Divíte se pak, že je u nás jedna z nejvyšších rozvodovostí v  Evropě? Asi ne. Přitom recept na její rapidní snížení je nasnadě. Postačí pouze propojit Vaši budoucí kuchyni s obytným prostorem a Vaše šance na šťastné manželství výrazně stoupnou. Důvody jsou jednoduché. Žena se necítí odstrčená či dokonce jako služebná, může komunikovat se všemi členy rodiny a po očku třeba při práci společně s Vámi sledovat dopolední film.

Skutečně i nejnovější sociologické průzkumy potvrzují, že spojením kuchyně s obývacím pokojem vzniká prostor, ve kterém tráví obyvatelé domu či bytu 60-80 % veškerého společného času. A to jistě stojí za zamyšlení!

Nejčastější argumenty proti

Nejčastější argumenty hovořící pro oddělení kuchyně od obytného prostoru dnes vycházejí spíše z minulých zkušeností, než z praktických důvodů.

Prvním z nich bývá často obava, že různé pachy, vodní páry či hluk vznikající při vaření, budou ostatním uživatelům obytného prostoru znepříjemňovat pobyt a malby stěn či nábytek mohou být snadněji napadeny plísněmi.

Zde je nutno říci, že k moderní kuchyni dnes zcela neodmyslitelně patří výkonné digestoře (odsavače vodních par), které dokáží drtivou část vodních par i pachů odsát a zachytit. Stále nižší je také jejich hlučnost. To však obecně platí i o dalších spotřebičích v kuchyni, jakými jsou myčky na nádobí nebo ledničky. Není se tedy čeho obávat!

Druhým z protiargumentů bývá často důvod, že v kuchyni často zůstane nepořádek a přijde-li neočekávaně návštěva, hospodyňce se prohloubí vrásky na čele.

Pravda, v tomto ohledu můžeme pomoci jen částečně. Nicméně pokud to dispozice místnosti a její velikost umožňuje, je vhodné mezi kuchyňskou linku a obytný prostor včlenit například kuchyňský ostrůvek nebo barový stůl se dvěma židlemi. Nehrozí tak bezprostřední pohled na pracovní plochy kuchyňské linky, vzniká zde další úložný prostor a pracovní plocha a také hospodyně se cítí více krytá při různorodých kuchyňských pracovních činnostech.

Co je důležité
Pro dobrý pocit z pobytu v obytném prostoru propojeném s kuchyní je velmi důležité, aby působil kompaktně a jeho jednotlivé segmenty a prvky byly harmonicky provázány. Jistě není například vhodné pořídit si rustikální kuchyňskou linku z masivu a obytný prostor vybavit moderní funkcionalistickou sedačkou s bílým nábytkem ve vysokém lesku. Řada kuchyňských studií již dnes nabízí řešení nejen samotné kuchyně, ale i navazujícího bytového prostoru.  V případě, že si u nich kuchyň skutečně objednáte, vám po předložení půdorysu místnosti bezplatně zpracují vizualizaci, která vám dá velmi konkrétní představu, jak by vaše místo pro život a setkávání mohlo v budoucnu vypadat.

Ivo Románek