzad při zohlednění důležitých parametrů (návrhové rychlosti, klopení, minimálních poloměrů otáčení, smykového tření apod.)
Projektantovi stačí zadat základní parametry a AutoTURN dokáže intuitivně dopočítat optimální řešení včetně zohlednění možných kolizí s obrubníky, chodníky nebo jinými vozidly. Při změně parametrů v zadání není nikdy nutné přepracovávat celý návrh, AutoTURN totiž dynamicky upraví výsledné návrhy na základě nových vstupních údajů.
Doplňkovým softwarem určeným pro tvorbu dynamických simulací v silničním provozu je Invision pro AutoTURN, díky němuž je možné snadno a jednoduše tvořit přehledné prezentace a videa. Ta lze využívat například jako podklady pro schvalovací řízení, jimiž jednotlivé projekty v rámci řešení procházejí.

Mezi další produkty společnosti Transoft Solutions patří AeroTURN (aplikace pro simulace pohybů letadel na letištích), Invision pro AeroTURN (software pro snadnou tvorbu dynamických simulací na letištích), ParkCAD (pro pokročilé navrhování parkovišť) a letošní novinka v portfoliu, aplikace TORUS (pro efektivní návrhy kruhových objezdů).

Praktické zkušenosti projektanta se SW AutoTURN

Mezi požadavky dotčených orgánů státní správy v oblasti dopravy se v poslední letech stále častěji objevoval požadavek na doložení průjezdnosti komunikací a křižovatek vlečnými křivkami. Tento požadavek je možné řešit dvěma způsoby. Za prvé s využitím statických vlečných křivek dle TP 171 (01/2005), které vychází z omezeného počtu vozidel a předem daných geometrických parametrů. Je zřejmé, že tato možnost má značné limity a nelze ji bez nutného zjednodušení aplikovat na mnohé situace, které se vyskytují zejména v intravilánu. Druhým způsobem je využití software pro modelování vlečných křivek. Programové vybavení umožňuje řadu parametrických voleb (včetně návrhu nového vozidla), které vhodně vystihnou individuální řešení navržené projektantem. Navíc grafický výstup takového řešení je názorný a snadno akceptovatelný nejen pro odborníky, ale i veřejnost (možnost volby zobrazení jízdy předních/zadních kol, vnější obrys, plocha vozidla apod.). V projekční praxi je tedy softwarového vybavení AutoTURN využíváno jak při řešení standardních úloh, jako je ověření průjezdnosti úrovňových křižovatek včetně okružních, tak při řešení úloh nestandardních, jako je ověření průjezdnosti dočasnou uzávěrou na dálnici specifickými vozidly zimní údržby.

Ing. Jan ZAPLETAL
PRAGOPROJEKT, a.s.