Stavebnictví je s touto vědní oblastí hluboce propojeno a jen s její pomocí jsou možná současná konstrukční řešení, a přitom řešení ekonomicky výhodnější, bezpečnější a současně šetrnější k životnímu prostředí. Ekologický přínos chemie je možné shrnout do dvou základních tezí: minimalizace emisí CO2 a minimalizace energie spotřebované při výrobě.

Bez stavební chemie je současné stavebnictví nepředstavitelné a BASF, největší světová chemická společnost, hraje prim. „Nízkoenergetické domy, moderní komunikační tepny s mostními a tunelovými konstrukcemi, bezpečnější průmyslové komplexy, citlivá rekonstrukce historických památek a v neposlední řadě neobvyklá architektonická řešení novostaveb – to vše doslova stojí a padá s moderní chemií,“ uvedl na tiskové konferenci Ing. Radek Haloda, jednatel společnosti BASF Stavební hmoty Česká republika s.r.o..

Neviditelný pokrok s dalekosáhlými důsledky

MultiTherm® NEO
Jen v České republice se za rok spotřebuje dle zdrojů výrobců EPS cca 16,6 mil. m2 fasádního polystyrenu, což je objem cca 1,375 mil. m3 v průměrné prodejní ceně cca 770,- Kč/m3 tun polystyrenu. MultiTherm® NEO je schopen díky grafitu přidanému do expandovaného polystyrenu snížit průchodnost tepelného záření. Jemně rozemletým grafitem obohacený tzv. šedý polystyren proto vykazuje o 20% lepší izolační vlastnosti, a to při zachování identických vstupních nákladů. Přínos dokonalejšího opláštění domů je zřejmý: o 20% méně vydané energie na výrobu, o 20% menší spotřeba paliva při přepravě materiálu, širší architektonické možnosti (stačí o 20% užší vrstva při stejných vlastnostech, což s sebou nese i řadu nuancí jako například větší prosvětlenost pokojů), a přitom srovnatelná cena jako u klasického polystyrenu.

Při zkouškách materiálu na vybraných slovenských školách (2010) byly výsledky vysoce pozitivní i v jiném aspektu: po sanaci vybraného školského zařízení v Lietavské Lúčke (vedle MultiTherm® NEO, byly využity i další materiály patentované BASF jako Elastopor H, Elastocoat a Styrodur C) došlo k úspoře spotřeby plynu ve výši plných 75% oproti výchozímu stavu (2006: 284.370 kWh/a, 2010: 71.000 kWh/a).

Conipur M800
Materiály BASF jsou ale též neviditelnou, ale zcela nezbytnou, součástí pozemních komunikací, obzvláště mostních konstrukcí a podzemního stavitelství. Conipur M800 je na trhu od roku 1985 a položil základy celému systému speciální hydroizolace. Jedná se o rychle tvrdnoucí (cca 20 sekund) a stříkanou hydroizolační membránu. Vodotěsný materiál je schopen uzavírat praskliny, zastavit jejich další rozšiřování a následnou degradaci konstrukce a prodlužovat tím životnost, která je u pozemních komunikací absolutní ekonomickou prioritou.

UCRETE® UD200
Podlahy v potravinářských provozech, kde jsou často používány agresivní chemické a čisticí prostředky, musí splňovat nejvyšší hygienické evropské normy. V případě použití nesprávných podlahových systémů existují reálná rizika kontaminace podlahy a následného nákladného výpadku výroby z důvodu oprav. V chemických provozech mohou být problémy kvůli nakládání s nebezpečnými látkami z ekologického pohledu ještě větší. BASF tato rizika prakticky eliminuje unikátním materiálem UCRETE® UD200, vyrobeným moderní technologií z polyuretanových pryskyřic. Již cca 100.000 m2 podlahových ploch v České republice, zejména potravinářských komplexů, je pokryto tímto materiálem (např. Plzeňský pivovar, COCA - COLA, Pekárny Blansko atd.). Podlaha z UCRETE je schopna odolat teplotnímu šoku od – 40 do + 150 •C. Podlaha z takového materiálu má i další přednosti – je odolná vůči agresivním chemikáliím, nezapáchá, je bezespárá, hygienická a odolná vůči vlhkosti. Materiál UCRETE je držitelem řady ocenění – například Zlaté SALIMY 2012, kterou získal na potravinářském veletrhu SALIMA 2012

PCI Geofug®
Chemie zasahuje i do interiérů domů. BASF přišla před nedávnem se zdánlivou drobností, která však ve skutečnosti zásadně zvyšuje kvalitu bydlení. Spárovací hmota PCI Geofug®, vyvinutá na bázi geopolymerů, přináší revoluci především do kuchyní a koupelen. Povrch spáry (již nikoli běžné cementové), je totiž snadno omyvatelný (superhydrofilní). Na povrchu spáry se při mytí vytvoří vodní film a přebytečná voda tak může snadno vyčistit spáru od takřka všech představitelných druhů nečistot (olej, běžná drogerie v domácnosti, psací potřeby, barvy atd.).

Chemie neustále přichází s materiály nové generace a BASF jako přední světová společnost je jedním z největších inovátorů. Základní otázkou zůstává, jak velká bude u stavebních firem ochota modernizovat svá portfolia, a tím pádem zavádět dostatečně rychle nové materiály do výroby. „Současná architektura - průmyslová i obytná - by bez chemie nebyla schopna ani živořit, jednoduše by neexistovala. Když se podíváte na exteriér i interiér budov, chemie je všude. Přináší bezpečnostní prvky, prodlužuje trvanlivost staveb a je základem každého konstrukčního prvku. Když proto hovoříme o nutnosti stavět efektivněji, šetrně k prostředí a bezpečněji, hovoříme vlastně, aniž si to uvědomujeme, o chemii,“ řekl na závěr setkání s novináři Ing. Radek Haloda.

www.basf.cz