Ze staré textilky je dnes kancelářský objekt a zároveň výkladní skříň moderní automatizace. Budova je prošpikovaná nejnovějšími bezdrátovými technologiemi, systémy pro efektivní využití denního světla, poptávkou řízenou ventilací a dalšími moderními soustavami. Podobné budovy stojí i v České republice, například pražské Florentinum.

Nová úroveň bezdrátových technologií
Jedním z klíčových systémů bývalé kanadské textilky jsou bezdrátové technologie, které byly instalovány v celém třetím patře. V prostoru se nachází 30 zón. Každá je vybavena prostorovým regulátorem SE8000, který uživateli umožňuje ovládat nastavení HVAC (topení, větrání a klimatizace). „Zařízení disponuje senzorem přítomnosti, a díky tomu zajišťují optimální teplotu zóny v závislosti na tom, zda se v zóně někdo nachází. Jednotky SE8000 jsou přes ZigBee bezdrátově propojeny s víceúčelovými regulátory (Multi-purpose Manager), které ovládají jednotky s proměnným průtokem vzduchu v každé zóně,“ popisuje ­Radko Svrdlin, obchodní ředitel Schneider Electric pro divizi Building.Všechny regulátory jsou propojeny do bezdrátové sítě, jejíž hladký chod zajišťují pouhé tři brány ­Schnei­der ­Electric MPM (řídicí jednotky). Ty jsou dále integrovány v softwaru Schneider Electric ­Struxure­Ware Building Expert, který zajišťuje webové rozhraní pro monitorování a řízení všech funkcí a zařízení na celém třetím patře s dosahem až 30 metrů. K MPM jednotkám jsou připojena také bezdrátová zařízení EnOcean, která, která se používají k automatické regulaci osvětlení na základě uživatelem definovaných programů v softwaru StruxureWare Building Expert. Celé toto řešení, nazvané SmartStruxure Lite, lze integrovat do dalších nadřazených BMS systémů, např. SmartStruxure, případně zakomponovat do Eco­Struxure, komplexní systémové architektury ­Schneider Electric.

Budova umí těžit denní světlo a dále jej využívat
Mezi nejdůležitější novinky v budově bývalé textilky patří LED osvětlení, které spotřebuje 10x méně energie než zářivky. „Inovativní technologie umožňují také efektivní využití denního světla. Budova má velká okna, která propouští velké množství denního světla. Kanceláře toto přirozené světlo těží – senzory monitorují intenzitu slunečního svitu a podle toho regulují výkon LED osvětlení. Za slunečného počasí jsou tedy LED panely ztmaveny a při západu slunce se pomalu rozsvěcují pro zajištění konzistentní úrovně osvětlení,“ říká expert na problematiku energetického řízení budov Radko Svrdlin. 

Řízená ventilace hlídá koncentraci CO2 v ovzduší
K moderním systémům patří rovněž kvalitou vzduchu řízená ventilace (na základě poptávky a koncentrace CO2). Normy ASHRAE vyžadují zajištění adekvátní ventilace v komerčních budovách, aby nedocházelo k výskytu nebezpečných koncentrací CO2 v ovzduší. Tento požadavek byl tradičně řešen konstantním průtokem vzduchu z venkovního prostředí, ale nepřetržitý provoz ventilátorů a klimatizace znamená plýtvání energií. Rekonstruované kanceláře v Montrealu používají efektivnější přístup: snímače CO2 monitorují koncentrace CO2 v kancelářích a aktivují příslušné ventilační systémy, pouze když je to třeba. Tato poptávkou řízená ventilace zajišťuje zdravé pracovní prostředí při nižší spotřebě energie.

Pražské Florentinum a chytré technologie
V budově bývalé textilky v Montrealu funguje také integrované měření elektrické energie. Čtyři elektroměry Schneider Electric měří veškerou spotřebu elektřiny v kancelářích, včetně hlavního rozvodu, HVAC a osvětlení. Podobnými technologiemi je vybaven administrativní komplex Florentinum v Praze. „V budově jsou nainstalovány desítky tisíc měřících bodů, které automaticky ovládají topení, klimatizaci i svícení. Do budovy jsme dodali vedle chytrých elektroměrů s komunikací m-bus také přípojnicové systémy ­Canalis, transformátory Trihal 2000kVA a především dobíjecí stanice pro elektromobily,“ uzavírá Marek Svatuška, obchodní ředitel divize Energy ve společnosti Schneider Electric.