Řešení kuchyňské linky vychází ze samostatné projektové dokumentace. V současné době působí na našem trhu řada kuchyňských studií, kde je možné si prohlédnout různé varianty modelů renomovaných výrobců. Pokud kuchyňské studio navštívíte včas se stavebním projektem (nejlépe ještě před zahájením stavby, maximálně však před prováděním instalací v domě), zkušení pracovníci studia Vám rádi pomohou s výběrem optimální kuchyňské sestavy.

Nejdříve si vyberete materiál, ze kterého bude kuchyně vyrobena a styl kuchyně odpovídající Vašemu vkusu (moderní, klasický, selský). Kuchyňská dvířka mohou být vyrobena z masivu nebo opatřena dýhou, fólií či lakem. Souběžně s materiálem pro realizaci dvířek je vybrán i materiál pro pracovní desku. Ta může být buď ze dřeva, z kamene nebo dřevotřískové desky opatřené fólií. Poté již můžete na základě dispozičního řešení kuchyně, příslušných rozměrů místnosti a rozmístění spotřebičů vybírat jednotlivé skříňky. Skříňky mohou být prosklené, plné nebo otevřené - policové. Různé může být také jejich vybavení. Police mohou být ze dřeva, skla popř. je může tvořit drátěný program. Vybírat je však možno i ze speciálního vybavení např. regálů na láhve apod. Skříňky jsou vyráběny v základních modulech 30, 45 a 60 cm a libovolných výškách. Různé může být také otvírání skříněk. Dvířka je možné s pomocí celoobvodových stavitelných závěsů otevírat běžným způsobem do strany, instalace pístových otvíračů umožňuje vyklápění dvířek a díky speciálním zvedacím systémům lze dvířka také zvedat.

Nedílnou součástí vybavení kuchyně jsou také domácí spotřebiče. Patří mezi ně lednička, myčka na nádobí, sporák nebo pečící trouba a varná deska, mrazák popř. mikrovlnná trouba. Standardem v dnešním pojetí moderní kuchyně je volba zabudovaných domácích spotřebičů do kuchyňské sestavy. Důležité je také rozmístění jednotlivých spotřebičů tak, aby vše bylo takříkajíc „po ruce”. To znamená, aby kuchyňský dřez byl například v těsném sousedství myčky na nádobí či sporáku. Také dveře ledničky by neměly mít otevírání na stranu, která bude bránit pohodlnému přístupu k pracovní ploše kuchyně či sporáku. Nesmírně široký je i výběr doplňků, ať již jde o různé úchyty dvířek, vybavení zásuvek, osvětlení skříněk či ramp, multifunkční tyče, odkapávače z nerezu či plastu apod.

Správná instalace kuchyňské linky

Před samotnou realizací projektu kuchyňské linky je nutné ještě jednou pečlivě přeměřit již hotovou místnost kuchyně. Místnost změříme nejlépe ve třech různých výškách. U podlahy, v jejím středu a těsně pod stropem.  V průběhu stavby se totiž může snadno stát, že zdivo domu není založeno úplně přesně podle projektu a také omítky nemusí být provedeny zcela přesně a v předpokládané tloušťce dva centimetry. V takovém případě bychom museli některou ze skříněk v navrženém projektu nechat upravit.

Provedeme také kontrolu vývodů elektroinstalace pro elektrospotřebiče a odpadů. Vhodné je také znát přesné rozmístění odpadů, elektroinstalace či vedení vytápění vody. Jednotlivé skříňky jsou totiž na stěnu zavěšovány hmoždinkami a v případě provrtání některé z instalací by později mohly vzniknout značné škody.

Ivo Románek