Začlenění kuchyně do obytného prostoru

V dřívějším pojetí bydlení byla kuchyně chápána spíše jako hospodářská či pracovní místnost, kterou je nutné z důvodu zamezení přenosu hluku a pachů, které vznikají při přípravě jídla, důsledně oddělit od obytného prostoru.

S přibývajícími lety se však ukázalo, že oddělení kuchyně od společenských prostor domu zhoršuje možnost vzájemné komunikace mezi členy domácnosti a přispívá k jejich vzájemné izolaci. Stále častěji je tak kuchyně navrhována buď jako nedílná součást obytného prostoru nebo na něj bezprostředně navazuje.

 

Trendy v designu kuchyní současnosti

Změny v pojetí užívání kuchyně se stále zřetelněji promítají i do jejich designu a materiálové skladby. Barevnému ztvárnění kuchyní nyní dominují světlé přírodní barvy, z nichž největší oblibě se těší klasická bílá barva, odstíny šedé v barvě pohledového betonu a téměř všechny motivy dekorů dřeva či pískových barev. Pokud jsou obdobné barvy a materiálová řešení použita návazně i v obytném prostoru, ve spojení s kuchyní pak vzniká zcela ojedinělý estetický celek, který působí vzdušně a je v naprostém harmonickém souladu.

Kupříkladu šedá pracovní deska kuchyně dokáže výborně ladit s látkou sedací soupravy ve stejném odstínu. Vizuálně nepřehlédnutelně působí také deska stolu vybíhající z kuchyňského ostrůvku, je-li vyrobena z obdobné dřeviny, ze které je zhotovena podlaha v místnosti. Vrcholem elegance jsou pak hladká bílá lakovaná dvířka kuchyňské linky provedená ve vysokém lesku. Ta dokáží v exkluzivním interiéru výborně navázat na bílé rámy oken, interiérové dveře ve stejné barvě, bílou výmalbu nebo nízké skříňky vyrobené z identického materiálu v obývacím pokoji.

Atraktivnosti funkcionalistického výzoru moderních kuchyní dneška dále přispívá jednoduché hladké provedení kuchyňských dvířek bez vyčnívajících úchopů a  realizace horních skříněk na celou výšku i šířku místnosti v hladkém uzavřeném provedení.