Získat peníze na stavbu nové školky či na rekonstrukci té stávající je však pro obce čím dál těžší. Hledají proto efektivní cesty, jak tuto situaci vyřešit. Stále více z nich proto volí stavbu nových školek z modulů, které jsou nejen levnější než běžná stavba, ale umožňují realizaci stavby v řádu týdnů.

Dostat dítě do mateřské školky je čím dál, tím těžší. Uvědomují si to i obce, které mají provoz školek na starost. V časech ekonomické krize je však pro ně mnohem těžší získat dotaci na stavbu nové školky nebo rekonstrukci té stávající. Pomocnou ruku při řešení tohoto problému jim podávají dodavatelé modulových staveb.

Modulové stavby Touax jsou totiž nejen zhruba o třetinu až polovinu levnější než běžné zděné stavby, ale především je doba jejich realizace výrazně kratší. Plně funkční mateřskou školku je tak možné bez problémů postavit například během letních prázdnin. Další výhodou modulových školek je i snazší reakce na situaci, až stávající baby boom opadne. V tom případě lze totiž školku velmi snadno přestavět, případně kompletně rozebrat a převézt na jiné místo. „Moduly navíc není nutné přímo kupovat, ale je možné si je i dlouhodobě pronajmout. Z modulů samozřejmě nemusíte stavět jen novou budovu, lze je využít i k přístavbě ke stávající školce. Tu jsme schopni zrealizovat i do dvou týdnů,“ říká marketingový ředitel společnosti Touax Jan Petr.

Princip modulových staveb je ve své podstatě velmi jednoduchý. V projektové fázi je budova rozdělena na jednotlivé moduly, které jsou následně vyrobeny v továrně. Na místě realizace pak už je celá budova pouze sestavena dohromady jako stavebnice. Netradiční stavební postup se však nijak nepromítá do konečné podoby stavby. Díky pokročilým technologiím jsou na první pohled nerozeznatelné od běžných zděných domů. „Například u mateřské školky v Poříčanech u Prahy jsme použili fasádu z cembonitových desek a pařené severské borovice. A ačkoliv to tak nevypadá, je pod ní schováno patnáct modulů s celkovou plochou zhruba 270 m2. Stavba nám přitom trvala pouhé dva měsíce. Díky variabilitě systému lze navíc školku v případě nutnosti dále rozšířit na plnohodnotnou základní školu,“ dodává Jan Petr z Touaxu.

Pro jednodušší cestu přístavby ke stávající školce se rozhodli v Teplýšovicích na Benešovsku. Do té doby nedostatečnou kapacitu se jim díky modulům podařilo navýšit o 21 míst. Do přístavby o ploše téměř 125 m2, která je sestavena z šesti modulů, se vešla nejen pracovna a herna včetně sociálního zařízení, ale i šatna. Hrubá stavba přitom byla dokončena za pouhých osm hodin, celá školka pak za rekordních deset dnů. „Nedostatek financí jsme pak vyřešili ve spolupráci s okolními starosty. Během letních prázdnin jsme tak za přibližně 2,5 milionu korun dokázali vyřešit problémy čtyř obcí,“ vysvětluje starosta Teplýšovic Josef Škvor.

www.touax.cz