Umělé osvětlení vnímáme dnes již jako samozřejmost. Na ulicích a při cestách jsou sloupy veřejného osvětlení. Velmi dobře poznáme, jak je nepříjemné, když některé svítidlo nebo lampa svítí málo nebo nesvítí vůbec.

Osvětlení interiérů se má proto věnovat patřičná pozornost. Vybírat svítidla a světelné zdroje vhodné do osvětlovaných prostorů podle povahy činností v místnostech. Špatné osvětlení kazí zrak a znepříjemňuje nám život.

Sebelépe navržený interiér není bez správného nasvícení bez chyby. Mnohdy slabé a špatně rozvržené osvětlení zkazí výsledný dojem i funkčnost pěkného pokoje nebo pracovny.

Hlavní a přirozenou zásadou správného osvětlení je, že člověk potřebuje na svou činnost vidět a to dobře vidět. 

Potřeba určité hladiny osvětlení je velmi závislá na věku, konkrétní činnosti v prostředí, materiálech a barvách vybavení. Některé povrchy a barvy lépe odrážejí světlo a některé světlo pohlcují, to má velký vliv na konečnou účinnost osvětlení. V neposlední řadě je třeba vzít v úvahu také ekonomickou stránku osvětlení. Na jedné straně je cena za kvalitní, technicky vyspělá svítidla a světelné zdroje a na straně druhé je ekonomičnost provozu osvětlení. To většinou vyžaduje kompromis.

Starší lidé a zrakově náročnější činnosti (např. psaní, četba, kreslení, rýsování) potřebují vyšší hladinu osvětlení pouze v daném místě. 

Psací stoly, pracovní plochy v kuchyních, koupelny a četba v posteli. To jsou nejčastější místa v bytech, kde potřebujeme kvalitní osvětlení. Nemusíme ale instalovat jedno hlavní svítidlo s vysokým počtem světelných zdrojů a vysokým příkonem elektrické energie. Je vhodné instalovat více svítidel a intenzitu světelných zdrojů volit místně. Při čtení v křesle není nutné mít zapnutý velký lustr nebo hlavní svítidlo (středové). Pokud použijeme stojací lampu a ještě lépe se stmívačem, nastavíme si intenzitu osvětlení takovou, jakou momentálně potřebujeme. Při vaření nám není moc platné svítidlo ve středu kuchyně, stíníme si vlastním tělem. Ani svítidla umístěná na horních skříňkách kuchyňské linky nám mnoho nepomohou, mají spíš funkci doplňkového a estetického osvětlení. Důležité je osvětlit dostatečně pracovní plochu a vhodným umístěním svítidla nebo svítidel zabránit oslnění. Ideálním místem pro tato pracovní svítidla je prostor pod horními skříňkami kuchyňské linky. Můžeme vybírat z přisazených svítidel ke spodní desce skříněk nebo použít rohová svítidla. Počet svítidel volíme podle délky pracovní plochy, případně podle jejího členění. Nad sporáky jsou většinou odsavače par, ty mají již od výrobců zabudovaná svítidla. 
Je dobré zvážit, kolik svítidel se rozsvítí jedním vypínačem. 

Nad jídelním stolem musí být svítidlo. Jeho velikost, počet světelných zdrojů, celkovou svítivost a případnou možnost stmívání volíme podle velikosti stolu. Jídelní stůl bývá jediným místem, kde se u večeře sejde celá rodina.
Osvětlení koupelny je opět závislé na její velikosti. Měli bychom použít jedno nebo více svítidel k orientačnímu osvětlení celkového prostoru. Zvláštní pozornost si zaslouží nasvícení zrcadla. Intenzivní osvětlení je zde potřebné pouze krátkodobě. 
Před instalací svítidel v koupelně se poraďte s odborníkem. Technické normy rozdělují koupelny na několik zón z pohledu nebezpečí úrazu elektrickým proudem a zdaleka ne všechna svítidla svým konstrukčním provedením (krytí IP, napájecí napětí) odpovídají jednotlivým zónám. 

Obývací pokoje umožňují svojí velikostí a účely využití navržení několika světelných scén, které se mohou vzájemně kombinovat a doplňovat. Volbu konkrétních svítidel ovlivňuje velikost prostoru, rozmístění a barva nábytku a členění místnosti na menší celky podle užívání. Pro slavnostní chvíle by měl obývací pokoj zářit, pro posezení s přáteli nebo sledování televize stačí orientační osvětlení. Nezapomínejme ani na osvětlení detailů, jakou jsou obrazy, sošky, květiny. Můžeme vybírat ze široké nabídky stropních svítidel, přisazených svítidel, závěsných svítidel, lustrů, podlahových svítidel, nástěnných svítidel, svítidel s nepřímým osvětlením nebo kombinací přímého a nepřímého osvětlení. Velmi vhodné jsou stojací lampy. Můžeme osadit stolní lampy spínané od vchodu do pokoje jako orientační osvětlení.

Výběr materiálů, barev a doplňků by měl vytvořit harmonický celek.

Osvětlení bytových prostorů je velmi složité téma. Prakticky nelze doporučit osvětlovací systém, který by vyhovoval všem obyvatelům za všech okolností a požadavkům na bezpečnost, funkčnost, ekonomiku a vzhled. Můžeme se více či méně přiblížit ideálu. Mějme ale na paměti, že si vytváříme svůj byt, svůj prostor, kde se máme cítit příjemně a nezapomínejme na přirozené světlo, to zatím neumíme ničím plně nahradit.

Elemont Plzeň - Zdeněk Havelka
Lobezská 41, 326 00 Plzeň
tel.:377 429 509, 777 313 970
e-mail: info@elemontplzen.cz , www.zarizujemese.cz