Otevírání a zavíraní dveří nebylo nikdy snadnější!
Níže uvedené výrobky jsou vybaveny funkcemi Push and Go – dveře se po počátečním impulsu mírným otevřením samy otevřou. Ovládání dveří je možné tlačítkem, radarem, dálkovým ovládáním, příp. signálem z jiného zdroje. Pohony se vyznačují jednotnou vzhledovou linií s názvem Contur Design.

Dveřní asistent PORTEO
PORTEO je určen pro jednokřídlé interiérové dveře do hmotnosti 80 kg a maximální šířky 1100 mm. Vzhledem k tomu, že se jedná o pohon „low energy“ - dveře se pohybují menší rychlostí a silou, není nezbytně nutné zabezpečení dveří bezpečnostními senzory, které zabraňují případnému zranění pohybujícími se dveřmi. Při nárazu do překážky se dveře zastaví.
PORTEO je vhodné do prostor, kde se pohybuje menší množství lidí, např. ordinace, kanceláře, byty apod.
Pohony otočných dveří ED 100 a ED 250
Pohony jsou určeny pro dveřní křídlo o hmotnosti 100/250 kg a šířky dveří 1100/1400 mm. Pohony jsou vhodné pro protipožární a protikouřové dveře. Inteligentní elektronika zajišťuje stoprocentní zavření dveří při ztížených podmínkách jako jsou vítr, průvan apod. Tyto pohony lze provozovat jak v režimu low energy, tak v režimu standardním.

Zavírání dveří
Pokud nechávají vaši zaměstnanci nebo zákazníci dveře stále otevřené, nebo je přímo předepsané zavření dveří, stačí použít některý z širokého sortimentu Dorma zavíračů. Dle mechaniky rozlišujeme zavírače pastorkové a vačkové. Dle vzhledu je poznáme tak, že u pastorkových zavíračů je použito pro ovládání dveří pouze ramínko a u vačkových kolejnička. Pokud použijeme kolejničku i u pastorkových zavíračů, ztrácí tato kombinace podstatně na zavírací síle, ale především ovládání dveří osazených vačkovými zavírači s kolejničkou je mnohem komfortnější, což ocení zejména staří lidé. Otevírací moment prudce klesne a další otevíraní dveří není namáhavé.

Pastorkové zavírače s ramínkem - TS 73V EN 2-4, TS 83 EN 3-6, TS 83 EN 7
Z pastorkových zavíračů jsou ideálním řešením zavírače TS 73V a TS 83, které jsou vhodné pro protipožární a kouřotěsné dveře. Oba zavírače disponují plynulou regulací síly zavírání a plynulou regulací rychlosti zavírání, jsou rovněž vybaveny tlumením otvírání, které při rychlém otevření chrání dveře, stěnu i uživatele. Zavírače jsou vhodné pro dveře do šířky 1100/1400 mm a pro všechny druhy montáže (na křídlo na straně a proti straně závěsů, na zárubeň na straně a proti straně závěsů). Rovněž je možné použít aretační ramínko pro trvalé otevření dveří. Pro zvláště těžké dveře a extrémní podmínky je vhodné použít zavírač
TS 83 EN 7.

Vačkové zavírače s kluznou lištou ITS 96 EN 2 – 4, EN 3-6, TS 92 B/G EN 2-4, TS 93 B/G EN 2-5, TS 93 B/G EN 7
Zavírač ITS 96 - představuje novou éru v konstrukci zavíračů, skrytý zavírač v křídle dveří umožňuje dveřím zachovat svůj vzhled, ale současně nabízí typický komfort v užívání dveří jako u ostatních kolejničkových zavíračů s kluznou lištou. Zavírače jsou určeny pro šířku dveří 1100/1400 mm, minimální tloušťka dveřního křídla pro zadlabání musí bít 40/50 mm. Zavírače jsou vhodné pro protipožární a kouřotěsné dveře.

Zavírače TS 92/93 s kluznou lištou představují nejvyšší komfort obsluhy, jsou vhodné pro šířku dveří 1100/1250 mm, protipožární a protikouřové dveře. Kolejničkové zavírače, stejně jako výše uvedené pohony, se dodávají v Contur designu. To umožňuje osazení dveří v budově ovladači stejného designu. Oba zavírače disponují plynulou regulací zavírací síly a rychlosti zavírání. Zavírač TS 93 disponuje funkcí zpoždění zavírání, nastavitelnou ventilem. Tato funkce umožňuje jednodušší průchod dveří osobám s většími předměty, kočárky příp. nemocničními lůžky.
Zavírač označený B se montuje na křídlo na straně závěsů a na zárubeň proti straně závěsů. Zavírač označený G se montuje na křídlo proti straně závěsů a na zárubeň na stranu závěsů.

Zavírač TS 92 B/G je vhodný pro interiérové dveře, TS 93 B/G je vhodný i pro vnější dveře.
Pro zvláště těžké dveře a pro extrémní podmínky je vhodné použít zavírač TS 93 B/G EN 5-7.
Za zmínku stojí nejmenší vačkový kolejničkový zavírač Dorma TS 90 ­Impulse EN 3 a 4 určený pro interiérové dveře do šířky 1100 mm. Zavírač lze použít pro všechny čtyři druhy montáže. Zavírač disponuje plynule nestavitelnou silou zavírání.

Ing. Petr Vyhnánek

DORMA dveřní technika ČR, s. r. o.
Vinohradská 184, 130 52 Praha 3
tel.: 267 132 178-9, fax: 267 132 171
e-mail: dorma@dorma.cz