Zde je ze strany projektantů a investorů kladen důraz na betony s vyšší pevnostní třídou, betony odolné proti vlivům různého prostředí, samozhutnitelné betony, pohledové betony, barevné betony apod. Mohlo by se tedy zdát, že výrobu betonu směrujeme pouze k velkým a renomovaným stavebním firmám.

Neméně důležití jsou však pro nás i drobní odběratelé, malé regionální firmy, jejichž aktivity jsou zejména v občanské vybavenosti. Velmi významnou cílovou skupinou odběratelů jsou tzv. "soukromníci", prostě ti, kteří si vlastními silami staví rodinný dům nebo budují plot, bazén nebo třeba jen potřebují betonem upevnit věšák na prádlo. Této cílové skupině se věnujeme nejen osobním přístupem, ale i různými regionálními obchodními akcemi, jako jsou např. sezónní slevy, odměny za odběr ve formě chlazeného nápoje, ale samozřejmě tasnahou nabídnout takové produkty, které těmto stavebníkům usnadní a zlevní jejich stavbu.

V tomto roce na trh uvádíme dvě novinky. Jednou z nich je v našem sortimentu "beton Dramix", jehož výrobu jsme před několika týdny spustili na betonárně v Českých Budějovicích společně s firmou Bekaert, která nám dodává ocelová vlákna Dramix a poskytuje dávkovací zařízení. Tento výrobek můžeme samozřejmě nabídnout i v jiných regionech, jen s tím rozdílem, že dávkování není prozatím automatické. Druhou novinkou jsou snadno zpracovatelné, vysoce tekuté betony, které jsou použitelné pro základové desky a pasy, pro vodorovné plochy, podlahy a více proarmovastěny. Jeho další výhodou je též možnost kombinace prás vlákny Dramix.

Co je vlastně "beton Dramix"? "Beton Dramix" je typový čerstvý beton rovnoměrně vyztužený ocelovými vlákny Dramix typu RC 80/50 BN, nebo RC 80/60 BN od společnosti Bekaert, která na tento svůj produkt získala systémový certifikát od zkušebního ústavu TZÚS pro použití v občanské výstavbě. Pevnostní třídu a další parametry betonu dle ČSN EN 206-1 si odběratel objednává dle vlastního projektu či svých stavebních zkušeností. Běžné doporučené dávkování je 10 kg vláken do 1 m3betonu, případně se dávkování vláken stanovuje podle zatížení desky statickým výpočtem. Odborným promísením betonu s vlákny Dramix pak vzniká výrobek, jenž úsšně nahrazuje tradiční a časově náročný proces ukládásíťoviny při realizaci základových pasů, desek, stěn sklepů a bazénů nebo např. při betonážích podlahových vrstev.

Úspora času a pracovní síly nejsou jedinou výhodou "betonu Dramix", dalšími výhodami, které v současné době každý jistě přivítá, je ekonomicky výhodnější řešení, rychlost a jednoduchost realizace, to vše při zvýšení bezpečnosti práce na stavbě. Na trh tedy vstupuje prvotřídní homogenní řešení výztuže "vše v jednom", neboť "beton Dramix" je na stavbu dodáván jako hotový, finální produkt se zvýšenou houževnatostí, který je v mnoha ohledech levnější a výhodnější alternativou k tradičnímu vyztužení kari sítěmi. Při použití "betonu Dramix" realizátor stavby ušetří čas, který je nutný k objednáa dovozu kari sítí, jejich nařezání, svaření a upevnění do konstrukce, stavebník dále vyřeší problém potřeby rovnoměrného rozložení výztuže i v rozích konstrukce. Chcete-li informace k technickým specifikacím aplikace, tak zde jsou:

› plošné zatížení stálé = max 2 kN/m2
› plošné zatížení pohyblivé = max 2 kN/m2
› podélné zatížení = max 5,0 kN/m
› bodové zatížení max. 10 kN, plocha 100 x 100 mm
Zatížení se může objevit souběžně, nebo nezávisle na sobě.

Jak již bylo dříve předesláno, vlákna Dramix je možné kombinovat i s naší další letošní novinkou, kterou je produkt spadající do nové generace vysoce tekutých betonů. Výroba těchto betonů je umožněna díky neustálému zdokonalováa vývoji přísad do betonu, zejména superplastifikačních a stabilizačních. Pro tento produkt zatím hledáme univerzálně použitelný název, ale pravděpodobně jej v našem sortimentu naleznete pod zkratkou QCC, neboli Quick Clever Concrete, tzn. "rychlý chytrý beton". Tento vysoce tekutý beton se dodává v konzistenci stupně F6 (klasifikace podle rozlití), tj. průměr rozlití až 750 mm. Výhodou tohoto betonu je snadné a rychlé uložení z autodomíchávače nebo čerpadlem přímo do konstrukce, což v praxi znamená, že proces ukládání např. do základové desky rodinného domu zvládne pouze jeden pracovník, který může ušetřit až 40 % času. Jde o beton, který dokonale obklopí výztuž a optimálně ji tak chrání před korozí, o beton, který má samohutnící vlastnosti, což znamená, že odpadá nutnost vibrování.

Jde o betonovou ss, jež by se dala přirovnat k dnes již poměrně běžně používaným samozhutnitelným (SCC) betonům, ale její obrovskou výhodou je, že není tolik citlivá na změnu obsahu vody a že se vyznačuje mnohem nižší lepivostí, čímž se samozřejmě zlepšuje její zpracovatelnost. V některých ohledech může být tento QCC beton určitou alternativou anhydritových potěrů, jejichž obecnou nevýhodou je možnost použití pouze v suchém prostředí. QCC beton můžeme použít téměř kdekoliv a kdykoliv, je určený zejména pro podlahy, základové desky, pasy, vodorovné konstrukce. Použití do svislých konstrukcí je samozřejmě také možné, ale zde je s ohledem na vysokou tekutost ssi kladen velký důraz nasnost a nepropustnost bednění. Tento náš nový výrobek je sice o něco dražší než běžně používabetony, ale obrovskou finanční úsporu nalezne odběratel v tom, že při zpracování nemusí používat vibrátory ani vibrační latě. Zpracovássi je velmi jednoduché, rychlé, s minimální pracovní silou a s maximálně uspokojivým výsledkem.

Závěrem nám dovolte zprostředkovat zkušenost jedné českobudějovické stavební firmy s "betonem Dramix". Dodávky betonu C16/20 X0 v objemu 31 m3s ocelovými vlákny Dramix typu RC 80/50 BN pro realizaci nosné železobetonové desky byly v červnových dnech realizovány z naší betonárny v Českých Budějovicích. Majitel této regionální stavební společnosti říká, že byl velmi spokojen, a vřele doporučuje tuto technologii realizovat i na jiných stavbách. On sám je přesvědčen, že "beton Dramix" bude na podobných stavbách používat i v budoucnu. Důvodem je úspora času zejména s přípravou betonáže, neboť tímto odpadá náročná montáž kari sítí. Zajímavé jistě je orientační vyčíslení finanční úspory. Vezmeme-li pro kalkulaci v úvahu velikost plochy 240 m2, cenu běžně používaných kari sítí cca 220,- Kč/m2(při dvou vrstvách), dále úspory jednodenní směny 5 dělníků za cca 220,- Kč/hod. a odečteme-li rozdíl ceny běžného betonu a ceny "betonu Dramix", pak nám vychází částka 48.735,- Kč bez DPH, kterou stavitel ušetřil, když zvolil "beton Dramix".

Jménem společnosti ZAPA beton a.s. děkujeme za tuto velmi kladnou referenci a věříme, že takto spokojení budou všichni naši obchodní partneři, kteří v budoucnu využijí obě naše novinky a my slibujeme, že to není naše poslední slovo.